Noul Parchet European începe activitatea / Laura Codruța Kovesi și cei 22 de procurori ai săi au depus jurământul
Procurorii noului parchet european au depus luni jurământul, într-o ceremonie desfășurată la Curtea de Justiție a UE din Luxemburg și care a marcat începutul activităților acestei instituții însărcinate cu anchetarea infracțiunilor legate de fondurile europene, scrie AFP.
Șefa Parchetului european, Laura Codruta Kövesi, și cei 22 de procurori care reprezintă statele membre participante la această cooperare întărită, s-au angajat să-și exercite funcțiile „în deplină independență și în interesul Uniunii în ansamblul său”.
Aceștia au promis să „nu solicite și să nu accepte instrucțiuni de la nicio persoană sau entitate exterioară parchetului european” și să „respecte obligația de confidențialitate”.
Parchetul European, cu sediul la Luxemburg, „va schimba datele în lupta împotriva criminalității transfrontaliere”, au afirmat comisarii europeni Vera Jourova (Valori și transparență), Johannes Hahn (Buget) și Didier Reynders (Justiție), într-un comunicat comun.
Parchetul „ca completa lupta importantă a Eurojust și Oficiului European de Luptă Antifraudă, creînd o abordare europeană unificată pentru lupta împotriva infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii”, au subliniat ei.
Parchetul european este însărcinat cu anchetarea și trimiterea în fața justiției a persoanelor vinovate de infracțiuni la adresa intereselor financiare ale UE (fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră cu TVA mai mare de 10 milioane de euro).
În fiecare an, venituri de miliarde de euro sunt pierdute din cauza fraudelor, în special frauda transfrontalieră cu TVA.
Dintre cele 27 de țări ale UE, cinci nu participă la acest Parchet european: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia și Danemarca.