Noul scandal al dezinfectanților diluați: Autoritățile au retras peste 400 de litri de biocide din spitale din 4 județe / Ce spune Ministerul Sănătății
Autoritățile au restras peste 400 de litri de dezinfectanți din spitale din patru județe: Bacău, Ilfov, Neamț, Sălaj, a anunțat marți Ministerul Sănătății. Instituția precizează că Ioana Mihăilă a cerut Inspecției Sanitare de Stat să solicite direcțiilor de sănătate publică să precizeze cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase din unitățile sanitare în perioada martie 2020 – mai 2021. Demersul are loc în contextul în care publicația sibiană Turnul Sfatului scrie că 3 din 8 substanțe biocide cumpărate aleatoriu erau diluate, iar unul dintre produsele testate nu conține deloc substanța activă pentru care a primit avizul de punere pe piață. Este vorba despre geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe.
Ministerul Sănătății a anunțat că, potrivit Inspecției Sanitare de Stat, informațiile centralizate până acum sunt următoarele:
BACĂU
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Bacău au retras de la utilizare 245 de litri de dezinfectanți:
- 45 de litri de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău – Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero – produse neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 și etichetare greșită;
- 200 de litri de la Spitalul Județean de Urgență Bacău – Dezinfectant Efekt Bactisept – nu are arie de aplicare în unități sanitare.
Producătorii produselor biocide retrase de la utilizare:
- Apesin Handactive F Germania
- Pliwa Decontamed Austria
- Desogen Aero România – jud. Ilfov
- Dezifectant Efekt Bactsept România – jud. Bacău
ILFOV
Inspectorii sanitari de la DSP Ilfov au retras de la utilizare 1.2 litri:
- 1.2 litri de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” – produs biocid Incidin Liquid (producător Germania) – deficiențe de etichetare.
NEAMȚ
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Neamț au retras de la utilizare 2.5 litri:
- 2.5 litri de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – produs biocid Ecocid S (produs pentru igiena veterinară). Produsul biocid din Slovenia a fost folosit pentru dezinfecție în tuneluri.
SĂLAJ
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj au retras de la utilizare 161 litri:
- 161 litri de la Spitalul Județean de Urgență Zalău – produs biocid Bioxeco 5S – eticheta nu era tradusă în limba română și nu avea toate elementele de identificate impuse de legislația națională.
- Din cantitatea totală de 24.144 litri și 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retrași de la utilizare din unități sanitare (1.7%).
- Produse biocide cu autorizație temporară emise de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: Desogen Aero și Dezifectant Efekt Bactisept.
- Celelalte produse biocide au avize emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide.
Demersul are loc în contextul în care publicația sibiană Turnul Sfatului scrie că 3 din 8 substanțe biocide cumpărate aleatoriu erau diluate, iar unul dintre produsele testate nu conține deloc substanța activă pentru care a primit avizul de punere pe piață. Este vorba despre geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe.
Citește și:
- Investigație Turnul Sfatului: 3 din 8 dezinfectanți cumpărați la întâmplare aveau substanța de bază diluată sau nu o aveau deloc. Reacția ministrului Sănătății
- Ministerul Sănătății: Sute de biocide neconforme, retrase în ultimele luni. Noi controale la producători, după investigația care a arătat că 3 din 8 dezinfectanți aveau substanța activă diluată sau nu o aveau deloc