Sari direct la conținut

Federația Sindicatelor din Penitenciare: Doar 9.000 din 22.500 de deținuți vor să se vaccineze contra Covid-19

HotNews.ro
Vaccinul Janssen al Johnson and Johnson, Foto: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccinul Janssen al Johnson and Johnson, Foto: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Din cei 22.500 de deținuți din sistemul penitenciar, doar 9.000 și-au exprimat dorința de a se vaccina contra Covid-19, afirmă Federația Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor. Vaccinarea deținuților se va face cu produsul Johnson&Johnson, administrat într-o singură doză.

”Nici măcar jumătate dintre deținuți nu se vor vaccina, ceea ce înseamnă un real pericol pentru polițiștii din penitenciare care desfășoară activități directe cu aceștia. N-a avut cine să discute cu deținuții și să îi determine să se vaccineze. O lipsă de interes care ne va costa. Cine va răspunde pentru acest dezinteres?”, acuză sindicaliștii.

Luna trecută, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spunea că vaccinul de la Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză, va fi utilizat pentru imunizarea persoanelor private de libertate, dar pentru acestea ar putea fi folosite şi alte seruri.

  • „La nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfăşura în cabinetele proprii medicale din penitenciare, cu resursă umană proprie, la care pot participa şi alte categorii de persoane din resursa fiecărui judeţ, acolo unde nu există suficientă resursă umană disponibilă. Dozele vor fi preluate dintr-un centru fix, după modelul vaccinării în centrele sociale şi rezidenţiale, se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului, în cabinetele medicale.
  • Persoanele vor fi introduse în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, iar adeverinţa de vaccinare se păstrează la fişa medicală a fiecărei persoane. Se va distribui vaccin de la compania Johnson&Johnson, tocmai pentru a facilita vaccinarea, pentru că vorbim de o schemă de administrare cu o singură doză, însă se pot folosi şi alte tipuri de vaccinuri, în măsura în care se respectă lanţul de frig şi celelalte condiţii necesare”, spunea Gheorghiţă pe 13 aprilie.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro