Sari direct la conținut

Ministerul Energiei se va comasa cu cel al Economiei, anunță USR / Reacții din sector: „E o prostie”, „Vor fi consecințe catastrofale pentru securitatea energetică națională”

HotNews.ro
Ministerul Energiei se va comasa cu cel al Economiei, anunță USR / Reacții din sector: „E o prostie”, „Vor fi consecințe catastrofale pentru securitatea energetică națională”
Discuții între partidele proeuropene la Palatul Victoria. Sursa foto: USR / Facebook.com

Noul Guvern va avea 16 ministere, față de 18, cum arată actualul Executiv, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a USR. Ministerul Familiei urmează să fie desființat, iar Ministerul Energiei, comasat cu Ministerul Economiei. Au venit deja și primele reacții din sectorul energetic, care susțin că România are nevoie stringentă de un minister al Energiei, în condițiile în care trecem printr-o perioadă critică din punctul de vedere al securității energetice.

„Mai știi când îți ziceam că numărul ministerelor din guvern e prea mare? Și că schema secretarilor de stat e supradimensionată?

Ei bine, în urma discuțiilor de ieri pentru formarea noului guvern, s-a convenit că noul Executiv va avea maximum 16 ministere (în loc de 18). Ministerul Familiei urmează să fie desființat, iar Ministerul Energiei ar trebui să fie comasat cu Ministerul Economiei”, au menționat reprezentanții USR.

Aceștia au adăugat că au început discuțiile pentru bugetul de stat pe anul viitor.

Răzvan Nicolescu: Toate țările au un minister al Energiei

Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice și fost ministru al Energiei, susține că ar fi o prostie ca Ministerul Energiei să fie desființat:

  • „De ce avem un minister al dezvoltării diferit de ministerul fondurilor europene care sunt fundamentul nostru de dezvoltare? Răspuns: din prostie. De ce avem un minister al transporturilor diferit de cel al comunicațiilor? Răspuns: din prostie.
  • De ce avem un minister distinct al Energiei? Răspuns: pentru că așa au toți, ținând cont de particularitățile domeniului… Comisia Europeana, statelele membre, SUA și chiar si Putin. De ce vrem sa distrugem ceva ce e bun? De ce subminam ceva strategic? Răspuns: din prostie.
  • Ministrul Energiei este cel mai educat ministru din Guvern. De ce nu îl lăsăm să își ducă proiectele la bun sfârșit?”, a scris Nicolescu, pe Facebook.

Asociația Prosumatorilor: România se joacă cu focul

O altă reacție împotriva desființării Ministerului Energiei vine din zona prosumatorilor. Aceștia spun că noua coaliție de guvernare riscă să faciliteze indirect atingerea obiectivelor Rusiei în destabilizarea sectorului energetic din România.

„România are un obicei mai vechi de a lua decizii ce par să-i submineze propriile interese naționale. Din păcate, de această dată, situația este mult mai gravă și ne jucăm cu focul”, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE).

Reprezentanții acesteia arată că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este o structură deja supradimensionată și dificil de gestionat.

  • „Într-o țară extrem de fragilă din punct de vedere energetic, această decizie ridică îngrijorări majore. În 2024, România a întâmpinat numeroase dificultăți în asigurarea energiei necesare consumului intern. Vara aceasta, în condiții de caniculă extremă, doar contribuția prosumatorilor a evitat apariția situațiilor de blackout și întreruperi de energie cauzate de consumul ridicat al aparatelor de aer condiționat și al sistemelor de refrigerare.
  • Este evident că România are nevoie de reforme sistemice în domeniul energetic. Investițiile în stocare, dezvoltarea și retehnologizarea rețelelor energetice – aflate într-o stare critică – sunt esențiale pentru securitatea energetică națională și necesită o atenție deosebită a decidenților. De aici, importanța vitală a Ministerului Energiei ca entitate separată.
  • Un minister-cheie, cum este Ministerul Energiei, se dorește comasat și pulverizat într-un alt minister, deja comasat”, spune asociația.

Dacă alte ministere, cum ar fi cel al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sau Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pot fi subiecte de reorganizare, decizia de a dizolva Ministerul Energiei reprezintă un risc major.

Consecințe grave pentru sectorul energetic

Această situație va avea consecințe catastrofale pentru securitatea energetică națională, mai spun prosumatorii.

„Dacă această decizie va fi implementată, noua coaliție de guvernare riscă să faciliteze indirect atingerea obiectivelor Rusiei în destabilizarea sectorului energetic din România. Facem apel la responsabilitatea decidenților politici să reevalueze această măsură și să prioritizeze stabilitatea și siguranța energetică a României”.

Citiți și Noul guvern urmează să fie mai suplu: Dispar două ministere, iar numărul secretarilor de stat va fi redus semnificativ

INTERVIURILE HotNews.ro