Război în Ucraina, ziua 1008: NATO ar putea lua în considerare invocarea Articolului 5, pe fondul sabotajelor rusești / Un atac nuclear este puțin probabil, în ciuda avertismentelor lui Putin, potrivit spionajului american
Ministerul ucrainean al Apărării investighează obuzele de mortieră defecte, după ce cel puțin 100.000 de proiectile de 120 mm de fabricație ucraineană au trebuit să fie retrase de pe linia frontului. Soldații au început să declare la începutul lunii noiembrie că obuzele nu au explodat, au rămas blocate în lansator sau nu au ajuns la țintă, potrivit televiziunii private ucrainene 1+1. Ministerul Apărării de la Kiev a confirmat că a încetat să le mai folosească pe linia frontului „până la stabilirea cauzelor defecțiunilor” și a confiscat o parte din ele.
Sinteza zilei:
- Dronele și rachetele ucrainene au atacat miercuri orașul Sevastopol din peninsula Crimeea
- „Dark tourism” duce un aflux de vizitatori străini în Ucraina
- Premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri că dorește să lanseze un program de „poliție navală” pentru a proteja Marea Baltică împotriva amenințărilor rusești.
- Chișinăul a avut luni discuții cu șeful Gazprom pentru a analiza rutele alternative de aprovizionare a Transnistriei
- Utilizarea noii rachete balistice cu rază medie Oreşnik împotriva Ucrainei a fost necesară pentru a face auzită vocea Moscovei, spune Rusia
- „Un scenariu sinucigaș”. Moscova spune că lumea va fi adusă în „pragul catastrofei” dacă Occidentul va oferi arme nucleare Ucrainei
- Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată
- Statele nordice, ţările baltice şi Polonia au anunţat miercuri că în lunile următoare vor spori sprijinul pentru Ucraina
- Rusia spune că reducerea sprijinului american pentru Ucraina de către Trump ar fi o „condamnare la moarte” pentru Armata ucraineană
- Decizia SUA de a permite Ucrainei să lovească în adâncul Rusiei cu arme americane nu a crescut riscul unui atac nuclear, ceea ce este puțin probabil, în ciuda amenințărilor lui Putin, spun surse familiarizate cu informațiile spionajului american
- Actele de sabotaj ale Rusiei împotriva țintelor occidentale ar putea determina în cele din urmă NATO să ia în considerare invocarea Articolului 5, respectiv clauza de apărare reciprocă a Alianței
Evenimentele de miercuri, ziua 1008 a războiului din Ucraina, LIVE:
Actele de sabotaj ale Rusiei împotriva țintelor occidentale ar putea determina în cele din urmă NATO să ia în considerare invocarea Articolului 5, respectiv clauza de apărare reciprocă a Alianței, a declarat miercuri șeful serviciului de informații externe al Germaniei, relatează Reuters.
Decizia SUA de a permite Ucrainei să lovească în adâncul Rusiei cu arme americane nu a crescut riscul unui atac nuclear, ceea ce este puțin probabil, în ciuda declarațiilor din ce în ce mai belicoase ale președintelui rus Vladimir Putin, au declarat cinci surse familiarizate cu informațiile spionajului american pentru Reuters.
Cu toate acestea, este probabil ca Rusia să extindă campania de sabotaj împotriva țintelor europene pentru a crește presiunea asupra Occidentului în sensul diminuării sprijinului său pentru Kiev, au spus doi înalți oficiali, un parlamentar și doi consilieri ai Congresului informați despre această problemă.
O serie de evaluări ale serviciilor de informații din ultimele șapte luni au concluzionat că este puțin probabil ca o escaladare nucleară să rezulte dintr-o decizie de a slăbi restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor SUA.
Acest punct de vedere nu s-a schimbat după modificarea poziției președintelui Joe Biden din SUA în această lună cu privire la folosirea armelor în adâncul Rusiei, au spus sursele, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber despre informațiile sensibile.
„Evaluările au fost consistente: ATACM-urile nu aveau de gând să schimbe calculul nuclear al Rusiei”, a spus un consilier al Congresului, referindu-se la rachetele americane cu o rază de acțiune de până la 306 km.
Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU a declarat miercuri că orice decizie a viitoarei administrații a președintelui ales Donald Trump de a reduce sprijinul pentru Ucraina ar fi o „condamnare la moarte” pentru armata ucraineană, acuzând în același timp Kievul că încearcă să tragă țările NATO într-un conflict direct cu Rusia, relatează Reuters.
Vorbind la Consiliul de Securitate al ONU, Dmitri Polianskii a acuzat administrația Biden că încearcă, prin sprijinul său sporit pentru Ucraina, să creeze „un dezastru, atât în Rusia, cât și cu noua echipă de la Casa Albă”.
Polianskii a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este îngrozit de revenirea lui Trump în ianuarie și are motive să fie așa.
„Chiar dacă trebuie să lăsăm deoparte predicția că Donald Trump va reduce asistența acordată Ucrainei, ceea ce pentru armata ucraineană ar fi în esență o condamnare la moarte, devine din ce în ce mai clar că el și echipa sa vor, în orice caz, să facă un audit al asistenței oferite Kievului”, a spus el.
Statele nordice, ţările baltice şi Polonia au anunţat miercuri că în lunile următoare vor spori sprijinul pentru Ucraina, inclusiv pentru industria de apărare a ţării, şi vor investi în punerea la dispoziţie a mai multor muniţii, relatează Reuters.
„Ne-am angajat să ne consolidăm descurajarea şi apărarea, inclusiv rezilienţa, împotriva atacurilor convenţionale, precum şi a celor hibride, şi să extindem sancţiunile împotriva Rusiei, precum şi împotriva celor care permit agresiunea Rusiei”, au afirmat liderii Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Letoniei, Norvegiei, Poloniei şi Suediei într-o declaraţie comună.
Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front în războiul cu Rusia, ale cărei trupe mai numeroase şi mai bine echipate înaintează în estul Ucrainei şi recuperează din terenul pierdut în regiunea rusă de graniţă Kursk, a declarat miercuri un oficial din cadrul administraţiei americane citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Prăbușirea avionului de marfă DHL din această săptămână din Lituania, soldată cu victime, se aliniază unui model de incidente produse în Europa de la începutul acestui an care au fost atribuite Rusiei, a declarat miercuri cel mai înalt oficial militar german, potrivit The Moscow Times.
Ministerul de Externe al Rusiei a catalogat miercuri ideea furnizării armelor nucleare Ucrainei de către Occident drept „o nebunie” și a argumentat că prevenirea unui astfel de scenariu a fost unul dintre motivele pentru care Moscova a invadat Ucraina, relatează Reuters. „Un scenariu sinucigaș”, spune Zaharova
Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a afirmat miercuri că utilizarea noii rachete balistice cu rază medie Oreşnik împotriva Ucrainei a fost necesară pentru a face auzită vocea Moscovei, a anunțat agenţia rusă de presă de stat RIA, potrivit Reuters.
Chișinăul a avut luni discuții cu șeful Gazprom pentru a analiza rutele alternative de aprovizionare a Transnistriei în cazul în care tranzitul prin Ucraina se oprește, scrie Reuters.
„Dacă Europa este unită, atunci Rusia este un pitic tehnologic, financiar și economic în raport cu Europa”, a spus premierul polonez Donald Tusk, citat de Reuters.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri că dorește să lanseze un program de „poliție navală” pentru a proteja Marea Baltică împotriva amenințărilor rusești.
„Dark tourism” duce un aflux de vizitatori străini în Ucraina
Alberto Blasco Ventas, un spaniol în vârstă de 23 de ani, se uită la podul de la Irpin distrus de forţele ucrainene în primăvara lui 2022 pentru a opri avansul trupelor ruseşti, un loc care a devenit o etapă preferată a turiştilor occidentali care caută senzaţii tari şi care au venit să descopere războiul din Ucraina, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol s-a întâlnit miercuri cu un trimis ucrainean și a spus că speră că țările vor veni cu un răspuns eficient la amenințarea reprezentată de cooperarea militară a Rusiei cu Coreea de Nord, a declarat biroul lui Yoon, potrivit Reuters.
Dronele și rachetele ucrainene au atacat miercuri orașul Sevastopol din peninsula Crimeea, a declarat primarului orașului, instalat de Rusia, Mikhail Razvozhaiev, scrie The Kyiv Independent.
Apărarea antiaeriană rusă a doborât două rachete și cinci drone, a spus Razvozhaiev, susținând că proiectilele ucrainene au fost doborâte deasupra apei.
Canalul pro-ucrainean Crimean Wind Telegram a raportat o explozie puternică în Sevastopol, precum și în apropierea aerodromului militar Belbek și în alte părți din peninsula ocupată.
Un atac al unei drone rusești asupra Kievului a rănit trei persoane, dintre care două au fost spitalizate, au declarat miercuri oficiali din capitala ucraineană, informează Reuters.
Resturile căzute de la o dronă distrusă au avariat o clădire nerezidențială din districtul Dniprovskyi din Kiev, a declarat primarul Vitali Klitschko pe canalul său de Telegram.
Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, a declarat că sistemele de apărare aeriană operau în oraș după miezul nopții de miercuri.
Armata ucraineană a declarat că apărarea sa aeriană a doborât 36 din cele 89 de drone rusești lansate peste noapte. Armata a declarat că a pierdut urma a 48 de drone, iar alte cinci au părăsit teritoriul Ucrainei pentru Rusia și Belarus.
Atacurile au loc după ce Rusia a lansat marți un număr record de drone care au vizat Ucraina, întrerupând alimentarea cu energie electrică a unei mari părți din regiunea vestică Ternopil și avariind clădiri rezidențiale din regiunea Kiev.
Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus 22 de drone ucrainene peste noapte, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.
Zece dintre drone au fost distruse pe teritoriul regiunii sudice Rostov, în timp ce restul se aflau în regiunile Belgorod, Voronej, Kursk, Briansk și Smolensk, a declarat ministerul pe canalul său de Telegram.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Forțele ruse avansează în Ucraina cu cel mai rapid ritm de la începutul războiului, se îndreaptă spre orașul strategic Kurahove și exploatează vulnerabilitățile trupelor Kievului, potrivit analiștilor citați de Reuters.
- Ministrul rus de externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat că NATO renunțat la a mai menține vreo aparență când a vorbit despre posibilitatea unor lovituri preventive asupra Rusiei. (TASS)
- Rusia a atacat peste noapte Ucraina cu un număr record de drone Shahed / Ce spun forțele aeriene ale Kievului.
- „Consecințele sunt evidente”. Reacția Moscovei la ideea ca Ucraina să primească arme nucleare.
- Un tribunal rus a confirmat marți că a plasat în arest preventiv un britanic acuzat că a luptat pentru armata ucraineană în regiunea rusă Kursk, unde Kievul a lansat o ofensivă transfrontalieră în august.
- Rubla a căzut la cel mai redus nivel față de dolar după martie 2022, însă Rusia spune că e un lucru „foarte, foarte favorabil” / Explicația Moscovei.
- Nehammer îl invită pe Trump în Austria, pentru negocieri de pace privind Ucraina.
- Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat marţi alianţa militară occidentală să-şi crească sprijinul pentru Ucraina, după un atac record rusesc cu drone în timpul nopţii, scriu DPA și Agerpres.
- Ucraina investighează deficienţe majore ale obuzelor de mortieră de fabricaţie proprie. Acestea nu explodează pe câmpul de luptă.
–-
Informațiile de marți privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro