Sari direct la conținut

Cum a evoluat rata mortalității COVID în ultimii trei ani. Efectele pe termen lung ale bolii rămân o problemă serioasă, arată OMS

HotNews.ro
COVID-19, Foto: Dreamstime
COVID-19, Foto: Dreamstime

Cazurile de deces cauzate de COVID-19 sunt în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei de coronavirus, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la Geneva, transmite agenţia DPA, preluată de Agerpres.

În timp ce, în iunie 2021, un sfert dintre pacienţii spitalizaţi cu coronavirus au decedat, cifra a scăzut în prezent la unul din 25 de pacienţi, conform OMS.

Potrivit cifrelor agenţiei specializate a ONU, până în prezent au fost înregistrate aproape 777 de milioane de cazuri în întreaga lume, cu 7 milioane de decese în 234 de ţări.

Pandemia a atins apogeul în 2020, 2021 şi 2022. Anul acesta, 77 de ţări au raportat cazuri, de la jumătatea lunii octombrie până la jumătatea lunii noiembrie.

„COVID-19 lung”, care se manifestă prin efecte pe termen lung, rămâne o problemă majoră, potrivit OMS. Cifrele actuale indică faptul că boala apare în 6% din toate cazurile de COVID-19.

Vaccinările oferă o protecţie eficientă în reducerea riscului de apariţie a efectelor pe termen lung, a notat OMS.

Virusul continuă să circule, provocând ocazional îmbolnăviri grave. O reducere drastică a testelor efectuate a însemnat că OMS este mai puţin capabilă decât în trecut să monitorizeze răspândirea, gravitatea şi posibilele modificări suferite de virus.

INTERVIURILE HotNews.ro