Sari direct la conținut

Un dezertor rus a dezvăluit secretele de război ale pazei unei baze nucleare. „Armele erau pe deplin pregătite”

HotNews.ro
Un dezertor rus a dezvăluit secretele de război ale pazei unei baze nucleare. „Armele erau pe deplin pregătite”
O navă de război a Flotei de Nord ruse trage rachete în timp ce caută submarine, în timpul unui exercițiu militar naval în Marea Barents. Credit: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Un fost ofițer la o instalație secretă de arme nucleare din Rusia a dezvăluit pentru BBC că bazele care adăpostesc arsenalul nuclear al Rusiei au fost puse în alertă maximă încă din prima zi a invaziei în Ucraina.

BBC a vorbit cu fostul ofiţer dezertor, pe care jurnaliștii îl numesc Anton, pentru a-i păstra anonimatul, într-o locație secretă din afară Rusiei. Bărbatul a făcut parte din unitatea de securitate a unei baze nucleare. El le-a arătat jurnaliştilor documente care confirmă unitatea, gradul și baza la care a lucrat.

El a spus că baza de arme nucleare la care servea a fost pusă în alertă maximă de luptă în ziua invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

„Înainte de asta, am avut doar exerciţii. Dar în ziua în care a început războiul, armele erau pe deplin pregătite”, a spus Anton.

„Eram pregătiți să lansăm forțele pe mare și în aer și, în teorie, să dăm o lovitură nucleară”, a adăugat acesta.

BBC notează că, deşi nu poate verifica independent toate informaţiile furnizate de acesta, ele corespund declaraţiilor Rusiei de la acea vreme.

La trei zile după ce trupele ruse au trecut graniţele Ucrainei, Vladimir Putin a anunţat că forţele de descurajare nucleară ale Rusiei au primit ordin să intre într-un „mod special de serviciu de luptă”.

Anton spune că alerta de luptă a fost instituită în prima zi a războiului şi susţine că unitatea sa a fost „închisă în bază”.

„Nu aveam decât televiziunea rusă de stat. Nu prea ştiam ce înseamnă toate acestea. Îmi îndeplineam automat sarcinile. Nu luptam în război, doar păzeam armele nucleare”, a declarat fostul ofițer.

Starea de alertă a fost anulată, adaugă el, după două-trei săptămâni.

Mărturia lui Anton oferă o perspectivă asupra funcţionării interne ultrasecrete a forţelor nucleare din Rusia și este extrem de rar ca membrii serviciului să vorbească cu jurnaliştii, notează BBC.

„Există un proces de selecție foarte strict pentru bazele nucleare. Toţi sunt soldaţi profesionişti. Nu există recruți. Se fac verificări constante și teste poligraf pentru toată lumea. Salariile sunt mult mai mari, iar trupele nu sunt trimise la război. Ele sunt acolo fie pentru a respinge, fie pentru a executa un atac nuclear”, a mai spus Anton.

Rusia are aproximativ 4.380 de focoase nucleare operaționale, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, însă doar 1.700 sunt „desfășurate” sau gata de utilizare. Prin comparație, toate statele membre NATO dețin un număr similar doar împreună.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro