Sari direct la conținut

Scos de deputați de la sertar după 3 ani, proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a maghiarilor a fost respins în plen

HotNews.ro
plen Camera Deputaților, Foto: AGERPRES
plen Camera Deputaților, Foto: AGERPRES

Proiectul UDMR pentru declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România – scos de la sertar după 3 ani – a intrat miercuri la vot în Camera Deputaților și a fost respins.

Inițiativa legislativă a intrat la vot în plen cu raport de respingere din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Proiectul a fost respins: 234 de voturi pentru respingere, 30 împotrivă și 22 de abțineri.

Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil iniţiativa, iar Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a dat aviz negativ. De asemenea, Guvernul, printr-un punct de vedere transmis la Parlament, nu susţine adoptarea iniţiativei legislative.

Deputații au avut acest proiect pe ordinea de zi și în 27 mai, când a fost retrimis la comisie.

Proiectul prevede ca în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, instituţiile publice pot organiza manifestări cultural‐artistice dedicate acestei zile.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, într-o conferință de presă comună cu ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, că se așteaptă ca Parlamentul României să voteze Legea care vizează declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România, pentru a arăta că „românii și maghiarii nu sunt vrăjmași”.

„Mă aștept la un gest politic din partea românilor ca proiectul de lege prezentat acum doi ani și care ține de ziua de 15 martie, eu mă aștept ca, miercuri, Parlamentul să voteze în favoarea acestei legi, dacă a ajuns pe ordinea de zi. Prin acest fapt să arătăm că nu suntem vrăjmași, românii și maghiarii. Cunoaștem istoria fiecare dintre noi, interpretăm fiecare diferit istoria, înainte și după Trianon, dar, totuși, trebuie să trăim pentru viitor”, a spus Kelemen.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat la data de 13 noiembrie 2017.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro