Sari direct la conținut

Un psiholog acuzat de abuz poate practica în continuare, deși o comisie de deontologie a propus suspendarea lui acum 9 luni – PressOne 

Frica de relații este însoțită de teama de a ne lua angajamente romantice, spun psihologii, Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Comisia de Deontologie a Colegiului Psihologilor a propus suspendarea pentru șase luni a unui psihoterapeut care a întreținut relații sexuale cu una dintre clientele lui. La nouă luni de la decizie acesta încă își practică meseria fără restricții, scrie PressOne

În februarie 2024, PressOne a scris despre două cazuri de psihoterapeuți care au întreținut relații sexuale cu clientele lor, lucru interzis de lege, pentru că relațiile de acest tip sunt considerate abuzive. Una dintre victime a depus plângere în mai 2022. 

Comisia de Deontologie a Colegiului Psihologilor a decis, după apariția cazului în presă, să propună suspendarea psihologului în cauză timp de șase luni. La nouă luni de atunci, Colegiul Psihologilor nu a luat încă o decizie finală. 

„Este o mare diferență între cum este tratat acest tip de abuz în România și cum este combătut în alte țări. În multe cazuri de abuz sexual, un psihoterapeut din străinătate își va pierde licența de liberă practică. În unele state din SUA, un astfel de abuz este considerat faptă penală și se pedepsește cu ani de închisoare”, a spus victima într-o discuție cu PressOne. 

În loc să nu mai poată profesa, psihologul spune că este „solicitat peste măsură” în această perioadă

Într-un răspuns pentru PressOne, Colegiul Psihologilor a spus că deși au trecut nouă luni de la decizia luată de Comisia de Deontologie, încă se află în faza de „motivare a deciziei”.

„Subiectul va fi discutat în cadrul următoarei ședințe a Comitetului Director, programată pentru luna decembrie 2024”, se arată într-un răspuns pentru PressOne de la finalul lunii noiembrie. Pe ordinea de zi a ședinței din 17 decembrie, dosarul figurează pe poziția a 7-a (din 9).

Pentru a verifica dacă încă practică psihoterapia, reporterii PressOne l-au contactat incognito pe fostul psiholog al victimei cu care jurnaliștii au discutat. El a transmis că în momentul de față se ocupă doar cu „dezvoltarea personală”, cu un tarif de 450 de lei/pe sesiune. A menționat, de asemenea, că ar putea trece câteva luni până la programarea unei ședințe, pentru că acum este solicitat peste măsură. 

Poți afla mai multe detalii despre acest subiect pe PressOne.

INTERVIURILE HotNews.ro