Sari direct la conținut

Regrete: majoritatea alegătorilor britanici care au votat pentru Brexit în 2016 ar accepta acum libera circulație, în schimbul accesului la piața unică a UE

HotNews.ro
Manifestație la Londra pentru anularea Brexit-ului și întoarcerea în UE, Foto: Pietro Recchia / Zuma Press / Profimedia
Manifestație la Londra pentru anularea Brexit-ului și întoarcerea în UE, Foto: Pietro Recchia / Zuma Press / Profimedia

Dintre toți votanții britanici, 68% au susținut ideea unei aderări la libera circulație și la piața unică, iar 18% au fost împotrivă, arată sondajul comandat de un think-tank european și citat de Politico.

Majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană în 2016 ar accepta acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică a UE, potrivit unui nou sondaj.

Cercetarea realizată de think-tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR), publicată joi, arată că invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina și revenirea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă au „schimbat fundamental contextul” în care britanicii văd relațiile dintre Marea Britanie și UE.

Institutul YouGov/DataPraxis a sondat 2.125 de britanici în cadrul studiului său. Acesta a constatat că 54% dintre cei care au susținut Brexitul în 2016 ar accepta acum libera circulație a persoanelor, pentru călătorii, locuire și muncă peste granițe, în schimbul accesului la piața unică a blocului comunitar.

Aproximativ 59% dintre votanții din circumscripțiile electorale cheie care au trecut de la laburiști la conservatori în alegerile recente au declarat că ar susține acest compromis. Și 81% dintre cei care au votat Partidul Laburist în 2024 au susținut, de asemenea, ideea.

Dintre toți votanții britanici, 68% au susținut ideea, iar 18% au fost împotrivă. Susținătorii partidului Reform UK al lui Nigel Farage, pro-Brexit, sunt cei care s-ar opune unui astfel de compromis, dar cu o marjă mică, 45%, față de 44% care ar accepta.

Cercetătorii au sugerat că sprijinul pentru o astfel de răzgândire ar putea fi legat de nivelurile ridicate de imigrație din Regatul Unit prezente chiar și după Brexit – ceea ce înseamnă că plecarea Marii Britanii din bloc nu mai este văzută ca o modalitate de a controla frontierele.

Partidul Laburist a promis în manifestul său electoral că nu va reintra pe piața unică sau în uniunea vamală. Cu toate acestea, de la preluarea mandatului în iulie, Partidul Laburist s-a angajat într-o „resetare” a relațiilor cu UE.

INTERVIURILE HotNews.ro