Turcia va prezenta un plan de pace pentru oprirea conflictului din Ucraina. Care sunt principalele prevederi
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan propune înghețarea conflictului în actualul stadiu și amânarea cu zece ani a discuțiilor privind aderarea Ucrainei la NATO, într-un plan pe care îl va prezenta luni, 18 noiembrie, la reuniunea G20 de la Rio de Janeiro, au declarat surse pentru Bloomberg, citate de Meduza.
Propunerile lui Erdogan prevăd, de asemenea, crearea unei zone demilitarizate în estul Donbasului și trimiterea acolo de trupe internaționale „ca o garanție suplimentară”.
În schimbul „concesiei făcute lui Vladimir Putin”, ca Ucraina să amâne discuțiile de aderare la NATO, președintele turc propune furnizarea de sprijin militar pentru armata ucraineană.
Oficialii turci au declarat pentru Bloomberg că sunt conștienți că îi este dificil Ucrainei să accepte o astfel de propunere, dar spun că este „cea mai realistă abordare”. Agenția scrie că oficialii turci „ar dori să pună deoparte discuțiile despre soarta pe termen lung a teritoriilor ocupate și să se concentreze pe asigurarea unei încetări stabile a focului”.
Erdogan speră că îl poate convinge pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să participe la discuțiile de la Istanbul, deoarece liderul turc „a primit informații care indică faptul că Ucraina ar putea pierde mai multe teritorii în următoarele luni dacă luptele nu sunt oprite”.
Summitul G20, care reunește cele mai mari economii ale lumii, va avea loc la Rio de Janeiro în perioada 18-19 noiembrie. Rusia și Turcia sunt membre ale G20, dar Ucraina nu.
Președintele ucrainean nu va participa la summit deoarece președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva „a ignorat rugămințile tot mai disperate ale lui Zelenski pentru o invitație”, relatează Bloomberg.
Nici președintele rus nu se va deplasa în Brazilia. Vladimir Putin a anunțat că nu va participa la summit pentru a nu „perturba” activitatea forumului din cauza faptului că se află sub mandat internațional de arestare.
Aliații Ucrainei și-au intensificat recent eforturile de a convinge părțile să înceteze conflictul. Pe 15 noiembrie, cancelarul german Olaf Scholz a purtat prima sa conversație telefonică cu Vladimir Putin din ultimii doi ani. Președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să discute cu Putin, dar numai atunci când „contextul” este potrivit.
La rândul său, Zelenski a declarat într-un interviu acordat televiziunii ucraine Suspilne, pe 16 noiembrie, că autoritățile ucrainene „trebuie să facă totul” pentru a se asigura că războiul se încheie pe cale diplomatică în 2025.