Sari direct la conținut

UPDATE Stelian Ion: Eliminarea pensiilor speciale nu e posibilă. Se doreşte un nivel cât mai aproape de salariu / Turcan spune că s-a agreat o formulă, dar nu o face publică

HotNews.ro
UPDATE Stelian Ion: Eliminarea pensiilor speciale nu e posibilă. Se doreşte un nivel cât mai aproape de salariu / Turcan spune că s-a agreat o formulă, dar nu o face publică

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, marţi, că nu este posibil ca pensiile de serviciu să fie eliminate, dar se doreşte să se ajungă la un nivel „echilibrat, cât mai aproape de salariu. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a susținut, la finalul discuțiilor cu reprezentanții din sistemul judiciar, că a fost agreată o formulă de calcul pentru aceste pensii, dar că a convenit să fie făcută publică varianta finală, pentru că „legislația nu se face la televizor sau în presă”.

UPDATE 15.10 Raluca Turcan a afirmat, la finalul discuțiilor, că a găsit „deschidere” în rândul reprezentanților sistemului judiciar și că „există un punct care pleacă din sistem, astfel încât beneficiarii să aibă cunoștință de aceste propuneri și în acelasi timp și toleranță”.

Întrebată la ce formulă de calcul s-a ajuns pentru aceste pensii, Turcan a spus că s-a convenit să nu fie făcute publice variantele agreate.

„Am agreat să nu discutăm public variantele agreate astăzi și să venim cu propunerea finală întrucât CSM este o structură colegială, presupune negocieri în CSM și, existând și un sentiment de îngrijorare în rândul beneficiarilor de pensii speciale, este firesc ca lor să le fie prezentată varianta finală, și nu varianta intermediară. Legislația nu se face la televizor sau în presă”, a susținut Turcan.

La discuțiile de la Ministerul Muncii au participat, alături de Raluca Turcan și ministrul Justiției, Stelian Ion, reprezentanţii sistemului judiciar – preşedintele CSM, președintele instanței supreme, procurorul general.

  • (…) Vom discuta şi astăzi, poate şi în altă zi despre problema pensiilor, dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil.
  • Ştim foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spaţiul public şi să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituţie şi de deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat Stelian Ion la începutul discuțiilor, potrivit Agerpres.

El a adăugat că este important să se ajungă „la un nivel echilibrat, cât mai aproape de salariu, aşa cum spun şi normele europene şi cum sugerează şi criteriile internaţionale”.

Stelian Ion declara, la finalul lunii aprilie, că judecătorii și procurorii vor avea în continuare „pensii bune” și că nu vrea să transmită un semnal către magistraţi că vor fi tăiate pensiile, dar că vor fi eliminate diferențele.

  • „Pensiile vor fi decente, vor fi pensii bune pentru magistraţi, nu vreau să transmitem un semnal către magistraţi că ne apucăm să tăiem pensiile şi să rămână cu pensii mici, dar anumite diferenţe, anumite decalaje trebuie corectate. Ele vor fi făcute cu sistemul judiciar la masă, cu CSM-ul, cu instanţele, respectând şi deciziile Curţii Constituţionale, dar dând şi satisfacţie opiniei publice, care a constatat foarte clar, care vede anumite diferenţe care nu mai pot fi acceptate pe viitor”, declara Stelian Ion.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, declara recent că până în 11 mai sunt aşteptate propunerile de la beneficiarii de pensii speciale, precizând că este vorba de şase categorii de beneficiari de asemenea pensii.

Potrivit ministrului Muncii, în România sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferenţă uriaşă între ce se plăteşte pe contributivitate şi ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90.000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare şi care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani, a spus Turcan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro