Sari direct la conținut

Doi candidaţi solicită Curţii Constituţionale anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale. Cererile vor fi judecate de CCR joi

HotNews.ro
Alegeri prezidențiale în România, noiembrie 2024. Foto: Agerpres
Alegeri prezidențiale în România, noiembrie 2024. Foto: Agerpres

Cristian Terheş de la Partidului Naţional Conservator Român şi Sebastian Constantin Popescu, de la Partidului Noua Românie, ambii candidați la alegerile prezidenţiale, solicită Curţii Constituţionale anularea rezultatelor din primul tur al alegerilor, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul CCR.

UPDATE ora 13:45: Cele două dosare care vizează cereri de anulare a alegerilor vor fi judecate joi. Şedinţa este programată pentru ora 11.00, potrivit reprezentanţilor CCR.

Cererile celor doi au ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”. Ele au fost înregistrate miercuri la Curtea Constituţională şi au fost trimise spre repartizare.

Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, a obţinut în primul tur al alegerilor 14.502 voturi, adică 0,15%, iar Cristian Terheş, de la Partidul Naţional Conservator Român, 95.782 voturi, adică 1,03%.

Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.

„Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, potrivit Legii 37/2004 privind alegerea preşedintelui României.

Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. Potrivit aceleiaşi legi, în această situaţie, Curtea Constituţională poate dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor. 

După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur. Cel de-al doilea tur va avea loc în 8 decembrie în ţară şi între 6-8 decembrie în străinătate.

INTERVIURILE HotNews.ro