La 10 luni de la trimiterea în judecată, dosarul Sorinei Pintea se plimbă încă între tribunale, pe ruta București – Maramureș – Cluj
La zece luni de la trimiterea în judecată a fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea, dosarul de corupție al acesteia se plimbă încă între instanțe. Dosarul în care Pintea este acuzată de DNA că ar fi primit mită 10.000 de euro şi 120.000 de lei a fost trimis inițial Tribunalului București, de acolo a ajuns la Tribunalul Maramureș, iar acum va fi strămutat la Cluj.
Dosarul Sorinei Pintea a fost trimis spre judecare Tribunalului București. În 4 februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că instanţa competentă să judece acest dosar este Tribunalul Maramureș. Fostul ministru Sorina Pintea a cerut însă strămutarea procesului, iar Curtea de Apel Cluj i-a admis solicitarea.
- „(…) admite cererea de strămutare formulată de către inculpata P.S. privind cauza penală nr. 9657/3/2020 aflată pe rolul Tribunalului Maramureş în procedura camerei preliminare sub nr. 9657/3/2020/a1. Dispune strămutarea cauzei penale nr. 2008/84/2015, din procedura camerei preliminare (…) de la Tribunalul Maramureş la Tribunalul Cluj”, este decizia pronunțată în 10 februarie de către Curtea de Apel Cluj.
În aprilie 2020, Sorina Pintea a fost trimisă în judecată de către procurorii DNA, în dosarul în care este acuzată că ar fi primit mită 10.000 de euro şi 120.000 de lei în perioada în care a fost manager al Spitalului de Urgenţă din Baia Mare. Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Sorina Pintea pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale).
Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, Sorina Pintea ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit.
Banii reprezentau un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Judetean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Pintea ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, iar în 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, în biroul său din cadrul spitalului, a fost organizat un flagrant, mai spune DNA. Procurorii au instituit sechestru asiguratoriu pe două terenuri ale fostului ministru.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de menținere a măsurilor preventive și asigurătorii.
DNA mai menționează că anterior sesizării instanței de judecată în acest caz, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fizică acuzată de complicitate la luare de mită în formă continuată.
În acest dosar, Sorina Pintea s-a aflat în arest preventiv până în 6 martie, când a fost pusă în libertate, fiind plasată sub control judiciar.
Avocații au invocat între altele starea de sănătate precară a fostului ministru. Sorina Pintea suferă, potrivit declarațiilor ei publice de dinainte de a fi arestată preventiv, de dermatomiozită, o boală autoimună gravă și rară, pentru care face tratament cu cortizon și imunoglobuline. Ea a cerut de mai multe ori să stea în spital, sub pază, după ce a fost arestată preventiv.