Business report: Top 100+. Profiturile celor mai mari firme din România; Segmentul 20-34 de ani: unul din cinci nu învață, nu lucrează, nu se instruiește pentru muncă; Trenurile de metrou CAF şi Bombardier s-au defectat în 2019 mai des decât garniturile Astra Arad, vechi de 40 de ani
Top 100+. Profiturile celor mai mari firme din România. Marile firme din România au înregistrat – cu câteva excepții – creșteri ale profiturilor de două cifre în 2018. OMV Petrom, Hidroelectrica și Romgaz se mențin în top 3 cele mai profitabile companii din piață, iar Dedeman, singura companie antreprenorială de nivel ridicat, a intrat în clubul foarte restrâns al firmelor cu un rezultat net de peste un miliard de lei. Pe de altă parte, la nivelul primelor circa 190 de firme după cifra de afaceri în 2017, rezultatul net a stagnat în 2018 la circa 20 de miliarde de lei, potrivit Profit.ro.
Segmentul 20-34 de ani: unul din cinci nu învață, nu lucrează, nu se instruiește pentru muncă. Potrivit datelor publicate de Eurostat, România s-a situat în 2018 pe locul patru în UE la proporţia persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 de ani şi 34 de ani care nu erau angajate şi nici în formare profesională (prescurtat în engleză NEET – Neither in Employment nor in Education or Training). Procentajul României e de 20,6%, adică mai mult de o persoană din cinci. Cu valori mai mari decât noi la acest indicator s-au situat Italia (28,9%), Grecia (26,8%) şi Bulgaria (20,9%), scrie cursdeguvernare.ro.
Trenurile de metrou CAF şi Bombardier s-au defectat în 2019 mai des decât garniturile Astra Arad, vechi de 40 de ani -USLM – raport Metrorex. Trenurile CAF utilizate de Metrorex au înregistrat în primele patru luni ale acestui an 42 de defecţiuni în utilizare, în timp ce garniturile Astra Arad, cu o vechime de 40 de ani, s-au defectat de 39 de ori, au afirmat, joi, reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou (USLM), într-o conferinţă de presă, citând un raport al Metrorex. În ceea ce priveşte trenurile Bombardier BM2, acestea au consemnat 42 de defecţiuni în aceeaşi perioadă, în timp ce trenurile Bombardier BM21 au avut 51 de defecţiuni, potrivit Economica.net.
România a urcat 20 de locuri în Topul țărilor cu cele mai bune reputații din lume. România ocupă locul 42 în topul mondial al statelor cu cea mai bună reputație – un avans de 20 de locuri comparativ cu ediția din 2014, când se plasa pe locul 62. Este al doilea cel mai rapid avans la nivelul indicelui, după saltul de 24 de locuri realizat de Slovacia, țară care se află pe poziția 35 în clasamentul din acest an. Pe primul loc în clasament se află Japonia, care și-a păstrat titlul de țara cu cea mai bună reputație din lume, urmată de Norvegia (în urcare cu 4 locuri) și Suedia (în coborâre cu un loc), potrivit Profit.ro.
Petrolul contaminat: misterioasa criză rusă care era cât pe ce să paralizeze mari rafinării din Europa. În Nikolaievka, la est de o cotitură a fluviului Volga, spun autorităţile, cloruri corozive au intrat, în aprilie, în reţeaua de conducte de petrol de 65.000 de kilometri a Rusiei, provocând prima închidere din istorie a principalei artere de export către Europa. Preşedintele Vladimir Putin s-a grăbit să dea vina pe operatorul naţional Transneft. Opt zile mai târziu, anchetatorii au acuzat o grupare de contrabandişti care lucrau în înţelegere cu o companie locală ce avea acces la sistemul Transneft prin linii de alimentare din Nikolaievka, unde are o rafinărie, potrivit Business Magazin.
Creditele pentru populaţie au crescut de 3 ori mai mult decât cele pentru firme: comparație luna mai 2019/2018. Soldul creditului acordat în lei de bănci gospodăriilor populaţiei a crescut cu 14,5% în mai 2019 faţă de mai 2018, până la 99,89 miliarde de lei, în vreme ce creditul în lei pentru companii a sporit cu doar 4,8%, până la 70,7 miliarde de lei. Astfel că, sporul creditelor pentru populaţie a fost principalul factor care a determinat creşterea creditului neguvernamental în lei la 31 mai 2019, de 10,3% faţă de aceeaşi dată din 2018, potrivit cursdeguvernare.ro.
Pentru un exit rapid, Telekom a împărţit business-ul în trei: TV ar pleca la DIGI, reţeaua mobilă la Orange, iar cea fixă la ruşi. Negocierile pentru vânzarea Telekom sunt foarte avansate, compania germană având ca target finalizarea tranzacţiilor din România în următoarele trei patru luni. La ora actuală, exitul Telekom cuprinde trei tranzacţii: televiziunea să fie cumpărată de RCS&RDS, partea de telefonie mobilă de Orange, iar reteaua fixă şi cea de internet urmând să revină lui Spas Roussev, reprezentantul bulgar al unui fond de investiţii rusesc, dacă negocierile se finalizează aşa cum s-au structurat acum, potrivit Economica.net.