Sari direct la conținut

Decizie supriză la Casa Albă: Biden și-a dat acordul ca Ucraina să poată lansa rachete americane pentru a lovi în interiorul Rusiei

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Joe Biden, Foto: Gripas Yuri/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Volodimir Zelenski și Joe Biden, Foto: Gripas Yuri/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Administrația Joe Biden va permite Ucrainei să folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi adânc pe teritoriul Rusiei, anunță Reuters, care citează surse. Decizia reprezintă o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Informația este publicată, tot pe surse, și de New York Times, dar și de agenția France Presse.

  • Mișcarea Statelor Unite cu două luni înainte ca președintele ales Donald Trump să preia mandatul, în 20 ianuarie, vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut repetat permisiunea ca armata ucrainenă să folosească armele americane pentru a lovi ținte militare ruse departe de granița sa.
  • Kremlinul a avertizat în mai multe rânduri că în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

Sursele Reuters au indicat că primele atacuri ale Ucrainei cu rază lungă de acțiune vor avea loc în zilele următoare, fără însă a preciza detalii din cauza preocupărilor legate de securitate.

Primele lovituri în profunzime ar putea fi făcute cu rachete ATACMS, care au o rază de acțiune de până la 306 km.

Rachete ATACMS lansate de ucraineni asupra forțelor ruse din estul Ucrainei (Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia)

Deocamdată, Casa Albă nu a oferit niciun comentariu legat de această informație.

În 31 august, SUA și-au dat acordul ca Ucraina să lovească, cu rachete ATACMS, ținte rusești de la graniță, dar nu și adâncul țării invadatoare, de teama unei escaladări. 

Schimbarea de atitudine a SUA vine după ce Rusia a adus trupe terestre nord-coreene pentru a-și suplimenta forțele, o situație care a provocat îngrijorare la Washington și Kiev.

Deși unii oficiali americani s-au arătat sceptici că permisiunea unor atacuri cu rază lungă va schimba cursul războiului, decizia ar putea ajuta Ucraina într-un moment în care forțele rusești înaintează și ar putea pune Kievul într-o postură mai bună de negociere dacă vor începe discuții pentru un armistițiu, scrie Reuters.

Deocamdată nu se știe dacă Trump va reveni asupra deciziei lui Biden după ce-și va prelua funcția. Trump a criticat de mai multă vreme scara la care SUA ajută financiar și militar Ucraina și a promis să pună repede capăt războiului, fără să explice cum.

Pe de altă parte, unii republicani din Congres au cerut președintelui Biden să relaxeze regulile după care Ucraine poate utiliza armamentul american.

Avertismentele lui Putin

Ucraina a cerut cu insistenţă permisiunea de a lovi ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachetele care i-au fost livrate de către Occident. De altfel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat de mai multe ori „întârzierea” în dezbaterile pe această problemă. El a spus că restricţiile asupra modului în care poate folosi armele livrate de Occident îi limitează serios capacitatea de apărare.

Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, au refuzat până în prezent să dea undă verde unor lovituri în profunzime pe teritoriul rus, temându-se de o escaladare care ar putea duce la un conflict direct cu Moscova.

Kremlinul a ameninţat în mai multe rânduri că Rusia va da „un răspuns adecvat” dacă Ucraina va fi autorizată să utilizeze aceste arme împotriva teritoriului său.

În 12 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin la televiziunea de stat, după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă.

Un avertisment dur a fost transmis și de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, care a spus că Statele Unite s-ar putea confrunta cu „consecinţe fatale” dacă ignoră avertismentele Moscovei de a nu permite Ucrainei să folosească armele furnizate de Washington pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei.

„Aş vrea să-i avertizez pe liderii americani împotriva erorilor de calcul ce pot avea consecinţe fatale. Din motive necunoscute, (liderii americani) subestimează gravitatea ripostei pe care ar putea-o primi”, a declarat Riabkov, citat de agenţia de presă de stat RIA.

INTERVIURILE HotNews.ro