Sari direct la conținut

În plin scandal și cereri de demisie, Toni Greblă și-a delegat o lună atribuțiile, inclusiv cele legate de finanțarea campaniei electorale

HotNews.ro
Toni Greblă, Foto: Inquam Photos / George Călin
Toni Greblă, Foto: Inquam Photos / George Călin

Ordinul a fost semnat miercuri de Toni Greblă și vizează perioada 11 decembrie 2024 – 10 ianuarie 2025. Președintele Autorității Electorale Permanente a declarat pentru HotNews.ro că nu este „nimic spectaculos” și că intenționează să delege și alte atribuții vicepreședinților AEP.

Toni Greblă și-a delegat atribuțiile, dreptul de semnătură pentru președinte, precum și calitatea de ordonator principal de credite în perioada menționată vicepreședinților Vajda Zsombor și Popp Cosmin-Gabriel, potrivit unui ordin intern, semnat chiar de președintele AEP.

Popp Cosmin-Gabriel, vicepreședinte al AEP, urmează să semneze toate documentele emise în perioada următoare de Departamentul de Control al finanțării partidelor politice și campaniilor electorale.

Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, Autoritatea Electorală Permanentă urmează să trimită Parlamentului confirmarea că se pot valida mandatele candidaților Partidului Oamenilor Tineri (POT). 

Partidul care l-a susținut pe Călin Georgescu a fost acuzat că nu și-a declarat toate cheltuielile cu promovarea electorală, în special cele de pe Tik-Tok.

„POT a trimis raportul financiar pentru campanie și a avut mandatar financiar. Legea prevede depunerea raportului pentru validare. Dacă descoperim ulterior probleme legate de finanțarea campaniei, cum ar fi faptul că nu au transmis cheltuieli pentru online, se poate face o plângere penală. Dar pentru validarea mandatelor este necesar doar să fie depus raportul de venituri și cheltuieli prin mandatarul financiar al campaniei”, au declarat surse din AEP, sub protecția anonimatului.

Vicepreședintele Vajda Zsombor urmează să gestioneze documentele emise de Direcția generală informatică, Departamentul management electoral, Direcția Comunicare și relații publice, Direcția Juridică, Direcția Contencios-Administrativ, Direcția Resurse Umane, Direcția Registratură, arhivă și relații cu publicul.

„În intervalul pentru care și-a delegat atribuțiile, Toni Greblă și-a luat și zile de concediu. Nu este în concediu toată perioadă, oricum urmează multe zile libere legale. În concediu legal doar câteva zile”, au dezvăluit surse din instituție pentru HotNews.ro.

Întrebat de HotNews.ro de ce și-a delegat atribuțiile timp de o lună, președintele Autorității Electorale Permanente a răspuns că „a împărțit provizoriu pentru sfârșitul de an”.

„Apoi le voi delega vicepreședinților pe cele pentru care au apetență. Nimic spectaculos sau neobișnuit”, a susținut Toni Greblă pentru HotNews.ro.

El a precizat, joi, că se află în ședința Biroului Electoral Central.

USR a cerut demisia lui Toni Greblă. Surse din PSD: liderii nu îl mai susțin

Toni Greblă a devenit președinte al AEP în martie 2023 în urma votului din Parlament, fiind propus de PSD, dar a fost sprijinit și de PNL. Mandatul său este de opt ani.

Mai mulți lideri PSD, consultați de HotNews.ro, susțin că Toni Greblă nu se „mai bucură” de susținerea conducerii social-democraților.

„Știți că Greblă a fost propus de PSD, dar el a venit pe filiera Dan Voiculescu. Nu cred că va rămâne mult timp în poziție, dar trebuie să vedem care este calea legală pentru revocare” a declarat un membru al conducerii PSD pentru Hotnews.ro.

Antena3, postul controlat de familia Voiculescu, i-a cerut demisia lui Toni Greblă după ce au apărut imagini din urmă cu doi ani, în care președintele AEP apare la „tăierea porcului în curtea casei care este acum sediul de campanie al lui Călin Georgescu”. 

Imaginile au fost publicate în exclusivitate de site-ul Adevărul, iar Toni Greblă apare lângă Constantin Lupu.

Site-ul de investigații Snoop.ro a prezentat că vila din Izvorani, care este sediul de campanie al lui Călin Georgescu, aparține familiei Lupu, care are legături controversate și în Republica Moldova.

Tot site-ul Antena3.ro a publicat capturi de pe Facebook în care soția lui Toni Greblă distribuia clipuri de campanie ale lui Călin Georgescu și „amenințări la adresa Elenei Lasconi”.

După apariția fotografiilor cu Toni Greblă și Constantin Lupu, peste 20 de ONG-uri i-au cerut demisia președintelui AEP și pe care l-au acuzat de „lipsă de integritate și neutralitate”.

USR a cerut în Parlament demiterea lui Toni Greblă. Un demers similar a avut Uniunea și după alegerile europarlamentare și locale din iunie, dar majoritatea PSD-PNL a refuzat să discute proiectul de revocare a lui Toni Greblă din funcția de președinte AEP.

Site-ul independent de investigații Snoop.ro a dezvăluit că Toni Greblă a încasat ilegal de la Autoritate 24.000 de euro, lucru confirmat și de controlul Curții de Conturi. Agenția Națională de Integritate a fost sesizată în luna septembrie, dar nu s-a pronunțat asupra speței până în prezent. Toni Greblă a recunoscut că a semnat ordinul prin care și-a majorat ilegal salariul și a spus că i se reține din salariu ce a primit în plus.

Parlamentul nu a luat în discuție nici raportul Curții de Conturi din august 2024.

INTERVIURILE HotNews.ro