Sesiunea ordinară a Camerei Deputaţilor şi Senatului se încheie; de miercuri, sesiune extraordinară la Cameră
Prima sesiune ordinară a Camerei Deputaţilor şi Senatului din acest an se încheie marţi. Cele două Camere ale Parlamentului vor avea, marţi, ultimele şedinţe din sesiunea ordinară februarie-iunie, urmând ca de la 1 iulie Camera Deputaţilor să se întrunească pentru două săptămâni în sesiune extraordinară, arată Agerpres.
Sesiunea ordinară s-a desfăşurat atipic pe fondul pandemiei de Covid-19, atât deputaţii, cât şi senatorii întrunindu-se, în mare parte, în şedinţe de plen şi în comisii online. De asemenea, voturile exprimate de parlamentari au fost la distanţă online sau prin telefon.
În această sesiune, Parlamentul a votat învestirea Guvernului Orban şi a aprobat instituirea stării de urgenţă şi, ulterior, a stării de alertă.
Printre proiectele adoptate de Senat şi de Camera Deputaţilor se numără proiectul privind impozitarea pensiilor speciale, cel privind acordarea de măşti gratuite pentru persoane cu dizabilităţi, acordarea de stimulente pentru personalul medical care lucrează cu bolnavi Covid-19.
Alte proiecte adoptate au fost pentru modificarea Legii 115/2015, în sensul includerii în componenţa organismelor electorale a formaţiunilor politice care nu au constituit un grup parlamentar, dar au reprezentanţi în cel puţin una dintre Camerele legislative, pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.
De asemenea, au fost respinse Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care s-a amânat până la 1 august dublarea alocaţiilor, dar şi propunerea legislativă privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România şi cea privind Ţinutul Secuiesc.
Au mai fost adoptate proiecte care se referă la ziua Tratatului de la Trianon, la combaterea ambroziei şi la faptul că nu vor beneficia de liberare condiţionată condamnaţii care execută pedeapsa pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată, exploatarea cerşetoriei.
Deputaţii şi senatorii au adoptat, separat, proiecte referitoare la scutiri la plată şi facilităţi fiscale, în contextul situaţiei create de pandemie.
Tot în sesiunea ordinară, parlamentarii au adoptat mai multe moţiuni simple, depuse de PSD şi Pro România. La Senat au fost trei moţiuni simple adoptate – împotriva miniştrilor muncii, internelor şi agriculturii, la fel şi la Camera Deputaţilor – împotriva ministrului finanţelor, educaţiei şi sănătăţii.
Miercuri, Parlamentul a votat numirile în mai multe posturi din ASF, ANRE, Consiliul Legislativ şi în Comisiile parlamentare comune de control al activităţii SRI şi SIE.
Marţi, în ultima zi a sesiunii ordinare, Parlamentul urmează să se pronunţe, printre altele, în legătură cu numirile în funcţii la Curtea Conturi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
În sesiunea extraordinară, Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra mai multor proiecte restante, printre care cel privind iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice” şi vor dezbate moţiunea simplă împotriva ministrului dezvoltării.