Sari direct la conținut

Rareș Bogdan: Cel târziu în luna aprilie vom avea alegeri anticipate

HotNews.ro
Rareș Bogdan: Cel târziu în luna aprilie vom avea alegeri anticipate

Alegeri anticipate vor avea loc cel târziu în luna aprilie, a declarat, luni, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan. El spune că la acest moment PNL poartă negocieri cu partidele parlamentare pentru declanșarea anticipatelor, fiind nevoie de încă 24 de voturi pentru a susține un astfel de demers.

„Noi vom folosi toate mijloacele constituționale pentru a genera alegeri anticipate. Este obligația noastră. Este o cerință a alegătorilor noștri. Acest demers este susținut de USR, UDMR și PMP. Ne așteptăm ca cei care au sprijinit investirea Guvernului Orban, din 23 de parlamentari ALDE, să susțină demersul nostru. (…) Este normal să ne dorim o majoritate formată din două sau trei forțe politice, din care vioara întâi să fie PNL și un Guvern condus de Ludovic Orban. Veți vedea că avem toți pașii pregătiți. Lunile februarie, martie vor fi extrem de interesante. Cel târziu în aprilie vom avea alegeri anticipate”, a declarat Rareș Bogdan, la Digi24.

Prim-vicepreședintele PNL a susținut că grupul de 9 parlamentari demisionari din Pro România vor susține anticipatele.

„Avem toată convingerea că grupul condus de Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin, cei nouă demisionari din Pro România, vor susține acest demers. Ar mai fi nevoie de 24 de voturi care pot fi formate din demisionari, din așa-numiți independenți și din cei care aparțin minorităților naționale. (…) Liderii politici, în frunte cu Ludovic Orban, muncesc la acest demers de declanșare a alegerilor anticipate”, a spus Rareș Bogdan.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la RFI, că, personal, susține organizarea alegerilor parlamentare anticipate înainte de cele locale de anul viitor. ”Eu am vorbit cu domnul Ludovic Orban acum câteva zile, înainte de a închide sesiunea parlamentară, și i-am spus că, din punctul meu de vedere, organizarea alegerilor anticipate se poate face înainte de locale, cu două săptămâni, cu trei săptămâni, cu o săptămână, în funcție de calendar și eu susțin organizarea alegerilor anticipate, din mai multe motive”, a afirmat liderul UDMR.

Duminică, premierul Ludovic Orban a declarat că este nevoie de alegeri anticipate pentru că „este foarte dificil, cu actualul Parlament, să se adopte legi care să fie legile așteptate de oameni”. El spunea că la acest moment PNL caută parteneri politici care să susțină organizarea anticipatelor.

În 20 decembrie, Ludovic Orban declara că PNL nu se va angaja în procedura de alegeri anticipate fără minime garanții că acest lucru poate fi finalizat „cu succes”. „Altfel, ne aruncăm într-o aventură care nu poate să provoace decât o criză guvernamentală și o instabilitate”, spunea liderul PNL.

Care este procedura

Alegerile parlamentare anticipate, care au ca efect scurtarea mandatului parlamentar, pot fi declanşate la iniţiativa preşedintelui României, în baza articolului 89 din Constituţia României.

Astfel, preşedintele poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Decizia preşedintelui de a declanşa alegeri înainte de termen este precedată de consultarea sa cu preşedinţii celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

De asemenea, în cursul unui an, parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată şi nu în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă (art. 89, alin. 2 din Constituţie).

Pentru a se ajunge la o solicitare de învestitură în Parlament, Guvernul în funcţie trebuie să îşi dea demisia sau să fie demis în urma unei moţiuni de cenzură.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro