Sari direct la conținut

Cine e Cristian Terheș, candidatul la alegerile prezidențiale care a cerut CCR anularea scrutinului și a obținut renumărarea voturilor

HotNews.ro
Cine e Cristian Terheș, candidatul la alegerile prezidențiale care a cerut CCR anularea scrutinului și a obținut renumărarea voturilor
Cristian Terheș, președintele PNCR, la o conferință de presă organizată pe tema contestării rezultatului alegerilor prezidențiale, FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Cristian Terheș, candidatul Partidului Naţional Conservator Român (PNCR) la alegerile prezidențiale care a obținut la CCR o decizie fără precedent – renumărarea tuturor voturilor -, a intrat în politică pe listele PSD și a fost racolat de AUR înainte de a schimba din nou tabăra, anul acesta.

În vârstă de 45 de ani, Terheș este de profesie teolog și absolvent al Facultății de Teologie Greco-Catolice din cadrul Universității Babeș-Bolyai, departamentul Oradea. În 2002 a emigrat în Statele Unite, unde și-a continuat studiile și a lucrat pentru mai multe companii private, potrivit CV-ului publicat de acesta.

În 2006, a fost hirotonit preot greco-catolic și a fost administratorul Misiunii Sf. Ioan Botezătorul din Tustin, California. În SUA a activat, de asemenea, ca președinte al Romanian Community Coalition, un ONG prin intermediul căruia s-a implicat activ în politica românească.

Terheș a devenit cunoscut în România în 2012, când s-a poziționat împotriva referendumului de demitere a fostului președinte Traian Băsescu și s-a remarcat drept un critic al alianței USL și al PSD.

Cristian Terheș a fost ales eurodeputat pe listele PSD și AUR

Începând cu 2016, el a devenit o apariție constantă la posturile de televiziune Antena 3 și la România TV. În perioada respectivă el a început să susțină PSD-ul aflat la guvernare, iar apoi s-a înscris în partid. În anii respectivi s-a remarcat drept un critic dur al președintelui Klaus Iohannis și a militat pentru suspendarea acestuia din funcție.

El a fost suspendat din calitatea de preot de Biserica Greco-Catolică după ce a anunțat că va candida pe listele PSD la alegerile prezidențiale din 2019. El a câștigat un mandat de eurodeputat din partea PSD, însă doar un an mai târziu el și-a anunțat trecerea la PNȚCD și la grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din Parlamentul European.

În decembrie 2023, a anunțat că s-a înscris în Partidul Național Conservator Român (PNCR), unde a fost ales președinte. El a motivat plecarea din PNȚCD prin faptul că partidul era blocat din cauza mai multor procese în instanțe.

La alegerile europarlamentare din vara acestui an, PNCR a făcut o alianță electorală cu partidul AUR și Partidul Republican din România sub numele de „Alianța AUR”. Terheș a deschis lista alianței și și-a asigurat un nou mandat de parlamentar european.

După alegerile europarlamentare, el a rupt colaborarea cu AUR și a anunțat că va candida pe cont propriu pentru funcția de președinte al României. El a obținut duminica trecută 95.782 de voturi, 1,04% din numărul voturilor exprimate.

Terheș a cerut anularea primului tur al alegerilor prezidențiale

Președintele PNCR este unul dintre cei doi candidați care au solicitat Curții Constituționale să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale, el invocând nereguli în dreptul voturilor exprimate pentru lidera USR Elena Lasconi. Terheş a susţinut că a identificat mai multe cazuri în care în procesele-verbale voturi valabil exprimate pentru Ludovic Orban au fost puse „din pix” candidatului Elena Lasconi.

Cristian Terheş a acuzat într-o conferinţă de presă fraudarea alegerilor şi intervenţii care au afectat clasamentul în ceea ce îi priveşte pe primii doi candidaţi, afirmând explicit că prin această acţiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea celor clasaţi în turul ll.

El a acuzat, de asemenea, că USR ar fi continuat campania electorală după închiderea oficială a sa, invocând în acest sens ieşirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor „reprezentanţi de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi. El i-a enumerat pe Cătălin Drulă şi Vlad Voiculescu şi a spus că postările acestora au avut mii de like-uri şi de distribuiri.

Terheş a remarcat că diferenţa dintre candidatul clasat pe locul 2, Elena Lasconi, şi cel clasat pe locul 3 este foarte mică.

Decizie fără precedent a CCR

Deși a respins cealaltă contestație depusă de Sebastian-Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, Curtea Constituțională a decis joi, în baza reclamației lui Terheș, să ceară Autorității Electorale Permanente renumărarea tuturor celor peste 9 milioane de voturi exprimate duminica trecută, în țară și străinătate.

„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:

  • 1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
  • 2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
  • 3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00”.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente a avut o primă reacție, spunând că este imposibilă renumărarea voturilor în una sau în câteva zile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro