VIDEO Prima bucată din Autostrada Moldovei A7 a fost dată în circulație. Ce se întâmplă cu restul tronsoanelor? Răspunsul șefei de la Autostrăzi
Circa 16 km din autostrada Moldovei A7, care va străbate regiunea de la Nord la Sud și va face legătura cu Muntenia și București, au fost inaugurați miercuri, ca parte din Centura Bacăului. Restul tronsoanelor, însă, de la Ploiești la Buzău-Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani sunt deocamdată în faza de proiectare. Șefa de la Autostrăzi a declarat la HotNews.ro LIVE că toate tronsoanele vor fi licitate spre execuție în 2021, începând cu primul încă din luna ianuarie.
Ce a declarat Mariana Ioniță, directorul CNAIR, la interviul HotNews.ro LIVE despre Autostrada A7:
- Am avut o discuție cu proiectantul Consitrans pe baza Studiului de Fezabilitate de pe primul sector, de la Ploiești la Buzău. Ne-a fost predat Studiul, vom primi azi avizul de la CTE-ul de siguranță. Vom avea un CTE (Comitet Tehnico-Economic) la Companie și unul la Minister. Consultantul a lucrat la proiectul tehnic și cred că în vreo două săptămâni vom avea și proiectul Tehnic gata. Ăsta e avantajul când ai proiectantul același și pentru studiul de fezabilitate, și pentru studiul geo, și pentru proiectul tehnic și pentru caietul de sarcini. Aici avem un exemplu de bună practică de gestionare a unui contract de proiectare.
- Dacă lucrurile merg bine vom avea Caietul de Sarcini pe Ploiești-Buzău și îmi doresc să trimitem la ANAP prima documentație pe A7 alta decât pe tronsonul de la Bacău ce l-am deschis azi. Vă garantez că la anul, cu toate licitațiile și contestațiile, vom avea în execuție Ploiești – Buzău. Licitația va fi publicată la începutul anului.
- Pe Buzău – Focșani vom avea o decalare de câteva luni. Deci în primăvara anului ce vine, prin aprilie. Un pic mai întârziați suntem pe Focșani – Bacău, dar tot în cursul anului ce vine vom lansa și această licitație. Primele două sectoare, de la Ploiești la Focșani vor fi lansate în prima parte a anului, iar de la Focșani la Bacău la începutul trimestrului trei.
(…)
- Pe loturile de pe Moldova vom mai pune niște condiții la licitație în plus. Vom pune un factor de evaluare perioada de mobilizare. Fiind o licitație doar de execuție lucrări eu aș vrea să văd că firma care câștigă are mobilizată întreaga resurse umană și de utilaje de la momentul emiterii ordinului de începere. Acolo ai teren, ai proiectul tehnic, nu mai ai decât să te apuci de treabă.
Autostrada Moldovei A7 va fi șoseaua de mare viteză care va lega Bucureștiul de Moldova cel puțin până la Pașcani (unde va face joncțiune cu Autostrada Unirii A8). E posibil ca A7 să se continue mai departe până la Suceava și apoi până la granița cu Ucraina la Siret.
În prezent sunt în lucru contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate și proiectele tehnice pentru circa 355 de km din A7 pe patru sectoare: Ploiești – Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău și Bacău – Pașcani.
Pentru tronsoanele Pașcani – Suceava – Siret, circa 100 de km, au fost contractate studiile de fezabilitate și proiectele tehnice pentru un drum expres, dar în cadrul elaborării documentației consultantul poate opta, argumentat, pentru realizarea proiectului direct ca autostradă. De altfel, atât politicienii locali cât și reprezentanții de la Transporturi s-au tot referit de-a lungul timpului la cele două sectoare Pașcani – Suceava și Suceava – Siret ca fiind din start parte din autostrada A7.
Imaginea de ansamblu: o schiță rudimentară pentru întreg traseul A7/DX5 de la Ploiești până la Siret:
–