Sari direct la conținut

​Science Report: Cum să vă feriți de coronavirus în avioane: uitați de măști, spune un medic competent

HotNews.ro
Masca sanitara, Foto: Captura YouTube
Masca sanitara, Foto: Captura YouTube

Virusul nu supraviețuiește mult pe scaune și cotiere, așa că riscul cel mai mare de infecție este contactul cu alte persoane în timpul zborului, spune David Powell, medic și consilier medical al International Air Transport Association (IATA). Măștile și mănușile mai degrabă răspândesc virusul, în loc să-l oprească.

Așa că uitați de ele. Cel mai bun mod de a evita coronavirusul este spălarea frecventă a mâinilor. Iar cum îngrijorarea privind scara răspândirii continuă să crească, companiile aeriene au anulat mii de zboruri spre China. Urmează transcrierea unui interviu cu Powell. IATA reprezintă 290 de companii aviatice și peste 80% din traficul aerian global.

Î: Există un risc de contaminare cu virus într-un avion?

R: Riscul de a lua o infecție serioasă cu virus într-un avion este scăzut. Circulația aerului în avion este foarte diferită de un cinematograf sau o clădire de birouri. Aerul este o combinație de aer proaspăt cu aer recirculat, cam 50% din fiecare. Aerul recirculat trece printr-o serie de filtre de exact același tip cu cele utilizate în sălile de operații din spitale. Acest aer este garantat 99,7% (sau peste) ca fiind liber de virusuri și alte particule. Așa că riscul, dacă există unul, nu vine de la aer. Vine de la ceilalți oameni.

Î: Care sunt riscurile de a lua virusul atingând scaunul, cotierele sau alte obiecte din avioane?

R: Virusurilor și microbilor le place să trăiască pe suprafețe vii cum suntem noi. Este mai mare riscul când dăm mâna cu cineva decât atunci când atingem o suprafață uscată care nu are material biologic pe ea. Supraviețuirea virusurilor pe suprafețe este puțin probabilă, așa că se crede că o curățare normală, sau una mai amănunțită dacă cineva s-a dovedit contagios, este procedura corectă. Vor înceta oamenii să se adune în avioane? Voi răspunde întrebând: voi înceta eu să merg la filme, la meciuri, la concerte sau conferințe? Nu cred.

Î: Ce este important să faci în avion ca să nu fi infectat?

R: Igiena mâinilor – deoarece în ciuda a ceea ce cred oamenii, mâinile sunt cele prin care se răspândește cel mai eficient virusul. În capul listei este spălarea frecventă a mâinilor, dezinfectarea lor, sau ambele. Evitați atingerea feței. Dacă tușiți sau strănutați, este important să acoperiți fața cu mâneca. Și mai bine, cu un șervețel care apoi să fie aruncat corespunzător, urmat de o dezinfectare a mâinilor. Spălarea și uscarea mâinilor este cea mai bună procedură. Când nu este posibil, un dezinfectant cu alcool este a doua soluție bună.

Î: Ajută măștile și mănușile la prevenirea infecțiilor?

R: Mai întâi, măștile. Există prea puține dovezi de beneficii. Măștile sunt bune pentru cei care nu se simt bine și vor să-i protejeze pe ceilalți. Dar purtatul măștii tot timpul este ineficace. Va permite virusurilor să se răspândească în jur și, dacă se umezește, va stimula creșterea virusurilor și bacteriilor. Mănușile sunt probabil și mai puțin nimerite, deoarece oamenii își pun mănuși și apoi ating tot ce ar fi atins și cu mâinile. Așa că devin un alt mijloc de transmitere a microorganismelor. Iar în interiorul mănușilor mâinile devin calde și transpirate, ceea ce este cu adevărat un mediu bun pentru creșterea microbilor.

Î: Închiderea granițelor este răspunsul la oprirea răspândirii virusului?

R: Un lucru care s-a schimbat în lume este abilitatea infecțiilor de a călători rapid dintr-un loc în altul și este adevărat că aviația contribuie la aceasta. Totodată, aviația este esențială în abordarea unor evenimente neplăcute ca acesta. De aceea colaborarea dintre Organizația Mondială a Sănătății și IATA durează de mulți ani. Dacă țările pur și simplu se închid în timpul unei epidemii, cum s-a întâmplat în Africa de vest cu Ebola, lucrurile se înrăutățesc. Țara a suferit în timpul epidemiei, OMS nu și-a putut trimite oamenii și nici lua mostre biologice. Impactul economic al închiderii înrăutățește situația. Interzicerea generală a călătoriilor face lucrurile să se înrăutățească. Poate încuraja oamenii să călătorească în secret, ceea ce înseamnă pierderea controlului.

Î: Când putem spune cu certitudine că ce-a fost mai rău a trecut?

R: Numărul cazurilor continuă să crească cu 16-20% în fiecare zi. Până nu ajungem să vedem că numerele sunt în scădere, nu putem spune că s-au întors lucrurile.

Bloomberg

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro