Alegeri prezidențiale în străinătate: Peste 10.000 de români înscriși în două săptămâni / Șeful AEP: În lipsa unui număr suficient de preînregistrări există riscul să se reia situaţia de la europarlamentare
Peste 10.000 de români din diaspora s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, lansat în 28 iulie, iar mai mult de jumătate dintre ei vor să își exprime opţiunea la o secţie de votare. Șeful Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, spune că ritmul „nu este unul satisfăcător” și că în lipsa unui număr suficient de preînregistrări există riscul „să se reia situaţia de la alegerile europarlamentare”.
Până vineri, pe portalul www.votstrainatate.ro se înregistraseră peste 10.400 de români – 5.471 pentru a vota la o secție de votare și 4.937 pentru votul prin corespondență.
„Din punctul meu de vedere, (ritmul înregistrărilor, n.r.) nu este satisfăcător. Când avem informaţii că afară sunt 5,6 milioane cetăţeni, conform Registrului Electoral sunt 700.000 de cetăţeni cu paşaport, cu domiciliu în străinătate, iar la acest moment noi avem 10.000 de cereri… Eu m-aş fi aşteptat ca cel puţin cei aproape 400.000 care au votat la europarlamentare să se preînregistreze”, a spus șeful AEP într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
El a reamintit că misiunea diplomatică din Germania a solicitat înfiinţarea a 100 de secţii de votare, dar a atras atenţia că acest lucru nu este posibil fără preînregistrări.
„Cu siguranţă, statul român este obligat să asigure acest drept de vot – legea o spune – dar cu o preînregistrare. (…) Am avut o cerere de la un cetăţean care spunea că el trăieşte într-o localitate cu câteva zeci de mii de români. Şi noi îl rugăm pe acel cetăţean să vorbească cu câţi poate, să se preînregistreze”, a precizat Mituleţu-Buică. Preşedintele AEP a mai spus că în lipsa unui număr suficient de preînregistrări există riscul să se reia situaţia de la alegerile europarlamentare.
El a subliniat că preînregistrarea este la fel de simplă precum semnarea unei petiţii online, iar data limită este 11 septembrie.
„Avem un site, www.votstrainatate.ro. Îl promovăm. Îi rugăm pe toţi cetăţenii români care se află în străinătate să se înregistreze fie pentru secţie de votare, fie pentru vot prin corespondenţă. Numai înregistrându-te ai certitudinea că nu stai la rând, că vei reuşi să votezi”, a spus el.
„Unele partide ar intenţiona să strângă CNP-uri şi copii ale actelor de identitate, pentru a-i preînregistra pe cetăţeni”
Reprezentantul AEP a atras atenţia şi că există informaţii conform cărora unele partide ar intenţiona să strângă CNP-uri şi copii ale actelor de identitate, pentru a-i preînregistra pe cetăţeni. Mituleţu-Buică a subliniat că acest lucru nu este nici legal, nici moral, deoarece preînregistrările trebuie realizate de către cetăţeni, fără interferenţa politicienilor.
Potrivit AEP, pe baza informațiilor din partea comunităților de români din străinătate și a reprezentanțelor diplomatice, reiese că pentru a înființa o secție de votare costul aproximativ poate ajunge la 100.000 euro. Suma ar include chiria pe cele opt zile necesare funcționării secției de votare (trei zile destinate votării efective și o zi pentru activitățile administrative ulterioare votării, pentru fiecare tur de scrutin în parte), precum și remunerația personalului acesteia.
Prin urmare, din analiza acestor date, precum și a celor comunicate de Poșta Română cu privire la costurile pe care le implică votul prin corespondență, reiese că pentru votul prin corespondență costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secție de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, spune AEP.
O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.
Românii din străinătate vor putea vota la prezidențiale pe parcursul a trei zile: la primul tur între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.