Sari direct la conținut

Valeriu Gheorghiță: Nu ne așteptăm la retragerea vaccinului AstraZeneca, ci la modificarea recomandărilor din prospect

HotNews.ro
Valeriu Gheorghita, Foto: Agerpres
Valeriu Gheorghita, Foto: Agerpres

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, spune că nu se așteaptă la o retragere a autorizării de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca, după ce un înalt oficial al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a afirmat astăzi că „este clar că există o legătură între tromboze și vaccinul AstraZeneca”. „Ne așteptăm la modificarea recomandărilor din prospect, este posibil ca vaccinul să nu fie recomandat persoanelor cu risc de a dezvolta reacții trombotice”, spune Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță mai spune că ședința Comitetului de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului nu s-a încheiat la această oră, iar la finalul ei sunt așteptate noi recomandări în legătură cu vaccinul AstraZeneca.

România va adopta toate măsurile pentru ca siguranţa celor care se vaccinează să fie prioritară, în funcție de recomandările făcute de Agenția Europeană a Medicamentului, a precizat Valeriu Gheorghiță.

„Aș vrea să menţionez că încă nu este finalizată şedinţa Comitetului de farmacovigilenţă, şedinţă care are loc chiar la acest moment. În urma acestei şedinţe vor fi transmise recomandările clare ale Agenţiei Europene a Medicamentului. Ne aşteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană care, eventual, să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente trombotice, particulare. Acest mecanism de evaluare a reacţiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele şi vaccinurile, este un proces obişnuit şi este foarte bine că se întâmplă aşa şi că avem aceste semnale, tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate şi neinvestigate. Nu ne aşteptăm la o retragere a autorizării de punere e piaţă a acestui vaccin, foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise şi modificate recomandările din caracteristicile produsului, practic, modificări ale prospectului. Noi sperăm, aşa cum toată lumea aşteaptă, să se facă aceste recomandări în aşa fel încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul este unul cât se poate de clar: aşteptăm recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

În România s-au înregistrat până acum 7 cazuri de tromboze la persoane vaccinate împotriva COVID-19, dintre care 3 raportate la vaccinul AstraZeneca și 4 la Pfizer, dar nu s-a stabilit o legătură cu vaccinul. Alte două cazuri sunt în investigare.

„În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu vaccinul, sunt cazuri extrem de rare”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

„Beneficiile în momentul de față depășesc riscurile pentru orice tip de vaccin”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Un înalt oficial al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a declarat într-un interviu publicat marți că există o legătură între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate în rândul unor pacienți, relatează AFP și MedicalXpress.

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, într-un interviu pentru presa italiană.

Oficialii EMA urmează se întrunesc în perioada 6-9 aprilie pentru a dezbate această problemă. Întâlnirea lor este în desfășurare.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro