COP28: Sultan Al Jaber preia controlul și cere compromisuri privind combustibilii fosili
Contururile unui acord privind sfârșitul combustibililor fosili rămân neclare cu șase zile înainte de finalul COP28, unde președintele său contestat din Emiratele Arabe Unite, Sultan Al Jaber, a anunțat miercuri seară că preia din nou controlul negocierilor, cerând găsirea unor compromisuri, potrivit AFP.
După un început fulminant, grație acordului istoric privind fondul pentru daune climatice destinat țărilor vulnerabile, prima săptămână de negocieri de la Dubai s-a încheiat miercuri seara cu un status quo vag.
În ajunul tradiționalei zile de odihnă de joi, între cele două săptămâni de conferință, eliminarea treptată a petrolului, a gazului și a cărbunelui este bine pusă pe masă în proiectul de acord, spre satisfacția țărilor insulare, a Africii, a Uniunii Europene și a Statelor Unite.
Dar aceasta este pusă în balanță cu o opțiune radicală: eliminarea oricărei mențiuni privind combustibilii fosili, reflectând blocajul în acest stadiu al Chinei și al țărilor arabe, în frunte cu Arabia Saudită.
Miercuri seara târziu, negociatorii celor 195 de semnatari ai acordului de la Paris au luat act de două zile de blocaj, după dezbateri laborioase… dar fără să se trântească ușile sau să se alarmeze pe culoarele giganticului centru de expoziții din Dubai.
Președintele desemnat al Emiratelor Arabe Unite, Sultan Al Jaber, a intervenit apoi în sesiunea plenară pentru a invita țările să iasă din „zona lor de confort și să găsească un teren comun” pentru a obține un acord final „foarte ambițios” până marți.
El a cerut negociatorilor să vină cu „propuneri care să construiască punți de legătură între combustibilii fosili, energiile regenerabile și eficiența energetică, aliniate cu știința”.
„Trebuie să obținem rezultate care să ne ghideze acțiunea începând din acest deceniu”, a insistat el, folosind un limbaj drag europenilor, foarte atașați de obiectivele pe termen scurt.
Până în 2030, potrivit IPCC, emisiile trebuie să scadă cu 43% față de 2019 dacă vrem să ne încadrăm în limita de încălzire de 1,5°C.