Liviu Dragnea mai așteaptă. Cererea sa de eliberare condiționată, amânată pentru 26 mai
Tribunalul București a amânat miercuri, pentru 26 mai, cererea de eliberare condiționată a fostului lider al PSD Liviu Dragnea, aflat în Penitenciarul Rahova din 27 mai 2019, după ce a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Tribunalul Bucureşti urma să dezbată miercuri cererea de eliberare condiționată, însă avocata acestuia, Flavia Teodosiu, nu s-a putut prezenta la proces, din motive medicale. Teodosiu a precizat pentru HotNews.ro că următorul termen stabilit de instanță este 26 mai.
În 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a respins ca neîntemeiată cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea.
Magistratul și-a motivat decizia arătând că, deși Liviu Dragnea a executat 2/3 din pedeapsă, necesar pentru a fi eliberat condiţionat, „din analiza situaţiei personale instanţa nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare”. „Eliberarea petentului, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale”, a motivat Judecătoria Sectorului 5.
Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu conducerea Penitenciarului Rahova și a intentat mai multe procese împotriva acesteia, după ce i-a fost retras dreptul la muncă, în urma interviului online acordat de Dragnea din penitenciar fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus. Instanța i-a admis fostului lider al PSD contestația după ce acesta a susținut că a pierdut aproximativ 50 de zile de libertate, după retragerea dreptului la muncă la atelierul auto al închisorii, în iulie anul trecut.
Luni, fostul lider al PSD a câștigat definitiv și procesul intentat Penitenciarului Rahova pe motiv că i-a încălcat dreptul la muncă, dar și drepturile la sănătate și apărare. Flavia Teodosiu, avocata lui Dragnea, a susținut pentru HotNews.ro că fostul lider al PSD a fost ținut în carantină de trei ori, fără fundament, iar în acea perioadă nu a putut beneficia de asistență medicală, astfel că i s-ar fi infectat o operație la spate. Miercuri, Liviu Dragnea va încerca să îi convingă pe magistrații Tribunalului București să îl elibereze condiționat, după ce prima instanță i-a respins cererea.
Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.
Potrivit DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a menținut ilegal în posturi două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul PSD Teleorman, spune DNA.
Conform procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.