Sari direct la conținut

Ucraina recunoaște înaintarea rapidă a Rusiei în estul țării, dar nu intenționează să se retragă din Kursk

HotNews.ro
Ucraina recunoaște înaintarea rapidă a Rusiei în estul țării, dar nu intenționează să se retragă din Kursk
Soldat rus pe front: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Ucraina a recunoscut vineri că trupele ruse înaintează rapid în apropiere de Kurahove, punct fierbinte în estul ţării, în plină escaladare a tensiunilor, la o zi după ce Moscova a lansat  racheta balistică Oreșnik şi a ameninţat Occidentul cu lovituri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin a acuzat Occidentul de această escaladare, într-un discurs către naţiune susţinut joi seara. El a spus că războiul din Ucraina a căpătat de acum un „caracter global” şi a ameninţat că va lovi ţările care furnizează arme Kievului.

NATO şi Ucraina urmează să se întâlnească marţi la Bruxelles pentru a analiza situaţia, Kievul spunând că aşteaptă decizii „concrete” din partea aliaţilor săi.

Trupele ruse avansează cu „200-300 de metri pe zi” 

În acest context, o sursă de rang înalt din cadrul Statului Major ucrainean a recunoscut vineri că trupele ruse avansează cu „200-300 de metri pe zi” în apropiere de Kurahove, una dintre localităţile importante care ar putea să cadă în curând.

Armata rusă a revendicat vineri preluarea sub control a localităţii Novodmitrivka, situată la nord de Kurahove. În zonă se află un important zăcământ de litiu.

În sectorul Pokrovsk, nod logistic în aceeaşi regiune, situaţia este mai bună şi „a rămas practic neschimbată în ultimele două luni”, conform sursei citate.

Trupele ucrainene nu intenționează să se retragă din Kursk

În pofida progreselor ruse în Doneţk, forţele ucrainene, care duc lipsă de recruţi şi echipamente, nu intenţionează în acest stadiu să se retragă din regiunea rusă Kursk, unde controlează „aproximativ 800 de km pătraţi”, a declarat sursa din cadrul Statului Major al armatei ucrainene.

„Vom rămâne în (regiunea rusă) Kursk atât timp cât aceasta prezintă interes”, a declarat această sursă jurnaliştilor. „Teritoriul maxim pe care l-am ocupat (în regiune) a fost de 1.376 km pătraţi. Astăzi, controlăm în jur de 800 de km pătraţi”, a indicat ea.

La Kiev, semn al tensiunii, Rada Supremă (parlamentul unicameral) şi-a „anulat” şedinţa din cauza „semnalelor privind un risc crescut de atacuri împotriva cartierului guvernamental în zilele următoare”, au explicat pentru AFP mai mulţi deputaţi.

Amplasat în plin centrul Kievului, acest cartier – unde se află de asemenea preşedinţia, sediul guvernului şi Banca Centrală – a fost până în prezent ocolit de bombardamente.

Rusia a lovit joi Ucraina cu un nou tip de rachetă balistică hipersonică, cu rază intermediară (până la 5.500 km), fără încărcătură nucleară. A fost vorba de un răspuns, potrivit lui Vladimir Putin, la două atacuri ucrainene asupra teritoriului rus cu rachete occidentale.

La Dnipro, un oraş din centrul Ucrainei care avea 970.000 de locuitori înainte de război şi care a fost vizat de acest atac, locuitorii intervievaţi vineri de AFP erau încă în stare de şoc, deşi sunt obişnuiţi cu atacurile periodice ruseşti.

„Ne este întotdeauna frică, dar acesta a fost diferit”, a spus Janna, 49 de ani, care lucrează într-o piaţă.

Ian Valetov, scriitor, relatează că a auzit un „vuiet puternic” şi o „serie de explozii”.

Autorităţile ucrainene nu au raportat niciun deces în acest atac şi au păstrat tăcerea cu privire la pagubele provocate. Atacul ar fi vizat o uzină a grupului PivdenMach (cunoscut în limba rusă ca Iujmaş), care produce în special componente pentru rachete încă din perioada sovietică.

Jurnaliştii AFP nu au putut confirma dacă această uzină a fost într-adevăr afectată. Vineri, curtea companiei era goală.

Avertismentul lui Putin pentru Occident

Vladimir Putin s-a adresat ruşilor joi seara într-un discurs difuzat de televiziunea publică, afirmând că de acum conflictul a căpătat un „caracter global” şi a ameninţat că va lovi ţările occidentale care furnizează arme Ucrainei.

„Mesajul principal este că deciziile şi acţiunile nesăbuite ale ţărilor occidentale care produc rachete, le furnizează Ucrainei şi participă apoi la lovituri asupra teritoriului rus nu pot rămâne fără reacţie din partea Rusiei”, a insistat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a spus că este convins că Washingtonul a „înţeles” acest mesaj.

Putin a declarat vineri că Rusia va continua să testeze racheta hipersonică Oreșnik, lansată asupra Ucrainei cu o zi mai devreme, și va începe producția în serie a acesteia, relatează Reuters.

Putin a spus, în comentarii televizate, că racheta nu poate fi interceptată de un inamic.

„Voi adăuga că nu există, în lume, astăzi, nicio contramăsură pentru o astfel de rachetă, niciun mijloc de a o intercepta. Și voi sublinia încă o dată că vom continua testarea acestui nou sistem. Este necesar să stabilim producția de serie”, a spus el.

Capitalele occidentale au condamnat, la rândul lor, tirul cu noua rachetă balistică, calificând aceasta drept o „escaladare” periculoasă şi au condamnat retorica „iresponsabilă” a Moscovei privind utilizarea armelor nucleare. China a făcut apel la „reţinere”.

Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, susţine că forţele ruse au făcut „practic să eşueze” campania militară a Ucrainei pentru anul 2025, „distrugând cele mai bune unităţi ale acesteia”. El a spus că înaintarea Rusiei pe teren s-a „accelerat”, conform AFP. 

INTERVIURILE HotNews.ro