Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1034: Rușii se apropie de Pokrovsk și Kurahove / Pierderi mari în rândul forțelor nord-coreene, se pregătește un nou contingent / Rutte: I-am spus lui Zelenski să nu-l mai critice pe Scholz

Război în Ucraina, ziua 1034: Rușii se apropie de Pokrovsk și Kurahove / Pierderi mari în rândul forțelor nord-coreene, se pregătește un nou contingent / Rutte: I-am spus lui Zelenski să nu-l mai critice pe Scholz
Soldați ucraineni într-o poziție de artilerie de pe frontul din Kurahove. Foto: Wolfgang Schwan / AFP / Profimedia

Forțele ruse au cucerit două sate în Ucraina, unul în regiunea Harkov din nord-est și unul în estul regiunii Donețk, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării. Trupele Moscovei, care înregistrează progrese constante în regiunea Donețk, se îndreaptă spre orașele Pokrovsk, un centru logistic și locul unde se află o importantă mină pentru cărbune cocsificabil, și par să se apropie de Kurahove, oraș aflat mai la sud.

Evenimentele de luni, ziua 1034 a războiului din Ucraina, LIVE:

Evoluțiile pe front: Luptele grele continuă în timp ce ambele tabere caută poziţii cât mai avantajoase înaintea învestirii lui Trump

Armata ucraineană luptă pentru a limita înaintarea trupelor ruse şi pentru a provoca pierderi cât mai mari inamicului, care se concentrează pe înaintarea în regiunea Doneţk, unde localităţile Kurahove, Pokrovsk şi Velika Novosilka continuă să fie obiectivele cheie ale armatei ruse, ce şi-a intensificat cu sprijinul trupelor nord-coreene şi ofensiva pentru a recupera teritoriul pierdut în provincia rusă de graniţă Kursk.

Rusia foloseşte din ce în ce mai mult drone-momeală cu puţin sau deloc explozibil, în scopul de a suprasolicita sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, a arătat luni Ministerul britanic al Apărării.

Numai în luna noiembrie, Rusia a desfăşurat în total 2.300 de drone împotriva Ucrainei. Numărul lor a crescut în mod semnificativ în fiecare lună începând din iulie.

Ucraina a primit un nou pachet extins de arme din Germania, printre care tancuri şi sisteme antiaeriene

Ucraina a primit un nou pachet extins de arme din Germania, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Kiev. Furnizarea, confirmată şi de guvernul german, include 15 tancuri de luptă Leopard 1A5, două tancuri antiaeriene Gepard, un obuzier autopropulsat Panzerhaubitze 2000, două sisteme antiaeriene Iris-T şi două lansatoare de rachete Patriot.

Kremlinul susține că mai multe ţări sunt dispuse să găzduiască o întâlnire Trump-Putin

Consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov, a declarat că mai multe ţări au propus deja să găzduiască o întâlnire între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi preşedintele ales al SUA, Donald Trump, dar a refuzat să precizeze care sunt aceste ţări.

Peste 3.000 de soldaţi nord-coreeni au fost ucişi sau răniţi în regiunea rusă Kursk, susţine preşedintele Ucrainei.

„Potrivit ultimelor informaţii, numărul de soldaţi nord-coreeni ucişi sau răniţi în regiunea Kursk a depăşit deja 3.000”, a afirmat Volodimir Zelenski într-o postare pe X.

Aceste cifre depăşesc cu mult estimările statului major al armatei sud-coreene, care a anunţat luni că peste 1.100 de militari nord-coreeni au fost ucişi sau răniţi în lupte împotriva Ucrainei de partea Rusiei. (AFP)

„Dezinformări grave şi periculoase”. Republica Moldova neagă acuzaţiile Rusiei că ar pregăti o operaţiune militară în Transnistria

Republica Moldova a negat luni că ar plănui o operaţiune militară pentru preluarea controlului asupra regiunii separatiste pro-ruse Transnistria, în urma unor astfel de acuzaţii formulate anterior de Serviciul de Informaţii Externe rus (SVR).

Zelenski critică dur un lider european: „Este o mare problemă de securitate”.

Interesul premierului slovac Robert Fico, care s-a întâlnit duminică la Moscova cu Vladimir Putin, doar pentru gaz rusesc, „este o mare problemă de securitate –  atât pentru Slovacia, cât și pentru întreaga Europă”, a spus luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„De ce este acest lider atât de dependent de Moscova? Ce i se oferă și cum plătește el?”, a scris Zelenski pe rețeaua socială X.

Rusia a afirmat luni că a cucerit un nou sat în estul Ucrainei, în apropiere de granița dintre regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că forțele sale au „eliberat” satul Storojeve dinn regiunea estică Donețk.

Acesta este situat foarte aproape de orășelul Velyka Novossilka, pe care forțele ruse par să fie pe cale să-l încercuiască. (AFP)

Premierul Denys Șmîhal, a anunțat luni că Ucraina a primit încă 1,1 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional, care vor fi utilizați pentru cheltuieli bugetare esențiale, transmite Reuters.

Ministrul de finanțe Serhiy Marcenko a precizat că Ucraina a primit deja 5,4 miliarde de dolari de la FMI până în acest an.

Kievul se bazează foarte mult pe ajutorul financiar străin pentru a acoperi cheltuielile sociale și pentru a sprijini economia. Ucraina își alocă propriile venituri pentru securitate și apărare.

Mark Rutte, critici publice pentru Volodimir Zelenski: „I-am spus de multe ori că ar trebui să înceteze”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să înceteze criticile sale „nedrepte” la adresa cancelarului german Olaf Scholz, a avertizat secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-un interviu pentru agenția germană de presă DPA.

Contingentul nord-coreean sosit în ajutorul Rusiei a fost decimat de ucraineni. Care sunt ultimele cifre ale pierderilor în Kursk.

Aproximativ o zecime din soldații trimiși în Rusia de regimul de la Phenian au fost scoși din luptă, dar Kim Jong-un pregătește suplimentarea trupelor, spun oficialii sud-coreeni, citați de AFP.

Situația cu țările europene care cumpără gaz rusesc este foarte complicată și necesită o atenție sporită, a declarat luni Kremlinul după discuțiile din ziua precedentă dintre președintele Vladimir Putin și premierul slovac Robert Fico.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că nu poate oferi mai multe detalii despre discuții, care au vizat și relațiile bilaterale și războiul din Ucraina. (Reuters)

Armata rusă a atacat Ucraina cu 72 de drone de tip Shahed și alte vehicule aeriene fără pilot în noaptea de 23 decembrie, au informat Forțele Aeriene ale Ucrainei pe Telegram.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 47 de drone deasupra a nouă regiuni, în timp ce 25 de drone s-au „pierdut” în spațiul aerian potrivit sursei citate.

Forțele ucrainene au recuperat recent pozițiile pierdute în vestul regiunii Zaporojie, iar forțele ruse au avansat recent în apropiere de Kupiansk, Torețk și Pokrovsk și în regiunea Kursk, potrivit ultimei evaluări de la Institutul pentru Studiul Războiului.

„Cum a câștigat Putin alegerile din România”. Politico, reportaj despre „ascensiunea și decăderea rapidă a lui Călin Georgescu”.

Jurnaliștii publicației Politico au venit în România unde au mers în localitatea Mihail Kogălniceanu, cunoscută pentru găzduirea unei baze militare NATO, dar care în 24 noiembrie 2024 a votat în favoarea lui Călin Georgescu, un candidat care și-a manifestat public simpatia pentru președintele rus Vladimir Putin.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1990 soldați, 6 tancuri, 15 alte blindate de luptă, 29 tunuri, 67 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că, în opinia sa, criticile uneori dure ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la adresa cancelarului german Olaf Scholz sunt nejustificate, informează agenția de presă DPA.

Deși Germania a fost un aliat vital al Ucrainei, ezitarea sa în a furniza rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune a fost o sursă de frustrare pentru Kiev.

„I-am spus deseori lui Zelenski că ar trebui să înceteze să îl mai critice pe Olaf Scholz, pentru că eu cred că este nedrept”, a declarat Rutte luni într-un interviu pentru DPA.

Rutte a mai spus că el, spre deosebire de Scholz, ar furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus și nu ar stabili limite privind utilizarea lor. „În general, știm că astfel de capabilități sunt foarte importante pentru Ucraina”, a declarat Rutte, adăugând că nu depinde de el să decidă ce ar trebui să livreze aliații. (Reuters)

Sinteza celor mai recente informații:


INTERVIURILE HotNews.ro