VIDEO Călin Georgescu, la instanţa supremă, care dezbate astăzi recursul său în dosarul anulării alegerilor: „Anularea este o acțiune împotriva lui Dumnezeu”
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbat joi recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale, după ce Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată acțiunea acestuia de a ataca trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC). Georgescu a mers și el la intanțe supremă, fiins așteptat de aproximativ 100 de susținători.
Călin Georgescu a ieșit de la ședința de judecată care a ținut aproape șase ore. Georgescu a afirmat că decizia CCR de anulare a alegerilor a fost luată fără probe care să ofere un temei pentru această decizie.
„În momentul în care judeci drepturile omului, este ca şi cum ai încălca orice fel de creaţie. Şi cred că aceasta este ideea. Ceea ce se întâmplă astăzi este o acţiune împotriva şi o luptă împotriva lui Dumnezeu. Este o luptă împotriva dreptului poporului român şi împotriva, în mod special, a celui mai important drept elementar la libertate şi anume votul liber. Deci, practic, noi judecăm că am votat liber. Asta este esenţa”, a spus Georgescu.
El a susținut că s-a ajuns în situația ca în instanță să fie supuse judecății drepturile omului, îndeosebi dreptul de a alege și de a fi ales. „Sunt aici pentru a relansa și a reabilita dreptul constituțional și sunt decis să merg până la capăt”, a adăugat Georgescu.
„ÎCCJ va rămâne în deliberare și probabil mâine vom afla rezultatul”, a precizat Călin Georgescu.
Acesta a spus că, în cazul unei decizii care îi este nefavorabilă, va face demersuri la instanțele internaționale, „inclusiv la CEDO”.
Procesul este programat de la ora 13.30, la Secţia de contencios administrativ, iar Călin Georgescu a mers acolo.
El a fost așteptat, în fața sediului ICCJ, de aproximativ o sută de susținători, conform imaginilor difuzate de Digi24. La sosirea acestuia, susținătorii lui Călin Georgescu, unii dintre ei membri ai POT, i-au scandat numele.
Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată BEC şi mai multe instituţii, inclusiv pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe Elena Lasconi (USR), solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale.
Curtea de Apel București (CAB) a respins, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean declara, înainte de pronunțarea deciziei CAB, că un recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va judeca după un an sau chiar mai mult, timp în care se vor organiza alegeri prezidenţiale.
„Din câte ştiu eu, un recurs acum la Înalta Curte, la secţia de contencios, se judecă, dacă ai noroc, după un an de zile de la data înregistrării, deci vor trece alegerile”, a afirmat Augustin Zegrean, pe 30 decembrie, într-o intervenţie la Antena 3.
Călin Georgescu a atacat și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) decizia Curții Constituționale privind anularea alegerilor.
Alegerile, anulate de CCR
Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.
Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”.
În documentele serviciilor secrete, se arată că Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condiţiile în care SRI şi MAI au indicat faptul că finanţarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro, din care TikTok recunoaște că a primit 381.000 de dolari.