Sari direct la conținut

Șeful FBI, Christopher Wray, a anunțat că își dă demisia în ianuarie

HotNews.ro
CChristopher Wray pleacă în ianuarie din funcția de director FBI, pentru a-i lăsa locul lui Kash Patel, propunerea lui Trump pentru funcție / FOTO: Tom Williams / AP / Profimedia
Christopher Wray pleacă în ianuarie din funcția de director FBI, pentru a-i lăsa locul lui Kash Patel, propunerea lui Trump pentru funcție / FOTO: Tom Williams / AP / Profimedia

Directorul FBI, Chris Wray, a anunțat că își va da demisia la începutul anului viitor, după ce președintele ales republican Donald Trump și-a semnalat intenția de a-l concedia pentru a-l înlocui cu Kash Patel, un alt loialist despre care criticii au avertizat că va fi la fel de rău ca J. Edgar Hoover, dar fără independența acestuia, relatează Reuters.

Trump însuși l-a numit pe Wray, care e tot republican, pentru un mandat de 10 ani în 2017, după ce l-a concediat pe predecesorul său James Comey, în urma investigațiilor FBI cu privire la presupusele legături dintre campania miliardarului și Rusia în 2016.

„După săptămâni în care m-am gândit minuțios, am decis că lucrul potrivit pentru Birou este ca eu să servesc până la sfârșitul actualei Administrații în ianuarie și apoi să demisionez”, le-a spus Wray angajaților FBI astăzi, a spus agenția într-un comunicat.

Într-o declarație pentru Reuters, Patel a spus că așteaptă cu nerăbdare o „tranziție lină”.

„Voi fi pregătit să servesc poporul american în prima zi”, a spus el.

Trump și aliații săi apropiați s-au întors împotriva lui Wray și, în general, a FBI-ului, după ce agenții au efectuat o percheziție aprobată de instanță pe proprietatea lui Trump din Florida în 2022 pentru a recupera documente clasificate pe care le păstrase după ce și-a părăsit mandatul.

Asta a declanșat una dintre dosarele penale cu care Trump s-a confruntat în timp ce nu era la putere. Trump a negat că a comis o ilegalitate și a descris toate dosarele împotriva lui ca fiind motivate politic. Procurorii federali și-au încheiat eforturile după alegerea sa, invocând politica de lungă durată a Departamentului de Justiție de a nu condamna un președinte în exercițiu.

Aliații lui Trump i s-au alăturat susținând că FBI a devenit politizat, deși nu există dovezi că președintele democrat Joe Biden a intervenit în investigațiile sale.

„Există probleme serioase la FBI. Publicul american știe asta. Se așteaptă să vadă schimbări radicale”, a declarat senatorul republican al SUA Bill Hagerty la începutul lunii decembrie, după nominalizarea lui Patel de către Trump.

The New Yorker spune că Kash Patel este mai rău decât J. Edgar Hoover

Hoover, cu toate greșelile și abuzurile sale de putere, a fost totuși a construit o instituție; a crezut în independența nepartizană a F.B.I, subliniază The New Yorker.

Hoover nu s-a alăturat niciodată unui partid politic. Scopul principal al lui Patel, dimpotrivă, este de a face din F.B.I. o forță partizană pentru a-l proteja pe Trump și a se răzbuna pe dușmanii administrației sale. 

În cartea lui Patel „Government Gangsters”, publicată anul trecut, el îi descrie pe înalți oficiali ai Biroului – împreună cu alți directori ai „Deep State” – ca pe un grup de „mandarini ranchiunoși” dornici să distrugă țara în serviciul „stângii lor uniforme”. El avertizează: „Democrații și Deep State sunt în aceeași echipă”.

INTERVIURILE HotNews.ro