Sari direct la conținut

Celebru psiholog român: Tehnologia și internetul erodează democrațiile, nu sistemele autarhice, așa cum se spera. Explicațiile și soluția

HotNews.ro
Democrație , Foto: GoodIdeas / Alamy / Alamy / Profimedia
Democrație , Foto: GoodIdeas / Alamy / Alamy / Profimedia

Când internetul s-a democratizat și a început să fie accesat pe scară largă democrațiile clasice jubilau spunând că va fi o lovitură extraordinar de mare la sistemele autocrate. Că, în sfârșit, oamenii vor avea acces la adevăr și că va fi o lovitură la sistemele autocrate. Surprinzător, dezvoltarea internetului a lovit tocmai în sistemele democratice, consideră psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai.

„Nu ne-am așteptat la asta, dar dacă ne uităm la indicele de democrație din ultimul deceniu, vedem o scădere a lui la nivel internațional”, spune el.

David mai consideră că, deși nu e singura cauză, tehnologia este una dintre cauzele principale.

De ce dezvoltarea internetului constituie un risc pentru democrație?

Din mai multe motive, spune cercetătorul român. „Un argument e acesta: în democrația clasică, ne delegăm puterea unor reprezentanți unor politicieni pe bază de încredere. De unde vine încrederea asta? Din informațiile oferite de presa liberă. Gândind că presa liberă ne dă informații adevărate într-un stat guvernat de reguli stabilite de noi prin cooperare. Deci practic elementele cheie ale democrației (delegarea puterii, presa liberă, statul de drept, care aveau în spate ca fundamente încredere, adevărul și cooperarea), toate au devenit vulnerabile și au fost atacate rețele de socializare și pe internet. Astăzi sunt o mulțime de fake news-uri despre tot felul de persoane.Oricine poate să aibă imaginea grav afectată de diverse campanii de dezinformare”, explică Daniel David în cadrul conferinței „Mintea umană și tehnologia în contextul noii revoluții industriale” ținută la Iași.

Iar această dezinformare vulnerabilizează încrederea pe care o avem în persoanele cărora vrem să le delegăm puterea.

„Știința, din păcate, s-a retras de foarte multe ori de pe rețele de socializare și de pe internet. Am lăsat, ca să spun așa, castelul ne-apărat. Și acum, acolo se află pseudo-știința și teoriile conspiraționiste. Noi ne-am retras din mai multe motive am crezut că bătălia a fost câștigată, că pseudo-știința a fost învinsă. Și doi, hai să și recunoaștem că e greu pentru noi, ca oameni de știință să ne trezim într-o rețea în care ești înjurat, atacat, demonizat ș.a.m.d. Și atunci oameni care se ocupă de lucruri serioase preferă să nu fii acolo, dar dacă nu ești acolo, ai lăsat locul altcuiva.

Fake news-urile inevitabil produc polarizări, iar internetul în loc să ne unească, a generat bule și care a care au dus după aceea la polarizări sociale. Și asta e lumea pe care o vedem, în care democrația are foarte mult de suferit. Soluția nu este decât să te reîntorci acolo, s-o revendicăm. E momentul să avem această reîntoarcere în spațiul public”, mai arată rectorul UBB.

Opiniile lui Daniel David sunt împărtășite și de alți experți.

„ Internetul creează un amestec periculos de erodare a legitimității, narațiuni concurente și noi căi de disidență, producând noi surse de instabilitate politică pentru toate țările. Atunci când sunt prezente anumite condiții – nemulțumirea înfocat sau guvernarea bazată pe constrângere mai mult decât pe legitimitate și consimțământ – noile tehnologii și internetul oferă un instrument pentru coalescerea nemulțumirii în revoltă dacă există un incident declanșator sau lideri carismatici ai opoziției. Regimurile autoritare, cu relațiile lor fragile cu proprii cetățeni, încearcă să suprime efectul politic al internetului prin restrângerea accesului la informații, promulgarea propriilor narațiuni alternative și creând regimuri de supraveghere omniprezente. Pe termen scurt, aceste tactici par eficiente, iar așteptările utopice privind efectul politic al internetului s-au dovedit greșite. Rămâne, totuși, întrebarea dacă astfel de abordări orwelliene pur și simplu suprimă nemulțumirea până când există o explozie sau sunt o nouă formă eficientă de control politic și social. Dar pentru moment, societățile democratice mai deschise se confruntă cu un risc crescut”, crede și un alt expert, James Lewis  de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

De asemenea, într-un alt raport, Internetul era odată considerat o ușă către democrație și libertate. Astăzi, este văzut ca un agent de erodare a democrației.

„Provocările digitale pentru democrație includ amploarea și răspândirea dezinformării și dezinformării, creșterea polarizării și extremismului care sunt facilitate și escalade online și reglementări inadecvate. Platformele digitale sunt din ce în ce mai percepute de către public ca servind nevoilor și intereselor celor puternici, mai degrabă decât binelui public. Utilizatorii medii au puține mijloace de a influența deciziile și dezbaterile cheie despre modul în care sunt utilizate și dezvoltate tehnologiile digitale. Regulile sferei digitale – indiferent dacă sunt făcute de companii de tehnologie, autorități de reglementare sau politicieni – de multe ori nu au legitimitate publică”, arată un alt raport al Institutului Lowy, cel mai important think tank din Australia, care publică cercetări asupra tendințelor internaționale care modelează lumea.

Vezi aici conferința prof dr. Daniel David „Mintea umană și tehnologia în contextul noii revoluții industriale”:

INTERVIURILE HotNews.ro