Sari direct la conținut

Anarhiştii violenți din Germania şi-au propus să cumpere cât mai multe terenuri în zonele rurale din toată ţara pentru a-și crea societăți paralele

HotNews.ro
Peter Fitzek, Foto: Imago Stock And People / Profimedia Images
Peter Fitzek, Foto: Imago Stock And People / Profimedia Images

Extremiştii de dreapta din mişcarea Reichsbürger pun la cale o acaparare strategică a terenurilor în zonele rurale din toată Germania cu scopul concertat de a crea comunităţi independente de statul german, potrivit agenţiei de informaţii interne şi instituţiilor guvernamentale de la Berlin, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Autorităţile şi ONG-urile care monitorizează grupurile de extremă dreapta spun că membrii mişcării Reichsbürger, care respinge statul german de după 1945, depun un efort ţintit pentru a crea societăţi paralele prin infiltrarea în şcoli, cluburi şi birouri publice.

Potrivit unei cereri recente de informaţii adresate Ministerului Federal de Interne de către Martina Renner, membră a partidului de opoziţie de stânga Die Linke, organizaţiile de extremă dreapta au cumpărat 40 de proprietăţi în Germania în ultimii doi ani

. Numărul indică o accelerare a unui model observat de peste un deceniu, prin care casele, pub-urile şi proprietăţile agricole care se vând greu sunt achiziţionate şi folosite de grupurile de dreapta pentru orice, de la spaţii de locuit la case de naştere, săli de sport şi locuri de petrecere.

„Proprietăţile prezintă mai puţin interes pentru Reichsbürger şi pentru scena de extremă dreapta ca investiţii, ci mai degrabă sunt folosite pentru a-şi stabili societăţile paralele şi pentru a crea spaţii care să inspire frică tuturor celor care nu le împărtăşesc viziunea asupra lumii”, a declarat Renner.

Unii dintre anarhiștii germani și-au ales un „rege”

Printre cele mai proeminente astfel de organizaţii se numără Königreich Deutschland – Regatul Germaniei sau KRD, fondat în 2012 în cadrul unei ceremonii elaborate. KRD se mândreşte cu propria monedă şi Constituţie, care îi conferă o structură asemănătoare cu cea a unui stat.

A încercat să se extindă prin achiziţionarea a ceea ce numeşte „teritoriu naţional” cumpărând terenuri şi bunuri imobiliare. Autorităţile germane folosesc termenul Reichsbürger (cetăţeni ai imperiului) pentru a vorbi despre toate grupurile de extremă dreapta care resping Republica Federală Germania şi urmăresc răsturnarea guvernului, inclusiv KRD, deşi organizaţia respinge acest termen.

Satul liniştit şi izolat Rutenberg, situat la 90 de minute de mers cu maşina la nord de Berlin, în landul Brandenburg, a devenit una dintre cele mai recente ţinte ale încercărilor KRD de a înfiinţa o comunitate autonomă sau ceea ce liderul său, autointitulat „rege”, Peter Fitzek, a numit un Gemeinwohldorf (sat bun comun).

KRD a cumpărat mai întâi o fermă abandonată în centrul satului, numită Naturscheune sau „hambar al naturii”, cu scopul de a o transforma într-o „întreprindere publică” pentru a furniza hrană organică KRD. Potrivit agenţiei de informaţii interne BfV, KRD are planuri de extindere pe un teren adiacent de 44 de hectare de la marginea satului.

Cât costă cursurile de „abandonare a sistemului”

KRD, care se autoguvernează, a fost înfiinţat în 2012 de către Peter Fitzek, un fost bucătar şi profesor de karate, pe terenul unui vechi spital din Wittenberg, în Saxonia Anhalt.

Fitzek s-a încoronat ca „Petru I” în cadrul unei ceremonii, având sceptru, glob, pelerină de hermină şi coroană. El şi adepţii săi – al căror număr este estimat între 2.000 şi 5.000 – resping în mod deschis statul german modern şi visează să îl preia şi să îl înlocuiască cu propriul lor regat.

În acest scop, KRD eliberează deja propriile paşapoarte şi are propria monedă, Engelgeld (bani de înger), şi propria bancă. În schimbul a cel puţin 340 de euro, oferă celor interesaţi de „abandonarea sistemului” seminarii despre cum să facă acest lucru şi promisiuni de libertate – inclusiv de la plata impozitelor – precum şi zile de lucru de şase ore pe zi, plus homeopatie în locul medicinei convenţionale.

Serviciile de informaţii spun că e vorba despre o „escrocherie uriaşă”. Oamenii sunt încurajaţi să se despartă de banii lor în schimbul Engelgeld, dar apoi nu mai pot să şi-i schimbe înapoi. Agenţii BfV spun că au urmărit KRD şi „ambiţiile sale de expansiune antidemocratică” în Rutenberg de la începutul anului 2022. Ei avertizează cu privire la planurile de a cumpăra şi alte proprietăţi şi de a atrage persoane simpatizante ale cauzei lor să se mute acolo.

Serviciile de informaţii au semnalat, de asemenea, legăturile sale puternice cu mişcarea Anastasia, o organizaţie new age asemănătoare unui cult cu înclinaţii antisemite. Anastasia a apărut în Rusia la sfârşitul anilor 1990 şi s-a răspândit în alte părţi.

BfV afirmă că în alte părţi ale Germaniei au loc acaparări similare de terenuri „Völkisch” (populare sau etno-naţionaliste), adesea în zone abandonate şi în sate neglijate, unde viaţa continuă în mare parte neobservată. Iar lockdown-ul din pandemie nu a făcut decât să faciliteze infiltrarea discretă a grupului în unele părţi.

Localnicii din Germania ripostează față de planurile anarhiștilor

Dar satul Rutenberg este departe de a capitula, iar o mare parte dintre cei 200 de rezidenţi, un amestec de localnici, pensionari şi berlinezi care vin în weekend, au început lupta împotriva coloniştilor. Vizitatorii satului sunt întâmpinaţi cu mesaje sfidătoare din partea Alianţei sale pentru Democraţie.

Bannere confecţionate în casă, de la staţia de pompieri până la copacii de pe terenul verde al satului şi până la biserica din secolul al XIV-lea, anunţă: „Fără regat, fără rege, fără secte” sau „Rutenberg are peste 700 de ani – nu va fi niciodată un regat”.

Marita Berckner, născută în Rutenberger, a declarat că a fost şocată să descopere că oamenii care s-au mutat nutreau alte ambiţii decât aceea de a duce o viaţă simplă şi autosuficientă. Un ofiţer BfV i-a informat pe săteni în cadrul unei întâlniri la biserica locală, a spus ea.

„Am fost uimiţi şi am rămas fără cuvinte. A fost ca şi cum aş fi văzut cum lumea se prăbuşeşte în faţa propriei mele uşi”, povesteţte ea. „Nu avem absolut nimic împotriva oamenilor care doresc să cultive fructe şi legume organice, dar suntem împotriva celor care intenţionează să răstoarne o democraţie”, arată Marita. Alianţa pentru Democraţie, a spus Berkner, a „unit satul ca niciodată înainte”.

Intențiile Reichsbürger nu sunt pașnice

Aproape exact în acelaşi timp în care locuitorii din Rutenberg erau răvăşiţi de descoperirea în legătură cu noii lor vecini, o dezvăluire şi mai uimitoare făcea titlurile ziarelor din întreaga lume.

Autorităţile germane au anunţat că un grup înarmat separat, de extremă dreaptă, de tip Reichsbürger, condus de prinţul Reuss, autoproclamat Heinrich al XIII-lea, plănuise un puci, intenţionând să ia cu asalt Bundestagul, să răpească parlamentari şi să răstoarne ordinea în stat.

În decembrie, procurorii germani au depus acuzaţii de terorism împotriva a peste două duzini de persoane în legătură cu acest complot, inclusiv împotriva lui Heinrich al XIII-lea şi a unui fost deputat de extremă dreapta.

Autorităţile estimează că în Germania există aproximativ 25.000 de adepţi Reichsbürger şi susţinători ai autoguvernării, iar numărul acestora este în continuă creştere.

„Ce determină pe cineva să răstoarne o democraţie? Cum este posibil ca, în mijlocul Germaniei, să apară un stat în stat?”, se întreabă Berckner.

Angela Merkel are o casă de vacanță în regiunea vizată de extremiști

Alianţa pentru Democraţie a contactat, de asemenea, agenţii imobiliari, avertizându-i să fie atenţi la persoanele care acţionează ca intermediari în numele KRD. Localnicii se întreabă, de asemenea, dacă îşi pot permite să cumpere pub-ul local de mult timp abandonat, Dorf Krug (Ulciorul satului), care este scos la vânzare, prin crowdfunding, pentru a-l salva pe acesta şi alte proprietăţi de la acapararea de către KRD.

Carola Gundlach, primarul din Rutenberg, a spus că ia situaţia în serios. „Acest lucru nu este tolerabil pe termen lung, nici din perspectiva comunităţii municipale, nici în ceea ce priveşte turismul”, a spus ea, subliniind că regiunea, unde Angela Merkel are, de asemenea, o casă de vacanţă, nu îşi poate permite să devină cunoscută ca „regiunea Reichsbürger”.

Ce fac autoritățile din Germania

Un purtător de cuvânt al Ministerului Educaţiei din Brandenburg a respins afirmaţiile potrivit cărora autorităţile nu au reuşit să folosească forţa legii pentru a opune rezistenţă grupului.

El a făcut referire la întâlnirile regulate dintre diferite agenţii, inclusiv autorităţile şcolare, biroul de asistenţă socială pentru tineret şi agenţia de informaţii interne, care „fac schimb de idei cu privire la modalităţile de abordare a evoluţiilor din zonă şi au convenit să se informeze reciproc şi să se coordoneze îndeaproape”.

Aceasta include accentul pus pe „aplicarea şcolarizării obligatorii în cazurile în care părinţii îşi ţin copiii departe de şcoală în mod permanent”, a spus el. Dar premierul landului Brandenburg, Dietmar Woidke, a recunoscut că autorităţile au fost prea ezitante în a lua măsuri împotriva extremei drepte.

„Brandenburgul a fost prea lent şi întârziat în confruntarea deschisă a extremismului de dreapta. Atitudinea din anii ’90 (după prăbuşirea comunismului), când au început să se instaleze, a fost că aceştia erau doar câţiva tineri rătăciţi, cu o atitudine bătăioasă”, a declarat el pentru The Guardian.

Dar acum, a spus el, extrema dreaptă, inclusiv populiştii din AfD, dăunează în mod evident reputaţiei landului şi „reprezintă o ameninţare mai mare pentru dezvoltarea economică decât orice altceva”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro