Sari direct la conținut

Coronavirus în lume Numărul total al cazurilor a ajuns în Italia la peste 10.000 / Bilanțul deceselor – peste 630 / Peste 60 de milioane de italieni s-au trezit în prima zi de carantină națională. / HARTĂ INTERACTIVĂ Situația la nivel global

HotNews.ro
Coronavirusul in lume - 10 martie 2010, Foto: ArcGIS
Coronavirusul in lume - 10 martie 2010, Foto: ArcGIS

Bilanțul deceselor din cauza epidemiei de coronavirus a crescut, marți, în Italia cu 168 de cazuri la 631, o creștere de 36%. Peste 60 de milioane de italieni s-au trezit marți în prima zi de carantină națională, o măsură fără precedent anunțată luni seara de premierul Giuseppe Conte. În condițiile în care întreaga țară a fost închisă, mulți oameni s-au refugiat în online postând poze pe rețelele sociale cu cozile de la supermarketuri, unii comentând că ”Italia merită să fie de râsul Europei”. Între timp, în China, președintele Xi Jinping a vizitat Wuhan, epicentrul epidemiei, un semnal că lucrurile încep să revină încet la normal.

11.15 Președintele Chinei, Xi Jinping, a vizitat marți Wuhan, centrul epidemiei de coronavirus, aceasta fiind prima sa vizită în zonă de la izbucnirea epidemiei. El a transmis că Beijingul are situația sub control, transmite BBC News.

Vizita sa are loc în contextul în care China a înregistrat cel mai scăzut număr de infecții în ultimele zile, cu 19 cazuri raportate marți, toate în Wuhan (cu excepția altor doi cetățeni chinezi infectați în afara teritoriul).

În total, China s-a confruntat cu 80.754 de cazuri de infecții confirmate și 3.136 de oameni au murit.

Potrivit presei de stat din China, președintele Xi ar urma să inspecteze centrele de prevenție și control din provincie.

11.10 Parlamentul European dezbate marți criza COVID-19 și modul în care Uniunea Europeană reacționează pentru a combate epidemia, sub conducerea Ursulei von der Leyen. Parlamentul European și-a scurtat sesiunea plenară la 1 zi și jumătate de la 4 zile, din cauza crizei.

04:40China a raportat o creștere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, după 4 zile consecutive în care bilanțul s-a aflat în scădere

01:00Secretarul de Stat pentru Sănătate Publică din Marea Britanie, rezultat pozitiv pentru coronavirus. Secretarul de Stat pentru Sănătate Publică din Marea Britanie, Nadine Dorries, a fost depistată pozitiv pentru virusul 2019-nCoV, potrivit BBC.

22:40 Donald Trump este dispus să îşi facă testul de coronavirus, dar afirmă că se simte „foarte bine”. Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a declarat pregătit, marţi, să îşi facă analiza pentru depistarea coronavirusului, dar a dat asigurări să se simte „foarte bine”, în contextul în care trei politicieni cu care a avut contacte s-au autoizolat.

20.45: Epidemia de coronavirus a provocat 33 de decese și 1.784 de persoane au fost infectate în total în Franța, din care 372 de cazuri în 24 de ore, a anunțat Ministerul Sănătății.

Dintre pacienți, 86 sunt în stare gravă. Toate cele 33 de persoane decedate sunt adulte, iar 23 dintre ei aveau peste 75 de ani, dar 98% se vindecă, potrivit autorităților franceze.

19:20 Air France suspendă toate zborurile către Italia între 14 martie și 3 aprilie, inclusiv

19.15: Numărul total al cazurilor de coronavirus în Italia a crescut la 10.149 de la 9.172, câte erau luni. De asemenea, bilanțul deceselor a crescut la 631 de la 463.

18.30: Unul dintre generalii din vârful forțelor armate poloneze, Jaroslaw Mika, a fost testat pozitiv cu coronavirus, după ce s-a întors de la o conferință pe teme militare din Germania, a anunțat Ministerul Apărării din Polonia, scrie Reuters. Mika a participat la o conferință de comunicare strategică cu privire la exercițiul ”Defender-Europe 20” din martie din Wiesbaden.

17.45 Președintele american Donald Trump urmează să se întâlnească cu senatorii pentru a discuta despre criza coronavirusului, informează Reuters.

17.25 Epsicopul Bisericii Catolice din Polonia a declarat, marți, că ar trebui ca duminca să se țină un număr mai mare de slujbe religioase de-a lungul zilei astfel încât enoriașii să nu se îmbulzească la o singură ceremonie. El a mai spus că o astfel de măsură este în acord cu deciziile de combatere a crizei coronavirusului anunțate de guvern, scrie Reuters.

Polonia, unde o treime din populație participă la slujbele religioase de duminică, a decis să anuleze marile reuniuni publice. În același timp, candidații la alegerile prezidențiale din mai și-a anulat sau redus mitingurile electorale din cauza epidemiei.

17.21 Grecia închide școlile și universitățile pentru două săptămâni.

17.02: Congo a confirmat marți primul caz de infecție cu coronavirus. Este vorba despre un pacient din Belgia, care a stat în Congo câteva zile.

În total, în Africa subsahariană sunt 7 state care sunt afectate de COVID-19, scrie Reuters.

16.45 În Rwanda nu s-a înregistrat până acum niciun caz de infecție, însă autoritățile nu vor să riște, astfel încât pasagerii care urcă în autobuzele din capitala Kigali sunt obligați să se spele pe mâini.

16.16 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut un nou apel la civism și la responsabilitatea fiecărui cetățean, amintind că oamenii au obligația de a se proteja pe ei și pe cei din jurul lor.

Astfel, el le-a recomandat francezilor ca, la primele simptome, dacă au febră, să nu mai meargă cu mijloacele de transport în comun și să lucreze de acasă. Macron a mai făcut apel să respecte regulile de igienă și să se spele pe mâini.

16.13 Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, rămâne izolat la domiciliu, după un contact cu o persoană posibil infectată, transmite Deutche Welle.

15.54 Camera inferioară a Parlamentului spaniol (congresul deputaților) și-a suspendat toate activitățile pentru o perioadă de o săptămână, după ce a fost depistat primul caz de parlamentar infectat. Este vorba despre parlamentarul extremei-drepte din Spania, Javier Ortega Smith.

Partidul său, Vox, ceruse suspendarea activităților, iar 50 de parlamentari ai formațiunii anunțaseră că vor lucra de acasă. Aceștia au participat la convenția anunală a partidului, unde au fost prezenți mii de simpatizanți.

15.45 Un general din conducerea armatei poloneze a fost depistat pozitiv, după ce s-a întors din Germania, a anunțat pe twitter ministrul apărării.

15.44 Al șasela deces în Marea Britanie

15.25 Ministrul Sănătății din Maroc a confirmat marți primul deces, pacientul fiind în Casablanca. Numărul de infecții a crescut cu trei.

15.23 Spania și-a suspendat toate cursele aeriene din și spre Italia.

15.20Comisia Europeană ia în calcul toate scenariile posibile, inclusiv amendarea regulilor privind zborurile din cauza crizei coronavirsului, potrivit Reuters.

15.17 Vaticanul a anunțat că Piața și Biserica Sfântul Petru vor fi închise pentru turiști, însă credincioșii vor putea intra în biserică pentru a se ruga, transmite Reuters.

15.12: Numărul cazurilor confirmate în Olanda a crescut la 382, cu patru decese.

16.10: Spania raportează 1.622 de cazuri confirmate și 35 de decese

15.04 Șeful de cabinet al președintelui francez Emmanuel Macron, Patrick Strzoda, va lucra de acasă, așteptând testele pentru infecția cu coronavirus, scriu Guardian și Reuters.

El va fi testat după ce a intrat în contact cu o persoană care a fost diagnosticată pozitiv, săptămâna trecută. Palatul Elysée a precizat că este o ”măsură preventivă” pentru a-l proteja pe președinte și că șeful cancelariei nu prezintă niciun fel de simptome.

”El va fi testat astăzi sau mâine. Adjunctul lui va prelua parte dim munca sa”.

14.52Premierul olandez Mark Rutte și-a încheiat conferința de presă în care anunța că oamenii nu trebuie să-și mai strângă mâinile din cauza epidemiei de coronavirus dând mâna cu un oficial din ministerul sănătății.

14.35: Motivele pentru care rata mortalității în Italia este atât de mare

14.19 Victimele unor agresiuni rasiste legate de coronavirus au fost îndemnate să semnaleze abuzurile la poliție, după ce un student chinez de 20 de ani a fost atacat de trei bărbați, la începutul lunii februarie, în orașul Birmingham, scrie Guardian.

14.08 Spania anunță primul caz de parlamentar infectat cu coronavirus.

Parlamentarul extremei-drepte din Spania, Javier Ortega Smith, a fost diagnosticat cu coronavirus, astfel încât atât el cât și alți 51 de colegi de la Partidul Vox vor lucra de acasă, scrie Reuters.

De altfel, Vox, al treilea partid ca pondere în camera inferioară, a cerut suspendarea activității Parlamentului.

Săptămâna trecută, Ortega Smith a participat la un miting anual al partidului, la care au fost prezenți mii de simpatizanți. Înregistrările video îl surpind pe acesta în timp ce se pupă și se îmbrățișează cu suporterii.

