Turcia anunță că nu va renunța la achiziționarea sistemului de apărare rusesc S-400, în pofida sancțiunilor americane
Turcia nu va renunța la achiziționarea sistemului de apărare aeriană S-400 și va lua măsuri de retorsiune după ce va evalua sancțiunile impuse de Statele Unite, a anunțat joi ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters.
Turcia a condamnat sancțiunile drept o „greșeală gravă” iar președintele turc Recep Erdogan a declarat miercuri că sancțiunile reprezintă „un atac ostil” menit eșecului împotriva industriei de apărare a Turciei.
Cavusoglu a declarat joi într-un interviu acordat postului public Kanal 24 că Trucia nu poate fi supusă așa numitelor sancțiuni CAATSA întrucât achiziția a fost anterioară adoptării legii, adăugând că decizia este un atac la adresa drepturilor suverane ale țării care nu va avea niciun impact.
Legea CAATSA (Countering America’s Adversaries through Sanctions Act), a fost adoptată în 2017 de Congresul american pentru a descuraja țările NATO din a cumpăra echipamente militare dezvoltate de Rusia.
„Acest lucru nu este în concordanță cu legislația internațională, diplomația și este o mișcare greșită din punct de vedere politic și legal”, a afirmat Cavusoglu, adăugând că SUA ar fi putut rezolva disputa dacă ar fi colaborat cu Turcia și NATO.
„Dacă ar fi fost să facem un pas înapoi, s-ar fi întâmplat până acum”, a declarat acesta referindu-se la decizia de a cumpăra sistemul S-400.
„Este neimportant dacă aceste sancțiuni sunt blânde sau dure, sancțiunile în sine sunt greșite”, a mai afirmat ministrul de externe turc.
Turcia afirmă că achiziția sistemului S-400 nu a fost o alegere ci mai degrabă o necesitate întrucât nu a reușit să procure sisteme de apărare în termeni satisfăcători de la aliații NATO.
Statele Unite afirmă că sistemul de apărare aeriană reprezintă o amenințare la adresa avioanelor sale de luptă F-35 și sistemelor de apărare ale NATO.
Turcii resping aceste acuzații, afirmând că S-400 nu va fi integrat sistemelor NATO.
Sancțiunile anunțate luni de secretarul de stat american Mike Pompeo au venit într-un moment delicat, în contextul tranziției puterii în Statele Unite către viitoarea administrație Biden.
Întrebat dacă relațiile s-ar putea normaliza sub Biden, Cavusoglu a declarat că acest lucru depinde de disponibilitatea Washington-ul de a accepta politicile Turciei în Siria și de extrădarea clericului Fethullah Gülen, acuzat de Ankara de organizarea tentativei de puci din 2016 și aflat în exil în SUA.
Citește și: