Sari direct la conținut

Foișorul de Foc, minunea Bucureștiului de altădată, revine la viață. Bucureștenii și turiștii vor putea să urce în lanternou, să vadă orașul de sus

Muzeul Național al Pompierilor - Foișorul de Foc, Foto: Agerpres
Muzeul Național al Pompierilor - Foișorul de Foc, Foto: Agerpres

Foișorul de Foc, important reper arhitectural urban încă din anul 1892, edificiu iconic pentru București, loc de întâlnire, inițial turn de apă și apoi de depistare a posibilelor incendii, a fost multă vreme cea mai înaltă construcție din București.

La vremea inaugurării sale, „Reservorul de compensație” (denumirea inițială sub care a funcționat Foișorul de Foc), a stârnit senzație în oraș. Mai ales după dărâmarea Turnului Colței (1888), orașul cu clădiri preponderent din lemn, mereu vulnerabile în față marilor focuri, avea nevoie de un obiectiv de veghe și de aflare a eventualelor incendii de către „roata de pojarnici”.

Edificiul de formă cilindrică are 42 de metri înălțime și a fost așezat strategic la intersecția străzii Traian cu bd. Regele Ferdinand, în imediata apropiere a Bisericii Oborul-Vechi.

Citește, pe B365.ro, despre brutalele transformări pe care le-a suferit clădirea Foișorului de Foc de-a lungul timpul și despre readucerea ei, pe cât a fost posibil, la imaginea inițială din îndepărtatul an 1892. Interviu cu arh. ing. Aurora Târșoagă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro