Sari direct la conținut

Cum vor Franța și Germania să reformeze OMS: Mai mulți bani și mai multă putere pentru agenția ONU

HotNews.ro
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, Foto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, Foto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images

Germania și Franța vor să acorde mai mulți bani și putere Organizației Mondiale a Sănătății după ce pandemia de COVID-19 a subliniat problemele financiare și slăbiciunile legale ale agenției ONU, arată un document intern consultat de Reuters.

Reformele propuse ar putea fi discutate la mijlocul lunii septembrie, au confirmat trei surse apropiate de subiect pentru Reuters, confirmând îngrijorările tot mai mari ale celor două state europene privind organizația despre care consideră că este supusă în mod excesiv unor influențe externe.

Într-un document comun care a circulat printre diplomații implicați în discuțiile privind reformarea OMS, Berlinul și Parisul afirmă că mandatul agenției, care include prevenirea epidemiilor la nivel mondial și oferirea de asistență guvernelor pentru gestionarea lor, nu sunt susținute de suficiente resurse financiare și puteri legale.

„A devenit clar că OMS îi lipsesc parțial mijloacele să îndeplinească acest mandat, nu doar în cursul actualei pandemii”, notează documentul consultat de Reuters.

Franța și Germania încearcă să obțină un consens „de la Washington la Beijing” privind creșterea contribuțiilor la OMS, potrivit unei surse apropiate de subiect.

Mutarea subliniază interesul celor două țări pentru o reformare menită să întărească organizația, în pofida eșecului înregistrat la începutul lunii august în discuțiile cu Statele Unite privind reforma OMS.

Miniștrii sănătății din Franța și Germania au promis noi fonduri după discuțiile avute în luna iunie cu directorul general al agenției, Tedros Adhanom Ghebreyesus, însă nu au făcut un secret din criticile avute la adresa OMS.

Însă abordarea celor două țări europene este diferită de cea a administrației Trump care a tăiat fondurile și apoi a anunțat că se va retrage din organizație, acuzându-l pe directorul general Tedros că ar fi o „marionetă” a Chinei.

Planul de reforme franco-german urmărește să întărească OMS, în parte pentru ca organizația să aibă mai multă libertate de a critica statele membre care nu respectă regulile globale privind transparența și raportarea diverselor probleme legate de sănătate și boli.

„Germania, alături de alții, dorește o reformă, discuții având loc la diferite niveluri”, a declarat un oficial german chestionat despre documentul de șapte pagini care enumeră 10 reforme menite să întărească finanțarea și puterile legale ale OMS.

Doar o cincime din bugetul agenției este constituit din contribuțiile statelor membre. Restul banilor provin din „contribuții voluntare pe termen scurt, imprevizibile și de regulă foarte specifice”, afirmă documentul într-o aparentă referință la donațiile individuale precum cele ale Fundației Bill și Melinda Gates.

Documentul subliniază nevoia unui buget mai mare în mod special pentru gestionarea situațiilor de urgență pentru a evita nevoia de a strânge fonduri în mijlocul unei crize, lucru care ar putea reduce și mai mult independența OMS.

OMS ar trebui să poată „investiga și evalua independent (potențialele) focare cât mai rapid cu putință”, notează documentul franco-german, adăugând însă că organizația ar trebui supusă unei supervizări mai stricte în situațiile de urgență pentru a-i evalua operațiunile.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro