Sari direct la conținut

„Medicii nu purtau mănuși”. După ce bebelușul lor a fost infectat cu Klebsiella la o operație, doi părinți au documentat ce se întâmplă în spital

HotNews.ro
Nou-născut, imagine ilustrativă. Foto: Jakub Joachim | Dreamstime.com
Nou-născut, imagine ilustrativă. Foto: Jakub Joachim | Dreamstime.com

În cel mai mare spital de copii din zona Moldovei, Spitalul de Copii „Sfânta Maria” Iași, aproape în fiecare zi un pacient contactează o infecție nosocomială, arată datele transmise HotNews de către unitatea medicală și Direcția de Sănătate Publică Iași. Recent, o familie din Iași a dat în judecată acest spital, după ce fiul lor în vârstă de o lună a fost infectat cu Klebsiella Pneumoniae. Familia reclamă că unitatea medicală le-a ascuns infecția și nu a primit nicio explicație atunci când au întrebat de ce se prelungește spitalizarea. Contactat de HotNews, managerul spitalului a refuzat să comenteze.

  • În primele nouă luni ale acestui an, la Spitalul Sfânta Maria Iași au fost raportate 258 de  infecții nosocomiale, cu 61 de cazuri mai mult decât au fost raportate tot anul 2023, au transmis oficialii unității medicale și ai Direcției de Sănătate Publică Iași.
  • DSP Iași a precizat că în ultimul an a efectuat 14 controale la acest spital și au fost constatate mai multe nereguli, fiind dispuse o serie de măsuri.
  • Pe 27 iunie, anul curent, Spitalul de Copii Sf. Maria Iași a fost obligat de tribunal să achite 100.000 de euro daune morale unei alte familii din Iași a cărei fetiță a fost infectată cu Klebsiella Pneumonie în timpul spitalizării.

Bucuria nașterii unicului lor copil, după mai mulți ani de tratamente, s-a transformat în scurt timp în agonie pentru o tânără familie din Iași. În spitalul unde au mers pentru o intervenție chirurgicală- aparent banală- fiul lor s-a îmbolnăvit și mai tare. Cei doi părinți, care au solicitat protejarea identității, au relatat pentru HotNews cum s-a întâmplat totul, cum au semnalat cadrelor medicale că nu sunt respectate regulile minime de igienă, dar acestea i-au luat peste picior.

Andrei* s-a născut anul acesta pe 5 iunie. La fix o lună distanță mama a mers cu bebelușul la spital, deoarece acesta nu se hrănea corespunzător și avea vărsături. S-a prezentat la unitatea de primiri urgențe a Spitalului de Copii ”Sfânta Maria”. Copilul a fost consultat și i s-a făcut o ecografie, însă medicii nu au descoperit nimic în neregulă, astfel că mama a fost trimisă acasă.

La trei zile distanță, pe 8 iulie, văzând că starea fiului nu se ameliorează deloc, mama s-a întors cu copilul la spital. De această dată, bebelușul a fost diagnosticat cu „stenoza congenitala hipertrofica a pilorului”. O afecțiune la nivelul sistemului digestiv, care apare la nou-născuți și se manifestă prin vărsături puternice la scurt timp după masă. Manifestările apar ca urmare a îngrosarii și îngustării musculaturii aflate la joncțiunea dintre stomac și intestinul subțire, potrivit literaturii de specialitate.

Prima operație

După stabilirea diagnosticului, mama a fost informată că va trebui să rămână internată cu bebelușul în spital pentru că este nevoie de o intervenție chirurgicală. Operația a fost programată pentru 11 iulie, când, potrivit actelor medicale, “sub anestezie generală s-a practicat o laparotomie mediană prin fereastra ombilicală, piloromiotomie extramucoasă Fredet Ramster Weber”.

Postoperator, evoluția a fost una favorabilă, însă lucrurile s-au schimbat brusc în a patra zi, când bebelușul a început să aibă scaune diareice. Era un prim semn specific contactării unei infecții nosocomiale.

”Personalul medical ne-a ascuns timp de mai multe zile diagnosticul bacteriologic și nu ne-a oferit nici o explicație despre motivul concret al prelungirii duratei spitalizării, deși am adresat numeroase întrebări legate de acest aspect. Am aflat indirect, auzind discuțiile purtate de doi medici, iar ulterior am citit în fișa medicală a fiului meu faptul că prezenta acea Klebsiella Pneumoniae”, a relatat mama.

Operat a doua oară într-o săptămână

Fiind o infecție multidrog rezistentă, bebelușului i s-a administrat o schemă complexă de tratament- mai multe tipuri de antibiotice foarte puternice, dar și analgezice opioide, precum Tramadol. În plus, I-au fost administrate și transfuzii sangvine.

Urmare a complicațiilor suferite, copilul a fost supus unei noi intervenții chirurgicale în data de 18 iulie, când medicii au efectuat o ”laporotomie mediană supraombilicală cu verificarea transei de pilorotomie, lavaj peritoneal”. Pentru că nu mai avea vene viabile, bebelușului i-a fost montat un cateter venos central.

În documentele medicale, infecția nosocomială este consemnată într-un buletin de analize emis în data de 17 iulie: “Infecție asociată asistenței medicale” și “Sepsis cu punct de plecare digestiv-Klebsiella”.  

Avocat: „Vina aparține exclusiv unității medicale”

Spitalul de Copii Sf. Maria Iași. Foto: Facebook

Părinții au decis să dea în judecată spitalul pentru suferințele pricinuite copilului, dar și pentru că își doresc ca astfel de cazuri să nu se mai repete în niciun spital din România. Atât mama cât și tatăl au rămas profund marcați după acest episod, cu atât mai mult cu cât în timpul spitalizării unul dintre cadrele medicale le-a spus că dacă bebelușul nu ar fi răspuns la ultimul antibiotic inclus în schemă, ar fi murit. ”Am traversat o traumă imensă”, spun părinții.

„Răspunderea pentru infecțiile nosocomiale aparține exclusiv unității sanitare, deoarece fapta ilicită, prin care se încalcă dreptul la securitate al beneficiarului serviciului medical, este reprezentată de neîndeplinirea lato sensu a obligației de supraveghere și control care constă, în principal, în însăși modalitatea de organizare si funcționare a unității sanitare conform anexelor 1 şi 2 ale Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1101/2016. În virtutea obligației de securitate, unitatea sanitară trebuie să aplice protocoalele medicale și normele metodologice în vigoare in vederea asigurării unui mediu steril pentru tratarea pacienților și prevenirea infectării acestora cu bacterii sau germeni”, a declarat pentru HotNews.ro avocata Ioana Gherghe, care îi reprezintă pe cei doi părinți.

Familia a decis să se adreseze doar instanțelor civile, resemnată fiind de parcursul anchetelor penale în care sunt instrumentate astfel de cazuri.

Recent, HotNews a scris despre deznodământul unei anchete similare desfășurate tot la Iași. Doi părinți a căror fetiță a murit după ce a fost infectată cu Klebsiella Pneumonie la scurt timp după nașterea la Maternitatea Cuza Vodă au aflat că nimeni nu se face vinovat pentru moartea copilului lor, procurorii clasând definitiv cazul.

„Personalul medical nu a respectat protocoalele minime de igienă”

Ca și în cazul de la Maternitatea Cuza Vodă Iași, și părinții lui Andrei au relatat că în timpul spitalizării cadrele medicale nu respectă regulile elementare de igienă.

„După ce copilul nostru a fost diagnosticat cu aceasta infecție foarte gravă, personalul medical din cadrul Spitalului “Sf. Maria” Iași nu a respectat, în cea mai mare parte a timpului, protocoalele minime de igienă. Era manipulat aproape de fiecare dată fără ca medicii și asistenții medicali să poarte mănuși, unii dintre aceștia foloseau uneori telefoanele mobile sau, cel puțin, le aveau în mână în timp ce efectuau consulturile sau aplicau tratamente. Am atras de mai multe ori atenția asupra acestor aspecte dar, de fiecare dată, mi s-a răspuns neprincipial și nici nu am observat schimbări în bine în comportamentul respectivelor cadre medicale, care au continuat să nu poarte mănuși în secția A.T.I., chiar și când schimbau copilului pansamentul aplicat peste zona unde fuseseră efectuate intervențiile chirurgicale”, a detaliat mama în acțiunea depusă în instanță.

Familia a solicitat judecătorilor să oblige Spitalul „Sf. Maria” Iași la plata a 200.000 de euro daune morale pentru copil și 75.000 de euro daune morale pentru părinți. Procesul se judecă la Tribunalul Iași.

Aceeași instanță a dat câștig de cauză în această vară unei familii din Iași în proces cu aceeași unitate medicală. La capătul a trei ani de procese, în luna iunie, judecătorii au obligat Spitalul ”Sf. Maria” să plătească 100.000 de euro familiei unei fetițe în vârstă de un an și jumătate care în timpul administrării tratamentului a contactat Klebsiella Pneumoniae de pe un cateter de perfuzie.

Spitalul a refuzat să comenteze

HotNews.ro a solicitat un punct de vedere conducerii Spitalului de Copii ”Sf. Maria” Iași despre acest caz, însă instituția a refuzat să comenteze, menționând că încă nu a primit înștiințarea instanței despre litigiu. Oficialii spitalului au refuzat să comenteze și dacă la nivelul unității medicale există proceduri privind înștiințarea părinților în cazul în care copiii acestora contactează infecții nosocomiale. În răspunsul semnat de managerul Spitalului de Copii ”Sf. Maria” Iași, Alina Belu, este consemnată doar situația infecțiilor nosocomiale înregistrate în 2023 și 2024.

Nereguli constatate de DSP

Inspectorii DSP Iași au efectuat 14 acțiuni de control la Spitalul „Sf. Maria” pe parcursul anului trecut și anul în curs. În urma acestora s-au descoperit mai multe nereguli privind dezinfectarea și sterilizarea instrumentarului și respectarea circuitelor. În răspunsul comunicat HotNews.ro, directorul DSP Iași, medicul Corina Gîscă, a precizat că în urma controalelor efectuate la Spitalul Sf. Maria, unității medicale i s-a stabilit un set de măsuri privind prevenirea infecțiilor nosocomiale. Printre acestea:

  • Implementarea la nivelul unității sanitatre a prevederilor privind asigurarea trasabilității instrumentarului și instruirea personalului în acest sens.
  • Interzicerea prelucrării instrumentarului/barbotoarelor la nivelul spațiilor de prelucrare a cărucioarelor de curățenie.
  • Evacuarea tomberoanelor cu lenjerie murdară, deșeuri infecțioase și menajere din zona de acces/ieșire a pacientului în/din sala operatorie.
  • Efectuarea cel puțin o data pe trimestru în paralel, pentru intercomparare, a unui set de analize medicale din toate tipurile de probe recoltate la nivelul unității sanitare (probe recoltate de pe suprafeţe, din aer, probe de sterilitate).

*Numele bebelușului a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.

INTERVIURILE HotNews.ro