Sari direct la conținut

Proiect de amploare pentru Europa: Grecia, Cipru și Israel au semnat un acord pentru gazoductul EastMed

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: Captura YouTube
Benjamin Netanyahu, Foto: Captura YouTube

Grecia, Cipru și Israel au semnat joi, la Atena, un acord cu privire la gazoductul EastMed, un proiect ”important” potrivit acestor trei țări pentru Mediterana de Est, unde exploatarea hidrocarburilor continuă să alimenteze tensiuni cu Turcia, relatează AFP.

Obiectivul este să facă din aceste trei țări o verigă importantă în aprovizionarea cu energie în Europa, dar, de asemenea, să își afișeze determinarea lor în fața revendicărilor Turciei, care râvnește la depozitele energetice din regiune.

După discuții între premierul israelian Benjamin Netanyahu, președintele cipriot Nicos Anastasiades și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, cei trei lideri au participat la o ceremonie de semnare a acestui acord de către miniștrii Energiei.

Gazoductul este de ”o importnață geostrategică” și ”contribuie la pacea” și cooperarea din regiune, a spus Kyriakos Mitsotakis după semnarea acordului.

Netanyahu a subliniat într-un comunicat că ”alianța celor trei țări” este de ”o importanță enormă pentru viitorul energetic al Israelului”.

Anastasiades a spus că țelul său este ”cooperarea și nu rivalitatea în Orientul Mijlociu”.

Următorul pas este de a scoate la licitaţie proiectul astfel încât investitorii privaţi să poată aplica, potrivit Agerpres. Israelul estimează că această conductă ar putea începe operaţiunile din 2025.

Gaz israelian în Europa

Lung de 1.872 de kilimetri, EastMed ar trebui să transporte între 9 și 11 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din rezervele aflate în largul Ciprului și Israelului spre Grecia, dar și spre Italia și Europa centrală grație gazoductelor Poseidon și IGB.

”Când Israel a realizat că nu există condițiile cerute” pentru o cooperare cu Turcia, ”optțiunea logică” a fost să sprijine EastMed, a explicat un expert al centrului israelian Chaikin de cercetare geopolitică.

”Nu este o competiție cu energia rusă, dar este un gazoduct simplimentar (…) ca urmare nu este niciun motiv pentru a-l vedea ca o schimbare majoră pe piața energetică din Europa”, a spus Avinoam Idan.

Un actor major pe piața energetică, Moscova și-a unit forțele cu Ankara, și noul gazoduct TurkStream care leagă cele două țări prin Marea Neagră.

EastMed a început în 2013, când Grecia a beneficiat de fonduri europene pentur a acoperi partea sa de muncă pregătitoare.

Costul gazoductului până în Italia este estimat la șase miliarde de euro.

Presiuni din partea Turciei

Descoperirea în ani recenți a unor depozite uriașe de gaz în Mediterana orientală a deschis apetitul țărilor din zonă.

Rezervele de gaz și petrol din largul Ciprului a fost sursa unei dispute în ultimele luni cu Turcia, a cărei armată ocupă o treime din țară, membră UE.

Contestând dreptul Nicosiei de a conduce orice explorări și exploatări a resurselor energetice, Ankara s-a angajat într-o demonstrație de forțe, trimițând nave pentru foraj în Zona Economică Exclusivă Cipriotă, în ciuda avertizărilor din partea Washingtonului și a UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro