Cristian Tudor Popescu, reacție rapidă: CCR dă un ghiont României spre haos
Gazetarul Cristian Tudor Popescu crede că decizia Curții Constituționale de cerere a renumerării celor 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al scrutinului prezidențial este o metodă de blocare a candidatei USR, Elena Lasconi.
„Renumărarea TUTUROR voturilor, din țară și din străinătate! Ținta acestei hotărâri demențiale a CCR, bazată pe niște vorbe goale, fără vreo dovadă, și oricum privind doar 3 secții de votare, ale candidatului Terheș este blocarea Elenei Lasconi. Terheș reclamă că niște voturi pentru L. Orban ar fi fost transferate lui Lasconi, el neavând nicio treabă, căci a luat 1% – deci, se încearcă răsturnarea celor 2.700 de voturi în plus ale lui Lasconi față de Ciolacu”, a scris CTP pe pagina sa de Facebook.
Gazetarul crede că președintele demisionar al PSD, actualul premier Marcel Ciolacu, ar pierde în fața lui Călin Georgescu, dacă ipoteza sa privind răstunarea rezultatelor din turul 1 al alegerilor prezidențiale ar fi adevărată.
„ Cu Ciolacu în turul 2, Călin Georgescu ar câștiga fără probleme. Elena Lasconi îl poate învinge, de aceea vor s-o elimine toate forțele care vizează acum destabilizarea României și împingerea ei în afara umbrelei de protecție NATO-UE”, a spus jurnalistul.
Acesta susține că hotărârea fără precedent dată joi de Curtea Constituțională aruncă țara într-o dezordine totală.
„Până una-alta, CCR, prin vot în unanimitate, dă un ghiont puternic statului român spre haos. Pentru ca războiul hibrid declanșat de Rusia asupra României să ducă la subjugarea țării”, a scris Cristian Tudor Popescu.
Curtea Constituțională a României a decis joi să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Hotărârea este una fără precedent și a fost luată în urma unei sesizări care viza anularea scrutinului.
Curtea Constituţională a României a respins una din cele două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale depuse de candidații Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12.
Pe contestația admisă, CCR a decis că se va reuni din nou vineri pentru analiză.
Șeful AEP: „E absolut imposibil să renumărăm până mâine. Ar trebui dovezi temeinice că această numărătoare nu a fost făcută cum trebuie”
Președintele Autorității Electorale Permanente a avut o primă reacție, spunând că este imposibilă renumărarea voturilor în una sau în câteva zile.
„Reverificarea a peste 9 milioane de voturi, depozitate în cele 41 de județe, nu poate fi făcută nici în ore, nici într-o zi, nici în două. Nu pot să apreciez cât ar dura, e vorba de peste 9 milioane de voturi depozitate în arhivele tribunalelor.
Ar trebui dovezi temeinice că această numărătoare nu a fost făcuta cum trebuie. Ori până la validarea proceselor verbale nu a existat nicio contestatie cu privire la faptul că numărătoarea voturilor a fost făcuta greșit”, a declarat Toni Greblă, la Digi 24.
Contestația rămasă în discuția CCR privind anularea alegerilor o vizează și pe Lasconi. Cea respinsă îl viza doar pe Georgescu
Contestațiile făcute de Cristian Terheș și Constantin Popescu au ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”. În discuția CCR a rămas însă doar contestația lui Cristian Terheş, de la Partidul Naţional Conservator Român, care la primul tur al alegerilor a obținut 95.782 voturi, adică 1,03%.
Contestația lui Constantin Popescu, care a acuzat fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”, a fost respinsă de CCR.
Terheș a cerut anularea primului tur de scrutin pe motiv că reprezentanţii USR au continuat campania electorală după ce era interzis de lege şi s-au înregistrat nereguli în privinţa voturilor acordate lui Ludovic Orban, ceea ce a influenţat ordinea candidaţilor clasaţi pe locurile doi şi trei.
Terheş a susţinut că a identificat mai multe cazuri în care în procesele verbale voturi valabil exprimate pentru Ludovic Orban au fost puse „din pix” candidatului Elena Lasconi.