Noii europarlamentari, care îi înlocuiesc pe britanici, anunțați oficial în plenul de la Strasbourg. PSD a mai câștigat un loc
PSD a mai câștigat un europarlamentar, România ajungând la 33 de eurodeputați după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar luni au fost anunțați în plenul de la Strasbourg noii membri ai Parlamentului European, încheindu-se astfel procedura.
Încă de la 1 februarie 2020, noii europarlamentari și-au preluat mandatele, după plecarea membrilor din partea Regatului Unit, iar luni, 10 februarie 2020, a început prima sesiune plenară a nou-veniților din actuala legislatură.
Din România, Victor Negrescu, de la PSD, a obținut un mandat de europarlamentar. Negrescu este membru al Comisiei de cultură și educație din PE și membru supleant al Comisiei de bugete și al Comisiei de afaceri constituționale.
Astfel, PSD (membru S&D) ajunge la 9 membri, iar dacă îl numărăm și pe Mihai Tudose, ajunge la 10 membri, la egalitate cu PNL. Tudose a fost ales europarlamentar pe listele Pro România, dar la începutul anului 2020 a revenit la PSD, fiind anunțat drept unul dintre cei care pregătesc campania social-democraților. Mihai Tudose figurează încă pe site-ul Parlamentului European ca fiind eurodeputat Pro România.
Pro România (S&D) a mai rămas astfel cu 1 europrlamentar, Corina Crețu.
PNL (membru PPE) are 10 europarlamentari, USR-PLUS (membru Renew Europe) – 8, PMP (PPE)- 2, UDMR (PPE) -2.
La PNL, profesorul Vlad Nistor a obținut un mandat de eurodeputat, din 2 decembrie 2019, înlocuind-o pe Adina Vălean, care a fost numită comisar european pe Transport.
Reamintim că la alegerile europarlamentare din mai 2019 PNL a câștigat detașat ca procentaj: 27% din voturi. PSD a iesit pe locul II, cu 22,5%, iar pe III a venit Alianța USR-PLUS cu 22,4%. Doar 13.000 de voturi au făcut diferența dintre locul II și locul III , dar PSD a câștigat acum un europdeputat în plus față de Alianța USR-PLUS odată cu Brexit-ul. Mai mult, PSD egalează PNL, cu 10 europarlamentari, prin revenirea lui Tudose.
Odată cu Brexit-ul, care a avut loc de la 31 ianuarie 2020, au plecat din Parlamentul European cei 73 de eurodeputați britanici.
Un număr de 27 de fotolii de europarlamentari rămase libere se redistribuie către 14 țări membre. Restul de 46 de mandate de europarlamentari rămân disponibile în caz că vor mai adera alte țări la UE.
- Danemarca: 1 loc pentru Renew Europe (RE)- Linea Søgaard-Lidell
- Estonia: 1 pentru partidul popular European (PPE) – Riho Terras
- Irlanda : 2 locuri: Clune Deirdre (PPE), Barry Andrews (RE)
- Spania: 5 locuri: Gabriel Mato Adrover(PPE), Marcos Ros Sempere (S&D), Adrián Vázquez Lázara (RE), Margarita de la Pisa Carrión(ECR), Clara Ponsatí i Obiols (catalană, neafiliată)
- Franța: 5 locuri: Nora Mebarek (S&D), Ilana Cicurel, Sandro Gozi (ambii la RE), Claude Gruffat (Verzi/Alianța Liberă Europeană), Jean-Lin Lacapelle (grupul Identitate și Democrație – ID, controlat de Marine Le Pen).
- Croația : 1 loc: Romana Jerković (S&D)
- Italia: 3 locuri: Salvatore De Meo (PPE), Sergio Berlato (ECR), Vincenzo Sofo (ID).
- Austria: 1 loc: Thomas Waitz (Verzi)
- Polonia: 1 loc: Dominik Tarczynski (ECR – PiS)
- Romania: 1 loc: Victor Negrescu (PSD, S&D)
- Slovacia: 1 loc KDH: Miriam Lexmann (PPE)
- Finlanda: 1 loc: Alviina Alametsä (Verzi)
- Suedia: 1 loc Jakop Dalunde (Verzi)
- Olanda va primi 3 locuri.