Sari direct la conținut

Carbon radioactiv rămas în urma testelor nucelare din Războiul Rece a fost găsit în adâncurile Oceanului Pacific

HotNews.ro
Teste nucleare 1952, Foto: Flickr
Teste nucleare 1952, Foto: Flickr

La zeci de ani de la testele cu bombă nucleară din timpul Războiului Rece au fost descoperite urme de carbon radioactiv în cele mai adânci zone ale Oceanului Pacific. Crustaceele găsite în adâncuri au prezentat un nivel ridicat de carbon radioactiv în țesuturile lor musculare, potrivit unui studiu publicat în revista Geophysical Research Letters din luna aprilie, scrie CNN.

Compusul chimic provine de la testele nucleare efectuate între anii 1950 și 1960. Carbonul radioactiv a fost găsit la kilometri depărtare în adâncul oceanului unde trăiesc crustacee. Rezultatele testelor arată cât de repede poluarea umană poate să se infiltreze în adâncul oceanelor, potrivit autorilor studiului. Este o descoperire îngrijorătoare, care arată cum acțiunile oamenilor pot dăuna planetei.

„Nu ne așteptam la astfel de niveluri ridicate de carbon -14 (carbon radioactiv)”, a declarat co-autorul Weidong Sun, profesor de geologie marină la Academia Chineză de Științe din Qingdao, China. „Asta înseamnă că oceanul a fost poluat de activitățile umane”, a mai spus Sun.

În timpul testelor nucleare din timpul Războiului Rece, carbonul radioactiv din atmosferă s-a dublat. Neutronii eliberați din bombe au reacționat cu azotul din aer, creând astfel un carbon radioactiv, cunoscut și sub numele de carbon-14.

Când testele nucleare au încetat, nivelurile de carbon radioactiv au scăzut, dar a fost prea târziu. „Carbonul din bombe” a căzut din atmosferă în suprafața oceanului. Animalele marine s-au hrănit în ocean de-a lungul deceniilor, iar oamenii de știință au observat un nivel crescut de carbon -14 de la testele cu bombă. Cercetătorii din China și Statele Unite au folosit „carbonul din bombe” pentru a urmări materialul organic în organismele care trăiesc în cele mai adânci părți ale oceanului. Ei au studiat crustacee care trăiesc de la 6.000 la 11.000 de metri sub suprafața oceanului.

„Descoperirea reprezintă un indiciu care ne face să vedem că avem o influență majoră și în cele mai adânci părți ale oceanului”, a mai spus Sun. „Cred că trebuie să avem grijă pentru că orice activitate umană afectează întregul Pământ”, a mai adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro