Rețetă tradițională de sarmale pentru Crăciun. Cum se fac sarmalele în foi de varză murată
Sarmalele tradiționale românești sunt vedetele nelipsite de pe masa de Crăciun, atât pentru gustul lor delicios, cât și pentru însemnătatea specială în perioada sărbătorilor de iarnă. Gospodinele caută întotdeauna cea mai bună rețetă de sarmale, fie în foi de varză sau de viță de vie, ținând cont de câteva obiceiuri de datină.
Rețetă tradițională de sarmale în foi de varză murată de Crăciun
O rețetă tradițională de sarmale în foi de varză murată, numai bună de pus pe masa de Crăciun cu familia, am găsit-o pe savoriurbane.com, alături de toți pașii și secrete pentru un preparat cât mai savuros.
Ingrediente pentru 25 de sarmale
- 500 g carne tocată de porc (mai grasă)
- o ceapă medie tocată
- 50 g orez
- o lingură de ulei
- 2 verze murate medii
- cimbru uscat
- puțină boia dulce
- sare, piper după gust
În plus
- 2 linguri de ulei
- o ceapă tocată
- crenguțe de cimbru uscat
- o foaie de dafin (opțional)
- 250 g piept crud de porc (cu șoric)
- 250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau cârnați proaspeți afumați)
- 500 ml suc gros de roșii
- 500 ml zeamă de varză
Mod de preparare sarmale în foi de varză murată de Crăciun
În primul rând, asigurați-vă că alegeți două verze cu foi subțiri pentru a se rula ușor, nici prea acre, nici prea sărate.
Puneți carnea tocată într-un bol, iar pieptul de porc și afumătura tăiați-le felii și apoi în bucățele mai mici.
Tocați mărunt ceapa medie și căliți-o într-o crăticioară cu o lingură de ulei și un praf de sare. Puneți orezul crud peste ceapă și căliți împreună, la foc mic, pentru două minute, amestecând constant ca să nu se prindă. După aceste minute, stingeți focul și lăsați să se răcească.
Cum se face compoziția și cum se înfășoară sarmalele tradiționale
Într-un castron adânc în care ați pus carnea, puneți peste orezul și ceapa răcite și condimentați bine cu sare, piper negru măcinat, două lingurițe de boia dulce și cimbru uscat. Amestecați bine până se omogenizează toate ingredientele.
Urmează umplerea sarmalelor. Foile de varză care au porțiuni îngroșate le puteți îndepărta cu cuțitul. Puneți câte o lingură de compoziție pe fiecare bucată de foaie și rulați sarmaua. Apoi, cu degetul, împingeți ambele capetele spre interior. Conform acestei rețete de pe Savori Urbane, fiecare sarma va avea 7 sau 8 cm lungime și aproximativ 3,5 cm diametru.
În această rețetă, jumătate din sarmale au fost fierte în oală pe aragaz, iar cealaltă jumătate în formă ceramică cu capac, la cuptor, iar pe site este explicată gătirea sarmalelor la cuptor.
Puneți pe fundul formei o ceapă tocată negătită, două linguri de ulei, două crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată. Peste, așezați un strat de afumatură și piept crud de porc și unul de sarmale. Printre ele, umpleți spațiile cu carne și kaizer. Continuați straturile cu sarmale până la 3 cm sub buza vasului ceramic, conform rețetei.
Deasupra ultimului strat, așezați un strat de varză tocată și două crenguțe de cimbru, apoi turnați sucul gros de roșii și zeama de varză pe care ați luat-o între timp cu puțină apă.
Puneți capacul peste vas și băgați oala la cuptor la 180 de grade pentru 30 de minute, apoi la 150 de grade C pentru următoarele două ore și jumătate. Timpul total va fi de trei ore.
După nevoie, completați sosul cu câte o ceașcă de apă caldă la fiecare oră.
În cazul în care gătiți sarmalele pe aragaz, faceți aceeași pași cu straturile, sucul de roșii, apa și zeama de varză. Le fierbeți la foc mediu-mic două ore.
Rețetă tradițională de sarmale în foi de viță de vie
Sarmalele în foi de viță sunt și ele vedete la masa de Crăciun, fiind tot o variantă tradițională pe care familiile decid să le servească de sărbători. Vă prezentăm și aceasta rețetă de sarmale, pe care am găsit-o pe blogul lauralaurentiu.ro.
Ingrediente sarmale tradiționale în viță de vie de Crăciun
- 42-50 de frunze de viță de vie proaspete, cu mărimea de aproximativ 12-15 cm diametru
- 1 kg de carne de porc
- 80 g orez bob rotund, spălat în apă rece
- 150 g ceapă tocată mărunt
- o legătură de mărar verde, tocat fin
- o lingură de frunze proaspete de cimbru tocate
- o linguriță de boia dulce aromată – opțional
- 2-3 roșii proaspete mari, decojite sau 150 ml bulion gros
- sare, piper după gust
- crenguțe de cimbru și foi de dafin, de adăugat la fiert – opțional
- un pahar de borș – opțional
Mod de preparare sarmale în foi de viță de Crăciun
Spălați frunzele de viță bine, în mai multe ape reci, le ștergeți cu șervețele de bucătărie și le puneți într-un castron. Peste ele, puneți o linguriță de sare grunjoasă și adăugați apă clocotită, cât să le acopere. Puneți un capac sau o farfurie peste castron și se lasă cam 10 minute.
Între timp, e bine să vă ocupați de compoziție. Dacă doriți să căliți ceapa cu orezul, puneți 2-3 linguri de ulei și căliți ceapa cât să se înmoaie, apoi adăugați orezul. Lăsați compoziția să se răcească și apoi o adăugați peste carne. În caz contrat, puteți folosi ceapa și orezul crude.
Amestecați ceapa și orezul cu carnea tocată până se încorporează foarte bine și condimentați cu sare și piper după gust.
După acest pas, luați rând pe rând câte o foaie de viță de vie opărită și așezați partea cu nervurile mai proeminente în sus, într-o palmă. Pe fiecare felie puneți compoziție cât o nucă mai mare și modelați umplutura.
Pentru rularea sarmalelor, se acoperă unul dintre capetele umpluturii, pliind deasupra frunza de viță de vie. Apoi, de la baza frunzei, se rulează vișa cu umplutura la mijloc și rulați sarmalele mediu spre strâns, astfel încât orezul să aibă loc să se umfle puțin la fierbere. La celălalt capăt rămas, marginile rămase libere ale frunzei de viță o îndesați în interior. Exact ca la sarmalele în varză murată.
Ar trebui să vă rămână cinci foi de viță de vie, pe care le aranjați la baza unei oale potrivite ca mărime, cu pereți mai groși. Deasupra stratului, începeți să așezați sarmalele.
La final, turnați bulionul sau așezați bucăți de roșii opărite și decojite. Dacă doriți sarmalele mai acre, puteți adăuga la fierbere un pahar de borș. Opțional, puteți adăuga și niște crenguțe de cimbru și două frunze de dafin.
Acoperiți totul cu apă fierbinte, lăsând cam 2-3 degete deasupra sarmalelor și le puneți la foc mic, sub capac. Lăsați-le să fiarbă două ore, până când frunzele de viță și-au pierdut asprimea specifică.
VIDEO Rețeta Jamilei de sarmale cu vită în varză murată
Vă propunem și o rețetă video, împreună cu ingredientele și modul de preparare, pentru a vă fi mai ușor în prepararea sarmalelor tradiționale pentru masa de Crăciun. Astfel, am găsit rețeta Jamilei, care propune sărmăluțele cu carne de vită, pentru cei cărora nu le place sau nu vor să mănânce carne de porc.
Ingrediente sarmale cu carne de vită în foi de varză murată
- 1 kg carne tocată de vită – 500 g carne mai grasă, 500 g carne macră
- 200 g orez
- 5 linguri ulei
- 4 cepe medii tocate mărunt
- 2 linguri pastă de tomate
- un litru suc de roșii
- frunze varză acră
- piper boabe
- foi de dafin
- cimbru
- sare, piper, boia, după gust
Modul de preparare îl găsiți în videoul de mai jos:
5 secrete generate de Chat GPT, pe care trebuie să le știi când faci sarmalele de Crăciun
- Secretul unui gust excelent de sarmale stă în calitatea cărnii. Este recomandat să folosești o combinație de carne de porc și vită pentru un gust echilibrat, dar și pentru a obține un amestec fraged și suculent. Unele gospodine adaugă și puțin afumătură pentru un plus de savoare;
- Condimentele sunt esențiale! Folosește o cantitate suficientă de sare, piper, cimbru și, eventual, boia pentru a da sarmalelor gustul dorit. Poți adăuga și un pic de usturoi sau de ierburi aromatice pentru o notă suplimentară de savoare;
- Chiar dacă orezul ajută la legarea umpluturii, nu trebuie să fie predominant. Prea mult orez face sarmalele să fie prea dense și fără gust. În general, se pune aproximativ o parte orez la 3 părți carne;
- Varza murată trebuie să fie suficient de acră și să aibă frunze mari și groase, ideale pentru înfășurat. Dacă varza este prea sărată sau prea acră, poți o clăti puțin înainte de a o folosi. Unele gospodine preferă să opărească varza pentru a o înmuia și a o face mai ușor de lucrat;
- Secretul pentru sarmale fragede și aromate este răbdarea. Odată ce ai pus sarmalele la fiert, asigură-te că le gătești la foc mic, timp de 3-4 ore, sau chiar mai mult. Astfel, sarmalele se vor impregna cu toate aromele și vor deveni extrem de fragede.