Sari direct la conținut

România, vulnerabilă în faţa poliomielitei, din cauza ratei scăzute de vaccinare. Care sunt riscurile pentru copii și cum îi pot proteja părinții

HotNews.ro
Vaccinare / Foto: Prostockstudio | Dreamstime.com
Singura metodă sigură de prevenire a poliomielitei este vaccinarea / Foto: Prostockstudio | Dreamstime.com

România este vulnerabilă în faţa poliomielitei, boală transmisibilă ce poate duce la paralizie sau chiar la deces, din cauza ratei scăzute de vaccinare. Institutul Național de Sănătate Publică a emis o alertă către Ministerul Sănătății și către centrele regionale de sănătate publică, cerând intensificarea activității de vaccinare și recuperarea copiilor nevaccinați în vederea imunizării, acolo unde este posibil.

Poliomielita este o boală infecțioasa produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor). Există 3 tipuri de virus polio (tip 1,2 și 3).

Boala este de o gravitate deosebita prin mortalitatea indusă, dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă, potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Ultimul caz de poliomielita a fost inregistrat în România în anul 1992, când virusul a fost „importat” din Bulgaria.

Avertismentul INSP: acoperire vaccinală insuficientă și în scădere în România

„În România, acoperirile vaccinale la DTPa-HB-VPI sunt suboptimale, acoperirea vaccinală fiind de 76,7% și în continuă scădere”, arată Institutul Național de Sănătate Publică, într-o adresă transmisă către Ministerul Sănătății și către centrele regionale de sănătate publică.

În aceste condiții, Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică recomandă:

  • coordonarea susținută a activității de vaccinare conform calendarului național și monitorizarea acoperirilor vaccinale la nivelul direcțiilor județene de sănătate publică;
  • gestionarea eficientă a activității de vaccinare / recuperare la vaccin, pentru care Institutul Național de Sănătate Publică își oferă sprijinul pentru direcțiile județene de sănătate publică, „ori de câte ori situația o impune”.

Cum se transmite poliomielita

Poliomielita se transmite prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp indelungat) sau pe cale aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

Virusul polio este extrem de contagios. Persoanele infectate cu virusul polio sunt contagioase cu 7-10 zile înaintea debutului simptomelor, iar durata de eliminare a virusului este de aproximativ 5-10 zile prin secreţiile nazo-faringiene şi de 2-3 săptămâni (până la 4-6 luni, uneori chiar si mai mult) prin materiile fecale.

Care sunt simptomele poliomielitei


Manifestarile clinice ale bolii:

  • Perioada de incubație (timpul de la momentul infectării la apariția primelor semne de boală) este în mod frecvent de 6-20 de zile (cu limite de 3-35 de zile), în medie de 7-14 zile.
  • Forma cea mai comună este cea fără simptome sau semne de boală – în proportie de 95% – dar poate evolua în proportie de 1-5% sub formă de poliomielita paralitică sau iritație meningeală.
  • Paralizia provocată de această infecție este flască (moale), asimetrică (la unul din membre), cuprinde muschii de la rădăcina membrelor; în cazurile grav, afectarea este simetrică și poate cuprinde și muschii respiratori, ducând la deces.
  • Paralizia provocată de poliomielită este invalidantă și permanentă.

Vaccinarea, singura metodă sigură de prevenire a bolii

Singura metodă sigură de prevenire a poliomielitei este vaccinarea.

Vaccinarea impotriva poliomielitei a fost introdusă în calendarul național de vaccinare din România încă din anul 1956. Până în anul 2008, s-a administrat în România vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009 a fost inlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat).

Administrarea vaccinului polio injectabil (VPI) are un număr extrem de limitat de contraindicații și efecte secundare reduse, ceea ce îl recomandă ca un vaccin sigur, potrivit INSP.

Vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) se administrează în cabinetul medicului de familie, la vârsta de 2 luni, 4 luni și 11 luni, potrivit Calendarului Național de Vaccinare.

La vârsta de 6 ani se administrează vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI, iar la vârsta de 8 ani se administrează vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI, tot la medicul de familie.

SURSA FOTO: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro