Sari direct la conținut

REPORTAJ. România împărțită în două. Cum s-a trăit anularea alegerilor prezidențiale într-o secție de vot din Italia: „De fiecare dată când postează ceva, din proști și din needucați nu ne scot”

HotNews.ro
REPORTAJ. România împărțită în două. Cum s-a trăit anularea alegerilor prezidențiale într-o secție de vot din Italia: „De fiecare dată când postează ceva, din proști și din needucați nu ne scot”
Membrii comisiei de votare 379 din Forlì, Italia, scot voturile din urnă

Jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț (Teleleu.eu) au mers la Forlì, în Italia, să documenteze votul în diaspora, dar au participat la închiderea secției și la anularea buletinelor de vot. 

Toți membrii secției de votare 379 din Forlì, Italia, știu deja decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale, dar procesul de vot continuă, pentru că încă nu au venit instrucțiuni de la BEC și de la Consulatul de la Bologna. Membrii comisiei sunt confuzi și urmăresc știrile din România, în timp ce românii continuă să intre în secție.

Vineri, 6 decembrie, timp de două ore și jumătate de la anunțul oficial al Curții Constituționale și până la închiderea secțiilor, în jurul orei 18.00, românii din diaspora au continuat să voteze. La Forlì, majoritatea femeilor care vin să voteze sunt „badante”, românce care îngrijesc bătrâni în Italia. 

Membru în comisia de votare 379 din Forlì, Italia

Vasilica Părău, 63 de ani, lucrează de 12 ani ca badantă în Italia. O prietenă a sunat-o să-i spună că s-au anulat alegerile, dar nu a crezut-o, așa că a venit să voteze. „Îmi doresc binele pentru țara mea – să mă duc acasă, să-mi cresc nepoții în pace, în liniște și în bunăstare”, spune ea. La plecare, Vasilica ne invită să-l cunoaștem pe bătrânul de 90 de ani pe care îl îngrijește și care o așteaptă în mașină, pentru că urmează să-l ducă în oraș să-și bea cafeaua. 

Vasilica Părău, 63 de ani, lucrează de 12 ani ca badantă în Italia. Secția de votare 379 din Forlì, Italia

Românii din diaspora s-au împărțit în tabere

Maricica Mormoloc, 57 de ani, a văzut pe grupul „Românii din Forli” decizia CCR, dar a crezut că e o manipulare ca să nu meargă oamenii la vot. „Am venit să votez, că poate îmi petrec bătrânețile în România, că cu 300-400 de euro cât o să-mi dea pensie aici n-am ce să fac.”

Maricica lucrează de 17 ani ca badantă în Italia și vrea să se întoarcă în România, la Sascut, în județul Bacău, unde are un apartament. Una dintre fiicele ei locuiește la Forlì, în Italia, iar cealaltă în Germania. 

Maricica Mormoloc, 57 de ani, votează la secția 379 din Forlì, Italia

O întristează că anul acesta electoral i-a împărțit în tabere pe românii din Forlì, care se jignesc unii pe alții. „De fiecare dată când postează ceva, din proști și din needucați nu ne scot”, spune ea. „Faptul că ne-au vorbit urât pe mine mă deranjează. Eu le-am spus: «Aici, în Italia, suntem toți o apă și-un pământ, că dacă aveați studii superioare nu veneați să spălați cururile babelor și ale moșnegilor cu mine».” 

Violența verbală este folosită însă în ambele „tabere”, pro-Lasconi și pro-Georgescu, spune Maricica, pentru că atmosfera a devenit tensionată în grupurile de Facebook ale românilor din Forlì între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale. 

Ana Leahu, 66 de ani, votează la secția 379 din Forlì, Italia

„Întotdeauna mi-a fost milă de mamele care au lăsat copii micuți, de câteva luni, cu bunelele”

Ana Leahu, 66 de ani, care are dublă cetățenie – moldovenească și românească – evită să-și exprime preferințele, tocmai pentru că în ultimele săptămâni politica a provocat conflicte în comunitatea de români. Până la urmă, ne spune șoptit în fața secției de votare: „Nu dați țara în mâinile rusului, că eu știu cât am suferit noi. Părinții noștri ne spuneau istoria României în șoaptă, pentru că noi la școală învățam istoria Uniunii Sovietice.”

„Socot că e datoria noastră să votăm”, spune ea. „Numaidecât am votat și pentru Republica Moldova – și la referendum, și la turul I, și la turul II. Eu ascult tot timpul situația de la Chișinău și din România. Eu sper să fim un stat, să fim numai o țară – eu așa sper pentru nepoții mei. Părinții mei au făcut studiile în România.”

Ana Leahu, 66 de ani, Forlì, Italia

Ana Leahu a venit fără acte în Italia în 2003, iar timp de trei ani și două luni nu și-a văzut copiii. Fiul ei era student, iar fiica ei avea 17 ani atunci când mama lor a plecat să lucreze ca badantă în Italia. „Întotdeauna mi-a fost milă de mamele care au lăsat copii micuți, de câteva luni, cu bunelele”, spune ea.

A auzit un zvon legat de anularea alegerilor, dar nu înțelege ce se întâmplă. „Am văzut olecuță pe Facebook, dar n-am înțeles eu. Mă duc acuși și o să încep iarăși [să citesc].”

Secția de votare 379 din Forlì, Italia

În jurul orei 18.00, ora României, BEC anunță încheierea votului pentru alegerile prezidențiale. Membrii comisiei de votare din Forlì primesc două mesaje pe tablete: „Se sistează activitatea de operare în aplicațiile informatice utilizate pentru desfășurarea alegerilor pentru președintele României din anul 2024” și „Toate materialele electorale deținute de Birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate se sigilează și se predau misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. Toate buletinele de vot întrebuințate sau neîntrebuințate se anulează prin grija Birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate”.

Comisia secției de votare 379 din Forlì, Italia

La momentul acestui anunț, 50.647 de români au votat deja în străinătate. În Forlì au votat 44 de persoane, iar membrii comisiei deschid urna și anulează voturile, dar și cele 756 de buletine nefolosite din pachetul desfăcut. Cei mai mulți sunt în stare de șoc:

„Mie la serviciu o să-mi râdă în față. Ce fel de popor sunteți?”
„Nu poți să dai nicio explicație, doar că s-a anulat votul.”
„Ce nebunie!”

Membrii comisiei de votare 379 din Forlì, Italia, închid secția
INTERVIURILE HotNews.ro