Începe reabilitarea Cazinoului din Constanța, după patru ani și patru licitații eșuate
Încep lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța, după patru ani și patru licitații eșuate. Primarul Constanței a anunțat că miercuri va preda clădirea Companiei Naționale de Investiții și constructorului. Lucrările costă 94 de milioane de lei, transmite Mediafax.
Primarul orașului Constanța, Decebal Făgădău, a anunțat, într-o conferință de presă susținută în monumentul istoric, că miercuri va preda Cazinoul către Compania Națională de Investiții și către constructor.
„Cazinoul nostru va fi în sfârșit reabilitat după cea de-a patra încercare, după un șir de contestări, asumări și neasumări. Este o zi extrem de fericită, îmi văd un vis împlinit. Cazinoul va fi predat astăzi (miercuri-n.r.) Companiei Naționale de Investiții și constructorului. De astăzi începe ordinul de începere a lucrărilor. De azi, are 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic. Lucrările sunt în valoare de 94 de milioane de lei, strict ce ține de CNI. Banii există, i-am văzut atât în bugetul trecut, cât și în acest buget”, a declarat primarul Constanței.
Decebal Făgădău a mai anunțat începerea mai multor investiții adiacente, susținute financiar din bugetul Constanței.
„De azi (miercuri-n.r.), lucrurile intră în linie dreaptă. Vreau să vă anunț și ce se va întâmpla de jur împrejurul Cazinoului. Lucrările reabilitării țin strict de CNI, dar de jur împrejur ține de municipalitate. Tot anul acesta va începe și consolidarea digurilor și a unei noi faleze. În jurul datei de 1 mai va fi amenajată o roată, la fel ca la Londra, care va permite oamenilor să vadă procesul de restaurare, faleza, marea și portul. De asemenea, veți vedea o faleză cu mult mai multă verdeață și flori. Faleza este neîncăpătoare pentru constănțeni și turiști. Veți descoperi un părculeț, zone verzi, loc pentru alergare, fitness urban, în zona plajei Neversea. Odată cu reabilitarea Cazinoului, deci, începem și celelalte proiecte pentru faleză”, a mai precizat Decebal Făgădău.
Miercuri va fi prezent la Constanța și ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, care va susține de asemenea o conferință de presă în interiorul Cazinoului, probabil ultimul eveniment în care monumentul va fi deschis publicului până la inaugurare.
Istoria licitațiilor pentru restaurarea monumentului începe în 2014, când Cazinoul a fost predat de Primăria Constanța către Compania Națională pentru Investiții în vederea reabilitării. În 2015, CNI a alocat, pentru prima dată, banii pentru restaurarea monumentului – 8,5 milioane de euro, iar demersurile juridice au început. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitații, după ce mai multe contestații ale firmelor participante au fost acceptate de instanțe sau de CNSC.
În 2018, după anularea celei de-a treia licitații, la Constanța a venit o echipă de experți din partea Europa Nostra și a Institutului Băncii Europene de Investiții, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered). După vizita din vara lui 2018, experții au alcătuit un raport tehnic în care au arătau deficiențele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie și CNI, dar, poate și mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puțin 13 milioane de euro.
În 2019 s-a organizat a patra licitație, după ce a fost refăcută documentația. Câștigătoare a fost declarată o asociere de firme, însă și această licitație a fost contestată la CNSC. Societatea care a contestat cea de-a patra licitație a renunțat, la sfârșitul anului trecut, la cererea depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.