13.49 Medicii italieni din prima line, confruntați cu decizia dificilă de a alege pe cine salvează.

13.32 Plata ratelor la creditele ipotecare va fi suspendată pe întreg teritoriul Italiei din cauza epidemiei de coronavirus, a declarat marţi ministrul adjunct al Economiei, transmite Reuters.

13.14 Papa Francisc le-a cerut preoţilor marţi ”să aibă curajul să iasă şi să meargă în vizită la bolnavii” infectaţi cu coronavirus, informează AFP. Solicitarea vine în contextul în care Guvernul italian a cerut, dimpotrivă, limitarea la minimum a deplasărilor persoanelor pe teritoriul Italiei şi mai ales evitarea contactului cu bolnavii.

13:12 Iranul anunță 54 de noi decese, cel mai grav bilanț într-o singură zi. Numărul total al deceselor ajunge astfel la 291, iar numărul de infecții este de peste 8.000, potrivit ministrului sănătății.

13.00 Austria interzice intrarea în țară a oamenilor care vin din Italia, pentru a bloca răspândirea epidemiei de coronavirus, a anunțat marți cancelarul Sebastian Kurz. Alte măsuri includ suspendarea cursurilor universitare, în timp ce companiile sunt sfătuite să își lase angajații să lucreze de acasă, transmite Reuters.

În același timp, Austria interzice reuniunile în spații închise pentru mai mult de 100 de persoane și adunările din aer liber de mai mult de 500 de oameni.

12.57:Agenția Europeană a Medicamentului spune că în acest moment nu există o criză a mediamentelor, dar ”există un termen lung”.

12.41 Cum au „explodat” îmbolnăvirile în statele europene

12.07 A fost anunțat primul deces în Liban, fiind vorba despre un pacient care a intrat în carantină de când s-a întors din Egipt, potrivit Reuters.

Guvernul a suspendat zborurile pentru zonele afectate, a închis școlile și a avertizat populația să evite adunările publice, în timp ce numărul celor infectați a crescut la 41 în această săptămână.

11. 44 Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a intrat în carantină, la reședința sa din Bruxelles, după ce s-a întors din Itaila, țara sa natală.

11.10 Parlamentul European dezbate criza coronavirusului și modul în care Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen reacționează față de această situație.

Sesiunea plenară a forului european a fost scurtată de la 4 zile la o zi și jumătate, din cauza epidemiei. În același timp, ședința a fost mutată la Bruxelles, pentru a se evita riscurile pe care le presupune călătoria eurodeputaților la sediul din Strasbourg.

10.04 Potrivit ultimelor date publicate de Reuters, numărul infecțiilor, la nivel global, a depășit 114.300 de cazuri și 4.026 de decese. Pe lângă China, sunt afectate în prezent 111 țări.

Burkina Faso, Brunei, Cipru și Mongolia au raportat primele cazuri, în timp ce Canada și Chile au anunțat primele decese, mai scrie Reuters.

9.40 Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că își anulează toate mitingurile electorale din cauza crizei coronaviruslui, potrivit Reuters.

Polonia a înregistrat 17 cazuri de infecții, până acum, iar alegerile prezidențiale ar urma să aibă loc în luna mai.

Scrutinul este văzut ca fiind unul crucial pentru naționaliștii de la Lege și Justiție (PiS), partid aflat la putere, scrie Reuters.

9.39 Malta a suspendat toate zborurile din și spre Italia, potrivit Reuters.

9.32 Autoritățile din Rusia le-au recomandat oamenilor să evite transportul public, mall-urile și alte locuri publice, la orele de maxim trafic ca măsură de prevenție a răspândirii coronavirusului, scrie agenția RIA, citată de Reuters. ”Evitați să mergeți în locurile publice: mall-uri, săli de sport și evenimente de divertisment sau transportul public”, este avertismentul autorităților.

9.30 Guvernul japonez a aprobat marţi un proiect de măsuri pentru ”stare de urgenţă” care le permite autorităţilor să ceară izolarea şi să rechiziţioneze clădiri pentru a le folosi ca spitale în vederea întăririi luptei împotriva epidemiei de coronavirus, cu cinci luni înainte de Jocurile Olimpice, relatează AFP.

„În prezent, nu suntem într-o situaţie care să necesite declararea unei stări de urgenţă”, a declarat totuşi marţi presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga.

Virusul a infectat peste 500 de persoane în Japonia şi a provocat nouă decese.

9.18 Medicii din Italia au sărbătorit o mică ”victorie” după ce pacientul zero din această țară, un bărbat de 38 de ani, a fost mutat de la terapie intensivă, starea sa îmbunătățindu-se pentru prima oară de la testarea pozitivă în 21 februarie, transmite Guardian, citând AP.

Totuși, în nordul Italiei situația este gravă, Massimo Galli, șeful spitalului de boli infecțioase din Milan, a precizat că numărul total al infecțiilor înregistrate sătpămâna trecută în Lombardia este similiar cu cel raportat în Wuhan, în luna ianuarie.

Galli a mai spus că rata deceselor din Italia este și ea îngrijorătoare: cu 463 de decese și 9.172 de cazuri de infecții, rata este de 5% la nivel național și 6% în Lombardia, mult mai mare decât media la nivel global, care este de 3-4%.

9.10: China a anunțat că toate spitalele de campanie din Wuhan deschise ca urmare a crizei coronavirusului au fost închise, scrie Reuters.

Panama și Mongolia au raportat primele cazuri de infecții, iar în Cipru, cel mai mare spital și-a suspendat majoritatea serviciilor medicale, după ce un chirurg care se pregătea să intre în blocul operator din secția cardiologie a fost testat pozitiv.

În Franța, ministrul culturii Franck Riester a fost depistat pozitiv, după ce mai mulți parlamentari au fost și ei infectați.

Marți dimineața, la nivel global, erau peste 4.000 de decese cauzate de coronavirus și peste 113.000 de infecții, notează Guardian.

Italia, țara cea mai lovită de epidemie, a recurs la cea mai dură măsură de după al Doilea Război Mondial, întreaga peninsulă fiind transformată în zonă roșie.

Pe rețelele sociale, unii au început să-și critice conaționalii pentru că au dat buzna la magazine. Un italian scria pe twitter că Italia merită să fie de râsul lumii.

”După ce tinerii au ieșit în oraș la bere, premierul Conte a anunțat că întreaga Italie este acum o zonă roșie și toată lumea trebuie să evite să iasă din casă, însă italienii continuă să meargă la cumpărături și să stea la cozi în supermarket. Merităm să fim de râsul întregii Europe”, a comentat el pe twitter.

”Rămâi acasă. Acum este momentul responsabilității”, a declarat premierul Conte. Oamenii vor putea circula doar în condiții de strictă necesitate, școlile și universitățile vor fi închise până în 3 aprilie (deocamdată), adunările publice sunt interzise, campionatul de fotbal va fi suspendat, iar barurile și restaurantele se vor închide la 6 seara. „Nu există timp, contagiunea este în creștere. Vom adopta reguli și mai stricte. Obiceiurile zilnice trebuie să se schimbe pentru binele Italiei: STAI ACASĂ. Nu va mai exista o zonă roșie – Conte speiagto – va exista Italia ca zonă protejată. Călătoria în întreaga peninsulă va fi evitată dacă nu există motive dovedite pentru locul de muncă, cazuri de necesitate și motive de sănătate. Adăugăm interdicția adunărilor în aer liber. Înțelegem nevoia de socializare, dar nu ne mai putem permite aceste episoade de socializare care pot adânci epidemia”, a declarat luni seara premierul Conte, într-o conferință fulger la palatul Chigi.

Conte a adăugat că măsurile, ce intră în vigoare marți, au scopul de a-i proteja pe membrii cei mai fragili ai societății. Premierul este conștient că această măsură extremă va genera mari dificultăți pentru economie și că, din acest motiv „este posibilă o abatere și mai mare de la deficitul convenit cu UE, de la 2,2% la 2,5%. ”Am fost de acord cu UE cu privire la o diferență de 7,5 miliarde și ne gândim la posibilitatea de a cere o marjă mai mare”, a declarat și ministrul de externe Luigi Di Maio, pentru care „regulile sunt stricte și va fi nevoie de disciplină”.

Numărul total al cazurilor de coronavirus în Italia a crescut la 9.172 de la 7.375, câte erau duminică. De asemenea, bilanțul deceselor provocate de Covid-19 a crescut cu 97 de la 366 duminică la 463 luni.

Bilanțul deceselor doar în regiunea Lombardia din Italia a urcat la 333 de la 267, câte erau înregistrate cu o zi înainte.

China nu a mai înregistrat niciun nou caz de infecții, a treia zi consecutiv, în afara proviniciei Hubei, iar președintele Xi Jinping este așteptat în vizită în Wuhan, potrivit AFP, citată de Guardian. Vizita sa în epicentrul epidemiei este văzută ca un semnal că lucrurile încep să revină la normal.

După ce piețele financiare au dat semnale îngrijorătoare amintind de criza globală din 2008, președintele american Donlad Trump a anunțat măsuri economice importante.

Luni, bursele din SUA și Marea Britanie au înregistrat cea mai profundă scădere de la criza financiară din 2008, mai notează Guardian. În New York, indicele Dow Jones s-a prăbușit mai bine de 2.000 de puncte, bursa închizând cu o scădere de 7,8%.

În același timp, Oragnizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că amenințarea unei pandemii este ”foarte reală”, însă a subliniat că răspândirea virusului poate fi încă stopată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro