Metoda endoscopică fără tamponament nazal scapă pacienții operați pentru deviație de sept de dureri. Dr. Răzvan Filip, Regina Maria: „Bolile care înfundă nasul mai mult de trei luni se pretează la această tehnică”
Deviația de sept nazal este o anomalie care poate bloca o parte a nasului reducând fluxul de aer și provocând dificultăți în respirație. Din cauza acestui „defect”, persoanele cu deviație de sept se pot confrunta cu o congestie a nasului, cu necesitatea de a respira pe gură și cu inflamația țesuturilor membranei nazale. Deviația de sept se corectează chirurgical, iar dr. Răzvan Filip, medic specialist ORL la Spitalul Euroclinic din București, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria, a dezvoltat o tehnică chirurgicală endoscopică fără tamponament nazal, care minimizează disconfortul pe care îl presupune o operație a nasului.
Simptomele joacă rol decisiv în alegerea terapiei
Aproximativ 80% din populația generală are deviație de sept, însă nu toți cei cu deviație de sept necesită intervenții chirurgicale.
În jur de 20-30% dintre oamenii cu deviație de sept au simptome care-i deranjează și ajung la operație. Unii, din cauza obstrucției, au probleme cu respirația, alții cu mirosul. Cefaleea, rinosinuzita, hipertensiunea arterială, apneea obstructivă în somn și zgomotele respiratorii se pot număra, de asemenea, printre manifestările clinice ale deviației septului nazal, dar cea mai importantă este afectarea calității vieții pacientului prin afectarea somnului și a capacității de a se odihni eficient.
Dacă obstrucția nazală continuă durează mai mult de 3 luni și medicația menită să reducă inflamația nu poate rezolva această obstrucție pacienții, de obicei, apelează la clasicele picături de nas de care devind dependenți.
Alegerea tratamentului și a intervenției chirurgicale depinde, de obicei, de simptomul principal.
„În general, bolile care înfundă nasul mai mult de trei luni și care nu răspund la tratament medicamentos se pretează pentru tehnica endoscopică fără tamponament nazal”, a subliniat dr. Răzvan Filip.
Ce este metoda endoscopică fără tampoane
Dr. Filip operează aproape orice patologie nazală cu ajutorul endoscopiei folosind astfel un abord minim invaziv.
„Prin metoda endoscopică fără tamponament nazal putem opera deviația de sept, rino-sinuzita cronică, rinita cronică, tumori ale nasului, ale sinusurilor, obstrucția canalului nazo-lacrimal. Pacientul nu simte durere postoperatorie și respiră pe nas imediat cum se trezește din operație. Am dezvoltat această tehnică în urmă cu 10 ani pentru a minimiza disconfortul pe care îl presupune o operație nasului”, a explicat dr. Filip Răzvan, medic specialist ORL la spitalul Euroclinic Regina Maria.
Tehnica sa a aplicat-o pe aproximativ 200 de pacienți în fiecare an, așa că are deja o experiență vastă cu această metodă.
Practic, medicul nu utilizează tampoane sau pansamente intranazale, atât de neplăcute pentru pacienții supuși la astfel de intervenții. De altfel, multora le este frică de durerile provocate la scoaterea acestor meșe și amână adesea intervențiile chirurgicale clasice. În cazul metodei endoscopice fără tampoane, ,,pacientul nu are tăieturi, vânătăi, umflături, nu are dureri postoperatorii provocate de scoaterea eventualului tamponament nazal care se pune la intervenția clasică în nas și are nasul liber imediat după operație”, a explicat dr. Filip.
După o astfel de intervenție, nasul va forma multe secreții pe care pacientul va trebui să le spele cu ser fiziologic. Acest proces durează în jur de o lună de zile, însă pe toată această perioadă pacientul este funcțional.
Avantaje pentru pacient, dar și pentru medic
Tehnica endoscopică îl ajută pe chirurg să vadă mai bine în nas ce are de făcut, să aibă la sfârșitul operației o hemostază (o oprire a sângerării) mult mai precisă, ceea ce-l ferește pe pacient de complicații de tip sângerare postoperatorie în perioada de recuperare.
„Am studiat rezultatele metodei pe termen lung și am observat că la un an de la operație pacienții încă au beneficii din urma acestei intervenții. Am studiat eficacitatea metodei mele chirurgicale printr-un chestionar pe care l-am trimis pacienților la un an de zile de la operație, chestionar pe care l-am luat dintr-un studiu norvegian, care la fel, încerca să găsească satisfacția în urma intervenției de septoplastie și am observat că eficiența metodei mele este puțin mai mare decât eficiența metodei din studiu. Peste 95% dintre pacienții mei au răspuns că respirația pe nas s-a îmbunătățit complet ori substanțial după operație față de perioada anterioară”, a mărturisit medicul român.
Internarea după acest tip de intervenție durează 24 de ore, iar pacientul își poate relua activitatea obișnuită la 1-2 zile de la operație. Acest tip de intervenție scade și necesitatea de controale postoperatorii dese până la vindecare. La intervenția clasică sunt necesare controale dese pentru ca medicul să se asigure că procesul de vindecare decurge favorabil. „După această intervenție endoscopică fără tampoane chem pacientul la primul control la o săptămână – 10 zile de la operație și încă o dată la o lună de la operație când găsesc nasul vindecat.”
„Pentru a obține respirație bună pe nas fără tamponament, trebuie să fac o sutură specială în nas, dar firele pe care le folosesc sunt absorbabile, nu trebuie să i le scot ulterior, astfel că postoperator eu nu umblu în nasul pacientului într-un mod dureros”, a dat asigurări dr. Răzvan Filip.
Un alt avantaj îl reprezintă faptul că operația se poate face în orice sezon, independent de temperaturile de afară.
Articol susținut de Regina Maria