Sari direct la conținut

După o incursiune în forță în Kursk în august, Ucraina pierde teren și în Rusia, și acasă

HotNews.ro
După o incursiune în forță în Kursk în august, Ucraina pierde teren și în Rusia, și acasă
Militari ruși în regiunea Kursk. FOTO: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul ocupat inițial în regiunea rusă Kursk, într-o incursiune surpriză în august, în timp ce forțele ruse au organizat valuri de contraatacuri, a declarat o sursă militară ucraineană de rang înalt, relatează Reuters. În același timp, trupele ruse avansează cu „200-300 de metri pe zi” în apropiere de Kurahove. 

Ofensiva de la Kursk a fost surprinzătoare, dar a mai rămas extrem de puțin din ea

Sursa, care face parte din Statul Major al Ucrainei, a spus că Rusia a desfășurat aproximativ 59.000 de soldați în regiunea Kursk de când forțele Kievului au intrat pe teritoriul rus și au avansat rapid, prinzând Moscova nepregătită după doi ani și jumătate de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

„Cel mult, am controlat aproximativ 1.376 de kilometri pătrați, acum, desigur, acest teritoriu este mai mic. Inamicul își sporește contraatacurile”, a spus sursa.

„Acum controlăm aproximativ 800 de kilometri pătrați. Vom deține acest teritoriu atâta timp cât este necesar din punct de vedere militar”, a mai spus sursa.

Cu toate acestea, forţele ucrainene, care duc lipsă de recruţi şi echipamente, nu intenţionează în acest stadiu să se retragă din regiunea rusă Kursk.

Ofensiva de la Kursk a fost prima invazie terestră a Rusiei de către o putere străină de la al Doilea Război Mondial și a prins Moscova nepregătită.

Prin ofensiva de la Kursk, Kievul și-a propus să stopeze atacurile rusești în estul și nord-estul Ucrainei, să forțeze Rusia să retragă forțele care avansează treptat în est și să ofere Kievului o pârghie suplimentară în orice negocieri viitoare de pace.

Dar forțele ruse continuă să avanseze constant în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Sursa din cadrul Statului Major ucrainean a reiterat că aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni au sosit în regiunea Kursk în sprijinul Rusiei, dar că cea mai mare parte a forțelor lor încă își finalizează pregătirea.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters de comentarii cu privire la cea mai recentă evaluare a Kievului cu privire la situația din regiunea Kursk. Reuters nu a putut verifica în mod independent cifrele sau datele descrise.

Totodată, Moscova nu a confirmat și nici nu a infirmat prezența forțelor nord-coreene la Kursk.

Șeful forțelor armate ale Ucrainei a declarat pe 11 noiembrie că forțele sale asediate nu se luptă doar cu forțele ruse la Kursk, ci se luptau și pentru a consolida două fronturi asediate în estul Ucrainei și se pregătesc pentru un asalt al infanteriei în sud.

Kievul recunoaște că Rusia înaintează în estul Ucrainei

Sursa de rang înalt din cadrul Statului Major ucrainean a recunoscut vineri că trupele ruse avansează cu „200-300 de metri pe zi” în apropiere de Kurahove, una dintre localităţile importante care ar putea să cadă în curând în mâinile rușilor.

Armata rusă a revendicat vineri preluarea sub control a localităţii Novodmitrivka, situată la nord de Kurahove. În zonă se află un important zăcământ de litiu.

În sectorul Pokrovsk, nod logistic în aceeaşi regiune, situaţia este mai bună şi „a rămas practic neschimbată în ultimele două luni”, conform sursei citate.

În ansamblu, Rusia are aproximativ 575.000 de soldați care luptă în Ucraina în acest moment, a spus sursa din cadrul Statului Major ucrainean, și urmărește să-și mărească forțele până la aproximativ 690.000.

Rusia nu dezvăluie cifrele implicate în luptele sale, iar Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste cifre.

Războiul a intrat într-o nouă fază

În timp ce Ucraina luptă cu un inamic mai mare și mai bine echipat, Kievul a căutat să perturbe logistica și lanțurile de aprovizionare rusești, lovind depozitele de arme și muniții rusești, aerodromurile și alte ținte militare în interiorul Rusiei.

Ucraina a primit undă verde de la președintele Joe Biden pentru a folosi rachetele ATACMS pentru a lovi în ținte din adâncul Rusiei, ca reacție la intrarea Coreei de Nord în război, iar ăptămâna trecută Ucraina făcut uz de această decizia a americanilor a lansat rachete ATACMS, plus rachete britanice Storm Shadow, în Rusia. 

Una dintre țintele ATACMS a fost un depozit de arme la aproximativ 110 km în interiorul Rusiei.

Moscova a promis că va răspunde la ceea ce vede ca o escaladare, iar joi, Rusia a lansat o nouă rachetă balistică cu rază medie de acțiune în orașul ucrainean Dnipro, într-un avertisment probabil pentru NATO.

Oficialii ucraineni poartă discuții cu Statele Unite și Marea Britanie cu privire la noile sisteme de apărare aeriană capabile să protejeze orașele și civilii ucraineni de noile amenințări aeriene cu rază mai lungă de acțiune.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro