Sari direct la conținut

Australia: Un nou studiu arată că pescărușii sunt purtătorii unor bacterii rezistente la antibiotice cu spectru larg

HotNews.ro
pescarus, Foto: Hotnews
pescarus, Foto: Hotnews

Pescărușii australieni sunt purtătorii unor bacterii rezistente la antibiotice, iar specialiștii consideră că acestea ar putea fi transmise oamenilor și animalelor, scrie The Guardian.

O echipă de oameni de știință, condusă de cercetătorii de la Universitatea Murdoch din Perth, a descoperit că peste 20% dintre pescărușii argintii din țară sunt purtătorii unor bacterii patogene, precum E coli, care sunt rezistente la antibiotice. E coli poate cauza infecții ale tractului urinar, sepsis și meningită.

Dr Sam Abraham, lector în cadrul universității și specialist în boli infecțioase a declarat că studiul trage un semnal de alarmă și ar trebui să fie luat în considerare de către guvernul australian.

„Ceea ce am descoperit este că populația de pescăruși din Australia este purtătoare a unor bacterii rezistente la antibiotice care cauzează infecții în cazul oamenilor”, a afirmal Abraham.

La nivel global, rezistența la antibiotice a crescut „periculos de mult” și reprezintă una dintre cele mai mari amenințări privind sănătatea și siguranța alimentelor, potrivit informațiilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății și de guvernul federal australian. Bacteria se poate transmite la om când acesta intră în contact cu excrementele păsărilor. Virologul Mark O’Dea susține că cei mai expuși acestui risc sunt copiii, care se joacă în iarbă sau pe pietrele pe care au stat înainte pescărușii, însă pericolul poate fi eliminat prin spălarea frecventă a mâinilor.

Unele mostre de excremente analizate conțineau bacterii rezistente la carbapeneme, o clasă de antibiotice cu spectru larg de activitate, utilizate pentru infecții complicate. O pasăre din Perth era rezistentă la colistină, ultima opțiune de tratemnt antibiotic în momentul în care toate celelalte eșuează.

Un purtător de cuvânt al departamentului de sănătate a declarat că pescărușii nu fac parte din programul de monitorizare privind rezistența la antibiotice deoarece nu s-a stabilit încă care este riscul de transmitere a bacteriilor de la păsări la om.

Rezistența la colistină nu a mai fost depistată până acum la animalele sălbatice din Australia. ​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro