Business report: Vești proaste din agricultură: Producția de grâu va scădea până la nivelul de acum cinci ani; Optimism pe bursele europene pe măsură ce economiile repornesc
Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului. Dincolo de echipamentele pentru elevi, o reală nevoie a sistemului de învățământ în contextul mutării școlii în online o reprezintă dezvoltarea competențelor digitale ale personalului, ale profesorilor. Indicatorii europeni arată că deși puțini români știu să folosească un calculator în scopuri productive, deși românii în general sunt utilizatori avizi ai rețelelor de socializare, spre exemplu. Indicele european al digitalizării plasează capitalul uman din România pe locul 27 în UE, mult sub medie, în ceea ce privește competențele digitale, relatează cursdeguvernare.ro.
Optimism pe bursele europene pe măsură ce economiile repornesc. Companiile aeriene și tour operatorii – creșteri puternice. Acțiunile europene s-au apreciat pentru a doua sesiune consecutivă marți, pe fondul optimismului generat de reluarea activității economice în tot mai multe țări, precum și de informațiile privind redeschiderea graduală a granițelor în scopuri turistice. Companiile aeriene și tour operatorii au susținut creșterile astăzi, indicele de sector câștigând aproape 7%. Impulsionate de anunțul Spaniei privind eliminarea carantinei obligatorii pentru turiști din luna iulie, acțiunile TUI Group, cea mai mare companie de călătorii și turism din lume, au supraperformat pieței, cu un avans de 32,4%, de departe cel mai consistent la nivelul burselor europene, conform Profit.ro.
Frames: 130.000 de firme se vor întreba ce fac cu angajații după 1 iunie, când încetează șomajul tehnic. „România e un avion cu rezervorul gol”. Măsura șomajului tehnic va înceta de la 1 iunie, astfel că peste 130.000 de firme își vor pune problema dacă vor continua activitatea și ce vor face cu angajații, potrivit unei analize a companiei de consultanță Frames. Aceasta face o comparație cu o aterizare forțată a unui avion „cu rezervorul gol” și se întreabă dacă vor supraviețui pasagerii, adică angajații și firmele. Cele 130.000 de companii care au apelat la șomajul tehnic au 850.000 de salariați, scrie Libertatea.
Vești proaste din agricultură: Producția de grâu va scădea până la nivelul de acum cinci ani. Randamente cu mult sub medie. Seceta îi va lovi grav anul acesta pe fermieiri români care au mizat pe cultura grâului, producția la hectar fiind estimată la minimul ultimilor șase ani. Avem însă cea mai mare suprafață cultivată din ultimii zece ani. Mai exact, se estimează o producție de 3,8 tone la hectar, cu 10,4% mai puțin decât spune Comisia Europeană că s-a produs în 2019 și cu 13,6% raportat la media ultimilor cinci ani. În ultimii ani, un randament similar s-a înregistrat în 2015 (3,78 de tone la hectar), potrivit Economica.net.
Cele mai bănoase instituţii din România caută şefi. Cine vrea să prindă jackpot-ul de la ASF, de 14.000 de euro pe lună. Parlamentul a demarat marţi procedurile pentru a alege şefii unora dintre cel mai bine plătite instituţii din România. Salariile de mii de euro pe lună şi controlul asupra celor mai importante pieţe din România au atras atenţia unor persoane controversate precum Daniel Zamfir şi Iulian Iancu. Camera Deputaţilor aşteaptă până pe 4 iunie propuneri de candidaţi pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi, anunță Adevărul.
Reporniți economia! Mai puține pomeni, mai multe investiții. Repornirea economiei românești trebuie să fie bazată pe investiții în infrastructură și în creșterea productivității, în vreme ce vechile obiceiuri populiste, precum „pomenile” – chiar și cele îndreptate către mediul privat, trebuie să dispară din agenda oricărui Guvern, susține Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Secretarul de stat subliniază că Guvernul nu ar trebui să fie responsabil de salvarea unor companii care aveau probleme financiare majore chiar și înaintea crizei provocată de noul coronavirus, relatează Wall-Street.ro.
Un meșter din Cluj a inventat pantofii de distanțare socială: „Se bagă, domnule, aproape de tine, îți suflă în ureche”. Cu cât îi vinde. Văzând că regulile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus nu sunt respectate, un meșter pantofar din Cluj-Napoca a inventat pantofii e distanțare socială. Afacerea lui Grigore Lup a fost serios afectată din cauza crizei și a realizat cât este de importantă este respectarea regulilor de distanțare acum, când și în România a început relaxarea restricțiilor. Până acum, astfel de pantofi au fost comandați doar de actori, dar meșterul se așteaptă să apară și curajoși care să îi folosească în viață de zi cu zi, relatează dejeanul.ro.
Rezervele Statului cumpără de urgență 600.000 de tone de grâu. Ce achiziții se fac din fiecare județ. Statul român face o uriașă achiziție de grâu din toate județele țării! Administrația Națională a Rezervelor de stat și Probleme Speciale a scos la licitație, pe SICAP, un contract de 288 milioane lei (circa 60 de milioane de euro) pentru achiziționarea a până la 600.000 de tone de grâu de panificație, de proveniență locală, prețul minim fiind de 480 lei/tonă, iar cel maxim 900 lei/tonă, anunță Agrointel.ro.