Olanda începe un control sporit la frontierele sale terestre
Olanda a început de luni controale sporite la frontieră, așa cum a anunțat pe 11 noiembrie, potrivit presei din Bulgaria. Verificările suplimentare la frontieră fac parte din promisiunea noului guvern de dreapta de a combate traficul de persoane, imigrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră, a informat presa olandeză, citată de BTA de la Sofia.
Anterior, Germania a introdus controale la frontieră, iar Franța a început de asemenea să efectueze controale.
Verificările vor fi efectuate de Poliția Militară Regală, care este responsabilă de controlul frontierei în Olanda.
Deocamdată, noile controale la frontieră nu vor fi foarte diferite de verificările pe care poliția militară le efectuează deja în zonele de frontieră, scrie cotidianul NRS într-un articol în care face o trecere în revistă a situației.
Teoretic, poliția de frontieră va putea cere actele oricărei persoane care trece prin țară și va putea interzice intrarea celor care nu au documentele necesare pentru a vizita sau a locui în Olanda, scrie ziarul. În practică, însă, verificările vor fi similare cu cele de până acum: polițiștii de frontieră au deja dreptul de a opri mașinile pe care le selectează în funcție de riscul pe care-l prezintă – o evaluare care include țara de origine, adaugă ziarul.
Poliția militară efectuează deja verificări aleatorii, scrie ziarul „Algemeen Dagblad”. Noile controale vor fi similare, dar cu „un caracter mai intens”, potrivit unui purtător de cuvânt al Poliției Militare Regale.
Săptămâna trecută, ministrul Imigrării, Marjolein Faber, a descris în fața parlamentarilor controlalele ca fiind „flexibile și cu țintă precisă” și a declarat că poliția va efectua controale ample doar „când acest lucru va fi posibil și necesar”, arată presa. Faber a mai declarat că poliția de frontieră va efectua noile verificări folosindu-și „capacitatea existentă”.
Între Olanda și Belgia și Germania există 13 puncte de trecere pe autostrăzi și 645 de drumuri secundare care traversează granițele, amintește NRS. Unele dintre ele sunt situate în localități, cum ar fi în Kerkrade și Dinxperlo.
Ziarul a numărat, de asemenea, peste cinci sute de alte drumuri de tranzit și piste pentru biciclete. În provincia Limburg există și cinci rute de feriboturi care trec granița. De exemplu, feribotul gratuit Veerweg pentru bicicliști și pietoni circulă de la Grevenbicht la Rotem în Belgia în perioada aprilie – octombrie.
Potrivit unor articole anterioare ale Dutch News, poliția de frontieră a oprit 497 de persoane să intre ilegal în Țările de Jos în timpul controalelor intempestive la trecerile rutiere cu Germania și Belgia, în perioada ianuarie – sfârșitul lunii octombrie. Potrivit datelor furnizate publicației de către Poliția Militară Regală, peste 115.000 de persoane au fost verificate la frontierele rutiere, în încercarea de a intra în Olanda.
Criticii măsurilor care intră în vigoare acum spun că aceste controale la frontieră ar putea tergiversa comerțul, în special pentru companiile de transport care depind de tranzitul rapid, scrie „Algemeen Dagblad”. Asociația din Transport și Logistică susține că impactul financiar asupra întregului sector s-ar putea ridica la 75 de milioane euro pe lună sub formă de pierderi directe.
Un purtător de cuvânt al poliției militare spune că și călătorii ar trebui să aștepte mai mult timp la punctele de trecere a frontierei, în special pe rutele aglomerate. „Încercăm să evităm pe cât posibil timpul suplimentar de călătorie”, a subliniat el pentru „Algemeen Dagblad”.
Când Țările de Jos au anunțat sporirea controalelor la frontieră, în luna noiembrie, s-a arătat că aceasta este o măsură temporară cu o durată de șase luni, care ar putea fi prelungită cu până la doi ani.
Material realizat cu sprijinul Rador Radio România